En directe
Eleccions municipals
17/05/2023

Zapatero: "Bildu no va néixer per legitimar ETA"

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Fins aquí el seguiment del cinquè dia de campanya. Una jornada que ha estat marcat per la renúncia dels set condemnats d'ETA que formaven part de les llistes d'EH Bildu i la picabaralla política que ha portat aquesta decisió. Bona nit i gràcies per seguir-nos! Aquí podeu veure el directe de demà.

Pluja de crítiques de l'esquerra a Ayuso per la seva gestió sanitària

La gestió sanitària del govern de la Comunitat de Madrid ha estat el blanc de les crítiques de les tres formacions d'esquerres –Més Madrid, el PSOE i Unides Podem– en el debat de Telemadrid. Han tornat a acusar la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, d'haver permès la mort de desenes d'avis a les residències, i la candidata d'Unides Podem, Alejandra Jacinto, li ha intentat regalar el llibre Moriran de forma indigna, de l'exconseller de Polítiques Socials Alberto Reyero, crític amb la gestió sanitària d'Ayuso. La presidenta madrilenya no l'ha acceptat: "No envaeixi el meu espai".

Rocío Monasterio recupera el cartell dels menors no acompanyats: "Ara costen 6.400 euros al mes"

La candidata de Vox Rocío Monasterio ha recuperat el cartell de menors no acompanyats que el seu partit va fer servir per a les eleccions del 4 de maig del 2021 i que la Fiscalia va investigar però finalment va permetre exhibir. En el debat de Telemadrid, Monasterio ha tornat a ensenyar aquest cartell però l'ha estripat perquè ha canviat la xifra del que "costa" un menor no acompanyat: "6.400 euros al mes". I en aquest punt, ha tornat a fer servir el seu discurs racista per vincular delinqüència amb immigració.

16 May 2023

Arrimadas s'esfuma: Ciutadans no preveu que faci campanya a Catalunya

Anna Mascaró

El dinar de l'ARA amb Jaume Collboni

L'ARA va a dinar amb els alcaldables a l'Ajuntament de Barcelona per parlar de gastronomia i els demana que triïn ells el restaurant. Avui és el torn del candidat del PSC, Jaume Collboni... No t'ho perdis! Fes clic en aquest enllaç.

16 May 2023

Lleida posa a prova una victòria de només 80 vots

El PSC i ERC s'entreguen a la disputa de Sabadell sota l'ombra de la B-40

ERC i el PSC han coincidit aquest dimarts en fer el míting més important del dia a la mateixa ciutat i a la mateixa hora: a les 19 hores a Sabadell. Aquest municipi ha sigut símbol d'enfrontament recent –i acord– entre els dos partits. Per aquí passa la ronda Nord de la B-40, la carretera que el Govern va acceptar fer a contracor a canvi que el PSC votés els pressupostos i per a la qual, a més, ara no acaben de posar-se d'acord com executar l'obra. En dos mítings separats per poc més d'un quilòmetre i mig, els dos partits s'han mantingut fidels a les seves posicions: els socialistes han defensat amb vehemència la carretera, mentre que els republicans han surfejat com han pogut el tema, que sempre els ha incomodat. Més informació

16 May 2023
Crònica

Menys rumba i més Feliu

Joan Burdeus

Sánchez i Feijóo es tiren ETA pel cap tot i la renúncia dels candidats de Bildu

Lluny de suavitzar el xoc, la renúncia de set condemnats per assassinats d’ETA de les llistes d’EH Bildu ha propiciat aquest dimarts el cara a cara més tens entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo al Senat. L’escalada dialèctica s’ha situat a l’altura de l’elevada tensió política que mantenen els líders del PSOE i el PP, aspirants a la Moncloa a finals d’any i que ara rivalitzen en el primer assalt del 28-M. Més informació.

