Eleccions municipals

Pocs retrets i mà estesa entre els principals candidats a Girona

En el debat organitzat per l’ARA, els alcaldables de Junts, Guanyem, ERC, PSC i Ara Girona han discutit sobre turisme, habitatge, seguretat, mobilitat i futurs pactes

6 min
Debat de candidats a l'alcaldia de Girona. Gemma Geis (Junts), Lluc Salellas (Guanyem), Sílvia Paneque (PSC), Joaquim Ayats (ERC), Carles Ribas, (Ara Girona).

GironaDesprés d'uns primers dies de campanya amb un ritme d'agenda frenètic, els candidats a les eleccions municipals de Girona han participat aquest dimarts al matí en el debat electoral organitzat per l'ARA al Centre Cultural La Mercè de Girona. En la conversa, Gemma Geis (Junts), Lluc Salellas (Guanyem), Sílvia Paneque (PSC), Quim Ayats (Esquerra Republicana) i Carles Ribas (Ara Girona) –amb la baixa d’última hora de la candidata Camino Fernández, de Ciutadans, per malaltia– han presentat les seves propostes sobre turisme, habitatge, seguretat i mobilitat. Però és en l'apartat de pactes on s'ha tornat a fer evident que la partida està més que oberta a Girona, on no es preveu una victòria amb majoria absoluta de cap partit, cosa que farà imprescindibles pactes a dues o tres bandes. El debat no ha estat en cap moment un tots contra un, sinó que s'ha caracteritzat pels pocs retrets i la mà estesa entre els principals candidats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'única a repetir línia vermella ha estat la nova candidata de Junts, Gemma Geis, que ha reiterat que només pactarà amb partits independentistes. "La meva voluntat és estendre la mà a Esquerra i Guanyem", ha dit. S'ha fet evident així que Esquerra ja no veta el PSC tal com va passar en les municipals del 2019 i els dos partits han detallat que a Girona parlaran amb totes les formacions escollides, excepte Vox. En el mateix sentit s'ha manifestat Ribas: "No m'incomodaria compartir govern amb cap de vostès mentre es treballi per la ciutat de Girona", ha afirmat. Guanyem ha defensat que no faran pactes pensant en la Generalitat o Madrid i ha apostat per una alcaldia independentista. "A partir d'aquí negociarem un projecte dedicat 100% a la ciutat amb els 80 punts del programa sobre la taula", ha explicat Salellas, sense deixar clar si aquesta postura exclou necessàriament el PSC però sí puntualitzant que vol un "govern sòlid" que es tradueixi en una majoria absoluta a través de pactes. Fins ara Marta Madrenas (Junts), l'alcaldessa sortint, ha governat amb ERC amb minoria, necessitant un regidor més per aprovar iniciatives de pes.

El model turístic i el nou Trueta

Aquesta setmana és Temps de Flors i Girona acull milers de turistes cada dia a la ciutat (l'any passat 350.000 per aquestes mateixes dates), i evidencia així que el sector serveis és el principal actor de l'economia gironina, que gaudeix d'un PIB a l'alça des del 2021. I amb aquestes dades sobre la taula, cap candidat renega del valor de riquesa que genera el sector. "Ens hem d'especialitzar en allò en què ja som forts", diu Ayats. "Tenim un turisme cultural i esportiu de qualitat que ja voldrien la majoria de ciutats", ha afegit Geis. I Ribas, que recull els drets electorals de l'antic PDECat gironí, certifica: "Qui prometi que reactivarà el PIB sense l'aportació del turisme està mentint". Ara bé, els caps de llista també reconeixen que cal un “equilibri” i descentralitzar l'estada dels turistes: "No volem enclaustrar el turisme només als principals monuments del Barri Vell", argumenta Paneque.

Salellas, per la seva banda, sense desmerèixer la contribució econòmica dels visitants, manifesta la necessitat de diversificar l'economia amb altres models, amb la indústria com a principal àmbit a explotar. El candidat de Guanyem també ha avisat: "Malgrat que les dades de creixement ens han acompanyat, a Girona hi ha un 25% de ciutadans en el llindar de la pobresa i si ho fiem tot al turisme no podrem revertir aquesta situació".

La necessitat de diversificar l'economia és una mesura igualment acceptada per la resta de formacions polítiques. I, en aquest sentit, tots els candidats coincideixen en atorgar un paper clau al nou Hospital Josep Trueta, per consolidar a la ciutat la recerca, la formació i la indústria biomèdica. "Amb el doctor Xavier Aldeguer a la llista, volem impulsar una regidoria de talent i innovació, i també tenim oberta una col·laboració amb la Societat Fraunhofer d'Alemanya per invertir en projectes de salut i intel·ligència artificial al nou campus de salut de Girona", ha anunciat Geis.

L'habitatge, el gran cavall de batalla

Amb els lloguers disparats, sobretot als barris cèntrics, és missió pràcticament impossible trobar un pis a la ciutat i molts veïns es veuen obligats a marxar als afores o a municipis propers com Celrà, Fornells de la Selva i Vilablareix. Per als candidats, l'encariment de l'habitatge és un dels grans reptes de la legislatura vinent. "Mobilitzarem 600 habitatges en quatre anys per suplir les necessitats d'oferta, tant amb compra d'immobles públics com promocionant la inversió privada", ha promès Paneque. "Juntament amb l'Institut Català del Sòl, treballarem en la compra i rehabilitació d'habitatge en entorns amb oportunitats, com en la zona de Mas Xirgu o en els terrenys edificables que deixarà l'actual Trueta", ha continuat Ayats.

