Eleccions municipals

La CUP prem l'accelerador per triar els candidats a les municipals

Juvillà descarta ser el cap de llista per Lleida, mentre que tot apunta que Salellas repetirà per Girona

3 min
Abraçada de Pau Juvillà i Eulàlia Reguant a les portes del TSJC

La CUP és juntament amb el PP l'única formació que encara no ha escollit quins seran els seus candidats a les quatre capitals de demarcació de cara a les municipals. A vuit mesos dels comicis, la formació assembleària prem l'accelerador per decidir quins seran els seus alcaldables en les principals places del país amb l'objectiu de donar-los visibilitat. La CUP de Barcelona ho acordarà en quinze dies després que dijous es donessin a conèixer els noms que els diferents nuclis han posat sobre la taula perquè ocupin els deu primers llocs d'una llista que ha de liderar una dona per estatuts. La diputada del Parlament Basha Changue, segons ha pogut saber l'ARA, és una de les més ben situades per encapçalar una candidatura en què també sonen per als primers llocs l'expresidenta de la FAVB, Eva Fernàndez, o el politòleg Jordi Estivill, que ha estat membre del secretariat municipal i és militant de la CGT.

No hi serà la també diputada Eulàlia Reguant, tot i que el seu nom s'havia posat sobre la taula fins i tot com a alcaldable abans que al juliol els diferents nuclis comencessin a triar els seus candidats. Reguant era l'aposta segura, defensaven els seus partidaris, per recuperar la representació que van perdre el 2019 al passar dels més de 50.000 vots del 2015 a menys de 30.000. En qualsevol cas, la diputada no s'havia postulat mai per ser l'alcaldable, tot i ser conscient que la més que probable inhabilitació per negar-se a respondre a les preguntes de Vox en el judici de l'1-O l'apartarà del Parlament per al que queda de legislatura.

Tampoc l'exsecretari tercer de la mesa del Parlament, Pau Juvillà, serà el cap de llista per Lleida. L'assemblea local li havia proposat encapçalar la candidatura, com ja va fer a les darreres eleccions al Parlament, tenint present que ja no podrà tornar a la cambra catalana arran de la seva inhabilitació per no haver retirat els llaços grocs de la Paeria quan n'era regidor. Juvillà, però, ha declinat l'oferiment. Admet que no és per falta de ganes, però considera que "segones parts mai van ser bones" i que "cal afavorir els relleus i no fer de tap". Sí que formarà part de la llista, però no per sortir elegit. Davant de la seva negativa, la CUP de Lleida ha activat la maquinària per buscar un candidat que els ajudi a recuperar la representació que van assolir el 2015 amb dos regidors en el primer i únic cop que han entrat al consistori.

La llista de Girona, per Sant Narcís

Guanyem Girona, la confluència que aplega la CUP, MES, el Comú de Girona i Som Alternativa, triarà el seu candidat a l'octubre, i tot apunta que Lluc Salellas, que ja va ser el cap de llista el 2015, tornarà a encapçalar la llista, que es presentarà abans de les Fires de Sant Narcís, que comencen el 28 d'octubre. Amb Salellas al capdavant, Guanyem confia en fer el sorpasso a JxCat després de convertir-se en la segona força política amb 6 regidors i que l'actual alcaldessa, Marta Madrenas, hagi decidit fer un pas al costat.

A Tarragona, la comissió de llistes ja està treballant en la configuració de la candidatura i la idea és anunciar-la abans d'acabar l'any. "A les passades municipals ho vam anunciar el mateix any de les eleccions", recorden fonts de l'assemblea per justificar la demora a l'hora d'escollir els candidats. A la capital del Tarragonès, la CUP va aconseguir retenir els dos regidors que havia aconseguit el 2015 i va entrar a l'equip de govern, cosa que espera rendibilitzar en els propers comicis.

stats