En directe
Eleccions municipals
20/05/2023

Les eleccions municipals 2023 en directe | Ayuso, sobre il·legalitzar Bildu: "També el 155 semblava impensable"

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Punt final del novè dia de campanya electoral!

S'acaba el novè dia de la campanya electoral del 28-M, intens de nou perquè diversos partits han fet els seus mítings centrals. A més, l'ARA ha publicat una enquesta que situa l'alcaldessa Colau en avantatge en la lluita per Barcelona. Demà ens hi tornem a posar d'hora, que en campanya els partits sí que compleixen, almenys, una promesa: no descansar fins a la jornada de reflexió. Fins demà! Podeu seguir el directe aquí.

20 May 2023

Només el 22% dels barcelonins s'oposen a enllaçar el tramvia

Maria Ortega

Un 60% dels barcelonins veuen la ciutat en decadència

Si Barcelona està o no en decadència és un debat recurrent, més encara quan és temps de campanya electoral. Però què en pensen els barcelonins? Segons l'enquesta de l'ARA, 6 de cada 10 ciutadans de la capital consideren que ho està. Podeu llegir la informació completa en aquest article.

Continua el caos a Melilla: un partit impugnarà les eleccions per l'escàndol dels vots sense DNI

Centenars de persones han votat per correu a Melilla sense mostrar el DNI. L'increment del vot per correu (11.000 persones l'han demanat) va ser tan notable que van començar a circular rumors, fins que un jutjat va acceptar investigar-los davant les sospites de frau. Doncs el caos continua a la ciutat autònoma, i Coalició per Melilla ja ha anunciat que impugnarà el resultat de les eleccions considerant que el procés està "contaminat i adulterat", un cop la Junta Electoral de Zona ha decidit no prendre cap mesura sobre els vots ja dipositats sense DNI.

Haurà de ser la justícia la que determini si les eleccions es poden donar per vàlides o no i les acusacions creuades entre partits continuen: Coalició per Melilla assenyala directament el PP.

Illa fa campanya pel PSC i per Sánchez

A l'Estat les municipals són vistes com una primera volta de les eleccions espanyoles de la tardor, i d'aquí que el PSC vulgui fer del seu resultat el 28-M a Catalunya una mostra de suport a les polítiques de Pedro Sánchez. Així ho ha verbalitzat aquest dissabte a la tarda el primer secretari dels socialistes catalans en un acte a Sant Joan Despí.

20 May 2023
Ja podeu llegir l'enquesta de l'ARA

Colau avantatja Trias i Collboni, empatats a la segona posició

Aleix Moldes

Collboni crida a la participació LGTBI per barrar el pas a Vox: "Serà un orgull ser el primer alcalde gai de Barcelona"

L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha fet una crida a la participació LGTBI el 28-M per "barrar el pas" a Vox. En un acte amb el col·lectiu LGTBI a l'Hotel Axel (Eixample), el candidat socialista ha demanat "votar progrés, votar PSC i que la participació sigui alta perquè la ultradreta no es coli a l'Ajuntament". "Serà un orgull ser el primer alcalde gai de Barcelona", ha vaticinat. Alhora, ha dit que un alcalde homosexual és "la millor garantia" per combatre la LGTBI-fòbia.

Ayuso no es rendeix amb la il·legalització de Bildu: "També el 155 semblava impensable"

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, tanca la llista del PP a Bilbao simbòlicament i aquest dissabte s'ha desplaçat fins a aquesta ciutat basca per fer-hi campanya. Ho ha fet just la setmana que ha demanat la il·legalització d'EH Bildu per portar condemnats d'ETA a les seves llistes i també per afirmar que "ETA està viva". Tot i mantenir el mateix discurs en essència, Ayuso ha rebaixat lleugerament la seva petició d'il·legalització de la formació d'Arnaldo Otegi: assegura que el que demana és que es pronunciïn els màxims òrgans de l'Estat sobre si EH Bildu compleix la legalitat: "No estic demanant de prohibir el que no ens agrada". "Crec que el País Basc necessita que els màxims poders es pronunciïn. Si no ho fem, potser ens en penedirem aviat", ha augurat.