Per a Gemma Geis, l'habitatge és una de les quinze carpetes prioritàries del seu pla de govern i ha promès convertir l'Ajuntament "en un gran tenidor, amb 1.000 pisos públics en quatre anys, per així tenir capacitat d'influir en el preu del mercat de tot el lloguer". I, segons Salellas, no només cal invertir en nous habitatges, sinó garantir que les noves construccions es destinin als ciutadans que viuen a la ciutat tot l'any: "No pot ser que la proposta de l'actual govern d'Esquerra i Junts sigui limitar els pisos turístics només al 15%".

El to del debat ha estat realment cordial i poc crispat, però els pocs retrets i crítiques s'han fet sentir sobretot en matèria d'habitatge. Ayats, com a tinent d'alcaldia durant els últims dos anys, i Geis, com a portaveu del partit de l'alcaldia, han reivindicat l'obra de l'actual govern municipal per millorar aquesta problemàtica. També Paneque, que va ser regidora d'Habitatge durant el seu pacte amb Madrenas entre el 2016 i 2017. Però, per a Salellas i Ribas, les seves polítiques han estat insuficients i critiquen la inacció dels darrers anys.

Invertir en mobilitat i seguretat

Per ampliar l'oferta d'habitatge fora del centre, és fonamental un bon sistema de transport. Guanyem i Esquerra aposten per promocionar el servei de bicicletes de la Girocleta. "Cal pacificar el centre amb aparcaments dissuasius als afores i busos llançadora", sosté la candidata socialista, mentre que l'alcaldable de Junts afegeix: "Girona és una ciutat fàcilment caminable i cal reforçar l'AVE i Rodalies". Per a Ara Girona, cal resoldre el problema de la mobilitat, així com la resta de fronts oberts, de manera coordinada amb tots els municipis de l'àrea urbana: "Totes les promeses caldrà compartir-les amb l'àrea urbana i no hem de duplicar les eines que ja funcionen", ha defensat Ribas.

La seguretat és una preocupació creixent entre els ciutadans gironins segons les últimes enquestes municipals. Ara bé, els únics que han afirmat amb contundència que Girona és actualment una ciutat insegura són Sílvia Paneque, que porta l'excap de la policia municipal Josep Paluzié a la llista, i Carles Ribas. "Es cometen 7.000 fets delictius i ampliarem la plantilla municipal amb 40 agents perquè ens trobem en franges nocturnes sense prou efectius", ha dit la candidata socialista. L'alcaldable d'Ara Girona promet 25 nous agents. La resta de candidats, però, admeten que cal ampliar la plantilla de la Guàrdia Urbana.

L'1x1 del debat

Per Mariona Ferrer i Fornells

En aquestes municipals a Girona no hi ha una campanya de tots contra un. Tot i que Geis podria acaparar els dards per la gestió de Junts, Guanyem i el PSC han protagonitzat la majoria de les picabaralles en la pugna per superar-se l'un a l’altre i poder liderar pactes.

Gemma Geis (Junts)

Gemma Geis (Junts).

Concisa

Podria haver-se convertit en la diana de la crítica de la majoria dels candidats per la gestió de Junts, però Geis, situada al centre del debat acompanyada d’una capsa de Juanola, es va cenyir a la seva carpeta de 15 propostes sense entrar en retrets més enllà d’alguns matisos.

Lluc Salellas (Guanyem Girona)

Lluc Salellas (Guanyem Girona).

Incisiu

Ha estat el cap de l’oposició el darrer mandat i ha après a portar la batuta a la veu discordant al consistori. També, com a periodista de formació, sap repreguntar i redirigir la conversa. Va seguir el debat sense papers, de memòria, i amb un cert fair play amb Carles Ribas.

Sílvia Paneque (PSC)

Sílvia Paneque (PSC).

Alliberada

Aquesta està sent una campanya radicalment diferent per a Paneque, que el 2014 va agafar les regnes d’un PSC totalment fet miques a Girona. En la darrera era encara hereva del partit del 155. Al debat només Geis va dir, i al final, que és independentista i no es refia dels socialistes.

Quim Ayats (Esquerra)

Joaquim Ayats (ERC.

Conciliador

Amb el bagatge de ser l’únic candidat que ha governat el darrer mandat, Ayats es va passar el debat demanant el torn de paraula per incidir en tota la gestió feta. De cara a teixir grans acords es va mostrar conciliador: és qui té més clar ara que pot entrar en qualsevol pacte.

Carles Ribas (Ara Girona)

Carles Ribas, (d’Ara Girona).

Experimentat

És el primer cop que es presenta com a alcaldable, però alhora és qui acumula més anys de regidor. Carles Ribas no té res a perdre en aquestes eleccions i té molt clar cap on vol enviar el missatge. Va participar en el debat amb una tablet.

stats