Eleccions municipals
Política 16/05/2023

El PSC i ERC s'entreguen a la conquesta de Sabadell sota l'ombra de la B-40

Illa exigeix a Aragonès que desencalli la ronda Nord i els republicans fan equilibris amb la carretera

3 min
Salvador Illa amb Marta Farrés d'una banda i Oriol Junqueras amb Gabriel Fernández, de l'altra, aquest dimarts de campanya a Sabadell

SabadellCatalunya té 947 municipis i la campanya dura dues setmanes, però la casualitat ha fet que ERC i el PSC hagin coincidit aquest dimarts en fer el míting més important del dia a la mateixa ciutat i a la mateixa hora: a les 19 hores a Sabadell. Aquest municipi ha sigut símbol d'enfrontament recent –i acord– entre els dos partits. Per aquí passa la ronda Nord de la B-40, la carretera que el Govern va acceptar fer a contracor a canvi que el PSC votés els pressupostos i de la qual, a més, ara no acaben de posar-se d'acord en com executar l'obra. En dos mítings separats per poc més d'un quilòmetre i mig, els dos partits s'han mantingut fidels a les seves posicions: els socialistes han defensat amb vehemència la carretera, mentre que els republicans han surfejat com han pogut el tema, que sempre els ha incomodat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSC, Salvador Illa, ha furgat en les contradiccions d'ERC i ha expressat el malestar pel fet que la Generalitat encara no hagi acceptat la proposta de conveni que li ha ofert el ministeri de Transports. "En política la queixa no porta enlloc, i encara és pitjor no complir els acords", ha advertit. Per pressionar el Govern, Illa ha recordat que en l'acord de pressupostos entre el seu partit i la Generalitat "hi ha la signatura del senyor Aragonès". El dirigent socialista ha advertit que, si no compleix el compromís, la "credibilitat" del president quedarà en dubte.

Sabadell és una d'aquelles ciutats bastant representatives del que es juguen el PSC i ERC a les zones metropolitanes del país. Els socialistes parteixen amb avantatge –tenen l'alcaldia i van aconseguir tres regidors més el 2019–, però ERC aspira a retallar distàncies i a buscar els pactes necessaris per aconseguir el bastó municipal que ara té Marta Farrés (PSC), l'alcaldessa que es juga revalidar el mandat. Al míting socialista, a la Sala Polivalent del Nord, han faltat cadires: unes 400 persones hi han assistit, segons l'organització. "Venim aquí amb la feina feta i hem fet bé la feina", ha proclamat Farrés. Abans de demanar el vot, s'ha compromès a impulsar la ronda Nord de Sabadell: "Només amb trens no resoldrem la mobilitat d'aquest país. [...] Cal una ronda i la farem bé, soterrada".

Farrés, que també ha defensat l'ampliació de l'aeroport del Prat, va obtenir 10 regidors a les últimes eleccions, però no la majoria absoluta, i ha estat gràcies a un pacte de govern amb Podem (encara que la seva regidora, Marta Morell, va ser expulsada pel partit el 2021) i acords amb JxCat que ha aconseguit estabilitat. Malgrat governar sense massa sobresalts, poc abans de l'inici de la campanya, a finals de març, Farrés es va veure afectada per una polèmica: va cessar un dels seus regidors, Jesús Rodríguez, que va marxar denunciant presumptes "irregularitats" al consistori.

El cas Mercuri en el record

Des d'ERC, que ja va governar el municipi entre el 2015 i el 2019 amb la CUP i una part dels comuns, surten a fer trontollar el mandat socialista. Per fer-ho, entre d'altres recorren al cas Mercuri, la corrupció que va afectar el consistori en els temps que l'alcalde era el socialista Manel Bustos. Aquest dimecres ho ha fet el president del partit en persona, Oriol Junqueras, que ha posat el PSC i Junts en un mateix sac: dos partits "conservadors" disposats a "repartir-se el país i les nostres ciutats".

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el candidat a Sabadell, Gabriel Fernández.

Els republicans estan convençuts que poden tenir l'alcaldia, però caldrà veure si els passa factura haver apostat des del Govern per fer la B-40, encara que ja hagin dit i repetit que ho feien a contractor només per tenir el vot del PSC pels pressupostos. Mentrestant, aquest dimarts des de la plaça Creu Alta han fet equilibris amb el tema. Junqueras directament no n'ha fet menció, i el candidat a l'alcaldia, Gabriel Fernández, l'ha criticada amb contundència i ha assegurat que "trinxa el territori". Ara bé, n'ha responsabilitzat en exclusiva el PSC. Quan es va anunciar que es faria, Fernández va dir que si és alcalde s'oposarà a la carretera. Si aconsegueix la vara municipal voldrà dir que ha derrotat el PSC però que li tocarà enfrontar-se al Govern del seu propi partit.

stats