La dirigent madrilenya ha comparat la seva petició amb el rebuig que va generar en un inici l'aplicació de l'article 155 a Catalunya: "Es veia com una cosa impensable o indesitjable, i es va acabar aplicant". Ayuso considera que "ha estat un error" que la fi d'ETA consistís en obrir les portes a l'esquerra abertzale a les institucions: "No es pot premiar a ningú per acabar amb la vida d'algú, deixar d'extorsionar o segrestar". En aquest sentit, Ayuso ha continuat vinculant EH Bildu amb ETA: "Sempre són els mateixos, els fins també, i els mitjans són els que ells veuen convenients en cada moment".

20 May 2023
El PSOE ha celebrat el seu acte central de campanya a València, la mare de totes les batalles del 28-M

Sánchez gira full de la polèmica d'EH Bildu amb més anuncis

Ot Serra

Un dels moments del dia: el "Foteu-vos" de Xavier Trias

This browser does not support the video element.

Una de les imatges que deixa aquest dissabte haurà estat, sense cap mena de dubte, el discurs de l'alcaldable de Junts, Xavier Trias, que en un míting a Sants ha fet una crida a abandonar la "confrontació" i apostar per "la col·laboració i l'entesa". Ho ha fet, a més, amb una reivindicació de la manera de fer de Convergència. "Hi ha gent que em diu «Trias, això és ser de Convergència». Bueno, doncs foteu-vos, és de Convergència. Què vols que et digui!", ha dit amb ironia.

20 May 2023

La campanya paral·lela dels exconsellers de Junts a les municipals

Núria Orriols Guiu

El PP basc diu que ETA "encara mana en molts municipis bascos"

El líder del PP a Euskadi, Carlos Iturgaiz, ha reconegut que ETA "ja no mata" però ha dit que "encara mana en molts municipis bascos". Una tesi similar a la que defensa la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que aquest dissabte a la tarda ha participat en l'acte que els populars bascos han celebrat a Bilbao. De fet, Ayuso tanca la candidatura del PP en aquesta ciutat. Iturgaiz ha refermat les seves paraules amb el fet que EH Bildu hagi situat condemnats d'ETA a les seves llistes. "Ho fan perquè saben que són els seus botxins, però són els seus botxins, els seus assassins. Per a Otegi i per a Bildu, tenir candidats amb delictes de sang és un actiu, un honor", ha afirmat. "Amb ells Bildu vol governar i dissenyar el futur d'Euskadi i Pedro Sánchez els ho permet", ha afegit.

Iglesias assegura que la dreta madrilenya està "articulant un cop d'estat"

L'exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podem Pablo Iglesias ha criticat aquest dissabte la "madrilenyització de la dreta" i ha avisat que "des de Madrid estan articulant un cop d'estat". En un acte a Palma de Mallorca, Iglesias ha afirmat que "la dreta a Madrid va descobrir que la clau de la restauració i manteniment del seu poder era matxacar Podem". Iglesias ha assegurat que si la dreta té "tot el dia ETA a la boca" és perquè "respon a una estratègia molt precisa que porten assentant en els últims anys en el seu laboratori de treball, que és Madrid, perquè precisament allà és on són els seus principals actius, no només polítics, sinó també mediàtics, judicials i econòmics, per fonamentar el manteniment d'un poder ultrareaccionari".

20 May 2023
Així ha sigut l'acte de Colau i Díaz al Carmel

Colau i Díaz demanen el vot per evitar un pacte Collboni-Trias

Maria Ortega

Més Madrid crida a aglutinar el vot progressista per ser l'alternativa a Ayuso

Més Madrid va ser la sorpresa fa dos anys quan la nit del 4-M va fer el sorpasso al PSOE i es va convertir en la força més votada de l'esquerra. La seva candidata, Mónica García, va passar a ser la cap de l'oposició. Ara, la formació germana del Més País d'Íñigo Errejón aspira a millorar resultats i ampliar l'avantatge respecte als socialistes. Per això, aquest dissabte han volgut fer una demostració de força omplint la plaça Major de Madrid en el seu acte central de campanya. García ha cridat a aglutinar "un milió de vots" progressistes al voltant de Més Madrid per fer fora Isabel Díaz Ayuso del govern de la Comunitat. "Hem nascut per governar", ha cridat. A García, l'ha acompanyat la candidata a l'alcaldia de Madrid, Rita Maestre, que pretén desbancar el popular José Luis Martínez Almeida presentant-se com l'hereva de Manuela Carmena. També hi havia Íñigo Errejón i l'exdiputada socialista Carla Antonelli, el fitxatge estrella de Més Madrid per a aquest 28-M.