Mónica García (Més Madrid) calca el "li donaré una dada" de Yolanda Díaz en el debat de Madrid

La complicitat entre la líder de Més Madrid, Mónica García, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, és evident des de fa temps, però aquesta nit s'ha fet encara més palesa. En el debat de Telemadrid, García no només ha reivindicat polítiques impulsades per Díaz com la reforma laboral, sinó que també ha calcat la frase icònica que la vicepresidenta segona fa servir a cada sessió de control al Congrés per respondre a les preguntes de la dreta: "Li donaré una dada". Mónica García ha fet servir la frase dues vegades en pocs minuts per rebatre les polítiques de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

16 May 2023
A fons

La fórmula de Trias per guanyar: recuperar els feus de CiU i conquerir el 'swing state' de Barcelona

Núria Orriols Guiu

Les metàfores de Jordi Hereu: la "diva solista" de Barcelona en Comú i el "músic que fa anys que va deixar l'orquestra" de Junts

L'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu ha tirat de metàfora en un míting amb Jaume Collboni a Barcelona, a qui ha definit com "el millor director d'orquestra" per dirigir la ciutat. En una referència velada, ha parlat d'Ada Colau com d'una "que només sap ser solista, amb aires de diva, i que de vegades desafina", i de Xavier Trias com d'un "músic que fa anys que va deixar l'orquestra i ara no sap quin xiulet tocar".

Farrés (PSC) assumeix que els votants no saben qui és el conseller d'Educació

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha llançat una pregunta als assistents al seu míting a la ciutat: "Sabeu qui és el conseller d'Educació?" Almenys de manera perceptible, ningú li ha contestat. "Ni idea, no?", ha reconfirmat ella. "I l'alcaldessa de Sabadell?", ha qüestionat. Aquesta vegada, els simpatitzants del PSC ho tenien més fàcil: tenien la resposta davant els ulls en persona, i una fotografia gegant de la candidata just al darrere. Justament per això, ha dit, l'Ajuntament ha assumit gestions que no li pertocaven per competències: "Els ajuntaments del país estem sols".

Farrés (PSC) carrega contra Rufián per la polèmica d'una residència a Santa Coloma

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha carregat avui contra el candidat d'ERC a Santa Coloma, Gabriel Rufián, per la polèmica per la residència de gent gran. "ERC va anar a Santa Coloma i va dir: «Si nosaltres guanyem hi haurà residència»", ha criticat, i ha traslladat la situació a Sabadell, on diu que els republicans els van donar "el mateix" missatge. "Em vaig plantar i vaig dir que l'Ajuntament no posaria ni un euro a la residència, perquè li toca a la Generalitat –ha assegurat–: I què ha passat? Que l'any que ve començarà la residència pública a Sabadell".

Campuzano participa en un acte electoral del PDECat i defensa que és "perfectament compatible" amb ser al Govern d'ERC

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha participat avui en un acte electoral del candidat a l'alcaldia de Mataró per Ara Pacte Local, una formació que aglutina diversos partits, com ara el PDECat, informa l'ACN. Campuzano ha defensat que el seu suport a l'alcaldable de la formació al municipi, Quim Fernández, un exregidor de CiU, "és perfectament compatible" amb formar part del Govern d'ERC. El titular de Drets Socials ha reivindicat que les institucions "estan al servei de tothom" i ha fet valdre la "bona relació" amb Fernández per justificar la seva participació en l'acte. Campuzano ha acompanyat Fernández en una visita a les instal·lacions del Servei de Rehabilitació Comunitària Maresme.

Junqueras acusa el PSC i Junts d'estar disposats a "pactar" per "repartir-se el país i les ciutats"

Una de les estratègies d'ERC en aquesta campanya és alertar que hi ha una "sociovergència" en marxa, és a dir, una operació perquè Junts i el PSC pactin després de les municipals a les principals ciutats, als consells comarcals i a les diputacions. Així, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha cridat a una mobilització del vot per evitar que aquests dos partits puguin "pactar" amb l'objectiu de "repartir-se el país i les nostres ciutats". "No ens podem deixar segrestar el vot. El vostre vot és sagrat", ha proclamat.

