Eleccions Municipals 2023

Cs desapareix del mapa i Vox n'agafa el relleu a Catalunya

El PP millora a Barcelona i Albiol escombra a Badalona

4 min
Ignacio Garriga, de Vox

BarcelonaLa (quasi) desaparició de Ciutadans als ajuntaments de tot Catalunya ja és una realitat. Les eleccions municipals han esborrat del mapa el partit taronja després d’una campanya marcada per la diàspora de candidats cap a les llistes dels seus rivals. La formació s’ha quedat sense ni un regidor a les quatre capitals de demarcació i també s’esfuma de la majoria de plens del que es va arribar a anomenar “cinturó taronja”: en ciutats com l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Terrassa o Sant Adrià de Besòs el partit perd tots els regidors que havia guanyat el 2019.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’altra cara de la moneda és Vox. El partit ultradretà irromp a totes les capitals catalanes. Durant tot el vespre l'equip que lidera Ignacio Garriga ha mostrat la seva alegria pels resultats que arribaven d'arreu de Catalunya. "Només ens falta Girona", deia Joan Garriga, el portaveu del partit, just després del sondeig de TV3. I a mesura que l'escrutini avançava, Vox consolidava la seva presència també al feu gironí, tot i que el regidor va ballar fins al final de la nit. Vox va obtenir dos regidors a Lleida i Barcelona, i tres a Tarragona. D'aquesta manera, el candidat Gonzalo de Oro, empresari amb família vinculada a la judicatura, estarà acompanyat de Liberto Senderos al consistori barceloní. "No és un dia per a celebrar. El que és dolent per a Barcelona és dolent per a Vox", ha dit de Oro en la seva intervenció, fent referència a la victòria de Xavier Trias a la capital catalana. De Oro, a més, ja ha anunciat el seu paper a partir d'ara: "Liderarà l'oposició al separatisme".

Vox a Bcn: "Qui hagi votat opcions no separatistes i no hagi entrat, defensarem els seus interessos"

"Vox ha consolidat la seva força a tot Espanya. Vox és decisiu. Sense Vox no es podria desallotjar l’esquerra de molts ajuntaments", ha argumentat Garriga, que ha volgut destacar davant d'una setantena de persones que el seu partit "és el que més ha crescut" situant-se per sobre del 7% dels vots i passant a Catalunya de "tres regidors a més de 120". "Avui comencem a reconstruir Espanya", ha sentenciat el secretari general de la formació ultradretana. Vox ha sumat més de 150.000 vots, i una setantena de persones amb continus crits de "viva Espanya" ho han celebrat a l'hotel Balmes Center, aplaudint amb força Xavier Garcia Albiol, victoriós a Badalona amb el Partit Popular, quan sortia per la televisió. Precisament, a Badalona Vox no tindrà presència. En canvi, quan Jordi Ballart apareixia a la pantalla com a triomfador a Terrassa un jove amb samarreta Desokupa no podia reprimir-se: "Quin fàstic de paio".

El PP es recupera

Per la seva part, el PP s’ha recuperat de la davallada de les municipals del 2019. Els quatre regidors que va aconseguir Daniel Sirera a Barcelona van doblar els de les anteriors eleccions i van comportar moltes cares d’alegria a l’Hotel Avenida Palace, establiment on van pernoctar en el passat Hemingway, Liza Minnelli i els Beatles. “Semblava difícil, però ho hem fet. Fa només vuit mesos les enquestes deien que el PP no tindria representació a Barcelona. Torna el PP amb molta força. Colau ha perdut les eleccions, i això és una molt bona notícia per a Barcelona”, va dir Sirera abans que sonés ‘Amigos para siempre’ de Los Manolos.

Daniel Sirera a l'entrar a la sala per fer el seu discurs

Però les bones notícies pel PP van més enllà de Barcelona. La majoria absoluta aclaparadora que va aconseguir Xavier García Albiol a Badalona, amb 18 regidors, va ser el gran triomf de la jornada per aquesta formació. “És un dia històric per a Badalona, molt especial. Sens dubte, el recordarem durant molt temps.”, va dir García Albiol en la seva compareixença després de conèixer els resultats.

D’altra banda, el PP es va quedar a les portes de la majoria absoluta a Castelldefels malgrat un creixement considerable respecte al 2019, de 8 a 12 regidors. A la resta de capitals de província, el PP també va millorar els resultats: va sumar 5 regidors a Lleida, 4 a Tarragona i 1 a Girona. A més, va renovar amb majoria absoluta les alcaldies de Gimenells i Pontons.

Sirera: "Hem doblat la representació a Barcelona, el PP torna amb molta força"

Grau s'estampa a Barcelona

Per més que fos esperada, la derrota de Ciutadans no ha sigut menys dolorosa, en una nit electoral que ha tingut ambient de funeral. En una seu pràcticament buida de militants, hi ha hagut sospirs i alguna abraçada sentida, com la que es faria a un amic que ha rebut una mala notícia. Els dirigents han viscut la desfeta amb cara de resignació, després que l’aposta per Anna Grau com a candidata a Barcelona hagi estat fallida. La diputada al Parlament de Catalunya ha aconseguit pràcticament els mateixos vots (l’1,1%) que el Pacma –els animalistes han quedat a només un centenar de paperetes dels taronges– i la meitat que Eva Parera de Valents, a qui el discurs contra l’ocupació tampoc ha servit per arribar al consistori.

Anna Grau: "No és la nit més alegre de les nostres vides, no he sabut mobilitzar"

Al final de la nit, tant Grau com el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, han admès la derrota sense matisos. “El resultat no s’acosta ni remotament a l’esperat”, ha dit la candidata per Barcelona alternant el català i el castellà, com és habitual en ella. “Els que portem anys a Ciutadans ja ho hem viscut, això. Que ningú ens doni per morts”, ha rematat Carrizosa en referència a altres ocasions (prèvies al moment àlgid del Procés i, per tant, de Ciutadans) en què el partit havia perdut representació.

La resistència de Ciutadans, desbancat per la dreta pel PP i Vox, és mínima: dels 239 representants que havien aconseguit en les darreres municipals catalanes ara només en queden una dotzena. En aquests quatre anys, els taronges han perdut prop de 160.000 vots. El partit s’ha quedat amb una presència testimonial en alguns ajuntaments com el de Santa Coloma de Gramenet –amb dos regidors i on encara es manté per sobre del PP i Vox–, Capellades, Artés o Premià de Mar..

stats