El PP de Madrid porta a la Junta Electoral la lona amb la cara de Tomás Díaz Ayuso que va penjar Podem

La imatge del germà d'Isabel Díaz Ayuso que Podem ha estampat en samarretes i també ha penjat en una lona gegant al carrer Goya de Madrid ha acabat a la Junta Electoral. L'hi ha portat el PP de Madrid, que està molest per la campanya dels liles. Els populars consideren que la lona "pot semblar a simple vista" que "hagi estat col·locada pel PP" i es queixen que el tuit (que reprodueix unes paraules de Pablo Casado criticant el contracte de les mascaretes) que acompanya la imatge està manipulat. La candidata d'Unides Podem a la Comunitat de Madrid, Alejandra Jacinto, s'ha preguntat en un tuit: "Per què li molesta tant al PP que recordem el que va dir Pablo Casado?".

20 May 2023
Ja pots llegir la crònica de l'acte central d'Esquerra

ERC reclama el suport del cinturó roig contra “l'aliança conservadora” PSC-Junts

Quim Bertomeu

Una llista només amb dones, l'aposta de Junts a Cadaqués

Una llista formada exclusivament per dones. Aquesta és l'aposta amb què Junts per Catalunya aspira a donar la sorpresa a Cadaqués aquest 28-M. Avui s'ha desplaçat fins a l'Alt Empordà per donar-los suport la presidenta del partit, Laura Borràs, que ha reivindicat l'aposta de la formació per "frenar els discursos d'odi i l'avenç de l'extrema dreta perquè no es vulnerin més drets de les dones". La presidenta del Parlament suspesa ha posat l'èmfasi també en la incorporació de "polítiques feministes per promoure una societat més igualitària i sense bretxes de gènere" i s'ha mostrat convençuda que "en el futur no caldrà preguntar-se on són les dones perquè lideraran una societat més justa".

"Banda de traïdors i de ganduls": Grau (Cs) carrega contra Vox i el PP

La candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, ha reivindicat aquest dissabte el futur del partit i n'ha ressaltat les diferències davant els partits del "cutrefatxerio corrupte". "La gent no es pot permetre combregar amb el fals progressisme o amb un cutrefatxerio transformista, transfuguista i corrupte, molt corrupte, vomitivament corrupte", ha afirmat. "Banda de traïdors i de ganduls, que no han fet mai res per Catalunya i per Espanya", ha dit la diputada dirigint-se al PP i a Vox. El líder dels liberals al Parlament, Carlos Carrizosa, també ha carregat a l'acte central del partit a la capital catalana contra els populars. N'ha criticat que aquest 28-M estiguin buscant suports entre membres "descartats" de Ciutadans.

El partit taronja ha fet el seu míting central de campanya a Nou Barris. Davant de mig centenar de militants i membres del partit, Grau ha promès tornar al "quilòmetre zero" dels liberals. "Abans de Ciutadans no existia el constitucionalisme a Catalunya", ha clamat la candidata en una intervenció en la qual lluïa una samarreta amb els lemes fundacionals del partit impulsat, entre d'altres, per Albert Ribera el 2006.

La CUP es presenta com a clau per fer triar Colau entre "una ciutat aparador o una ciutat per a la seva gent"

La CUP avisa que l'alcaldessa i candidata dels comuns, Ada Colau, haurà de triar entre "una ciutat per a la gent" i "la catifa vermella de Trias" o "els lobis de Collboni". Així ho ha defensat la diputada al Congrés Mireia Vehí en l'acte central de campanya del partit al barri de Sant Andreu, on ha fet una crida a "fer entrar la CUP" al consistori. "Voteu-nos i feu que la CUP faci decidir els comuns entre una ciutat aparador o una ciutat per a la seva gent", ha proclamat Vehí. Al seu torn, la candidata dels cupaires, Basha Changue, ha acusat la resta d'alcaldables de voler "repartir-se el pastís" i els ha instat a posicionar-se entre "el capital o les veïnes". "Maragall, Colau, Trias i Collboni: no hi ha mitges tintes en aquesta guerra, agafin banda", els ha exigit.

Els anticapitalistes també s'han presentat com "l'única opció independentista" perquè, segons han afirmat els seus líders i candidats a l'acte central de campanya, tant ERC com JxCat "oculten l'estelada" a més de voler governar "sense molestar" les elits i els lobis. "Per a qui vulgui votar independència hi ha un únic vot útil, i és el de la CUP", ha defensat el diputat al Parlament Carles Riera.