El candidat d'ERC a Sabadell carrega contra la B-40 però en culpa només el PSC

ERC tenia un míting delicat aquest dimarts a Sabadell. L'agrupació local del partit en aquest municipi es va mostrar molt crítica amb l'acceptació pel Govern de Pere de la Ronda Nord de la B-40 a canvi de tenir el vot del PSC per als pressupostos de la Generalitat. Durant el míting, l'alcaldable d'ERC, Gabriel Fernández, ha carregat contra la construcció d'aquesta carretera, però n'ha culpat només el PSC i ha evitat criticar l'executiu d'ERC. Així, ha dit que el PSC és un partit "que proposa fer el Quart Cinturó [la B-40], que trinxa el territori" i que l'únic que comportarà és que hi hagi "més camions" a la ciutat. Entre el públic hi havia el conseller de Territori, Juli Fernàndez, però no ha parlat. Quan era alcalde de Sabadell, Fernàndez també es va mostrar molt crític amb aquesta infraestructura.

Marta Farrés (PSC) es compromet a impulsar la Ronda Nord a Sabadell: "Només amb trens no resoldrem la mobilitat d'aquest país"

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés (PSC) es juga en aquestes eleccions revalidar el mandat en aquest feu històric socialista. Al míting que ha protagonitzat aquesta tarda a la Sala Polivalent del Nord han faltat cadires: unes 400 persones hi han assistit, segons l'organització. S'ha compromès a impulsar la Ronda Nord de Sabadell. "Només amb trens no resoldrem la mobilitat d'aquest país", ha remarcat: "Cal una ronda per poder transportar mercaderia, i la farem bé, soterrada". Farrés, que també ha defensat l'ampliació de l'aeroport del Prat, va obtenir 10 regidors a les últimes eleccions, però no la majoria absoluta, i ha estat gràcies a un pacte de govern amb Podem (encara que la seva regidora, Marta Morell, va ser expulsada pel partit el 2021) i acords amb JxCat que ha aconseguit estabilitat al govern.

Posar fi a l'"Exin Castillos": la proposta de Trias per transformar la caserna del Bruc en un equipament universitari

Si hi ha alguna cosa que li faria "il·lusió" a Xavier Trias és convertir la caserna del Bruc en un equipament universitari. Així ho ha proclamat al final de l'acte del districte de les Corts, on s'ha referit a l'edifici militar com a "Exin Castillos". L'alcaldable de Junts ha fet una crida a la participació en un barri que considera clau per guanyar el 28-M, ja que és un dels feus tradicionals de CiU que ara necessita recuperar per ser alcalde altre cop. "No us oblideu d'anar a votar, que hem de guanyar i hem de guanyar bé [...]. I no us equivoqueu de papereta, que hi han posat la meva cara!", ha ironitzat.

Colau presumeix de liderar la cursa electoral a TikTok i Instagram

La cursa electoral està molt ajustada a Barcelona i les enquestes no es posen d'acord a situar un candidat preferit, però el partit d'Ada Colau, Barcelona en Comú, té clar que com a mínim a TikTok i a Instagram, que és on té més presència el sector més jove de la població, guanyen ells. Presumeixen de tenir, entre el partit i la candidata, deu vegades més seguidors a Instagram que ERC i Ernest Maragall, que són els segons classificats: 164.000 els uns i 17.200 els altres. I a TikTok els comuns sumen 80.000 seguidors, molt per davant dels segons, que en aquest cas són Valents i Eva Parera, amb uns 34.000 seguidors. També treuen pit del volum d'interaccions: unes 74.500 entre les dues xarxes des que va començar la campanya, una dada que, remarquen, multiplica per quatre la de Valents, que queda en segona posició.