Eleccions municipals

Colau i Díaz demanen el vot per evitar un pacte Collboni-Trias

La candidata dels comuns es reivindica com l'opció útil per garantir un govern progressista

3 min
Ada Colau i Yolanda Díaz al Carmel

BarcelonaA les files dels comuns donen per fet que Jaume Collboni buscarà un pacte amb Xavier Trias per ser alcalde. I, per això, i sobretot ara que les últimes enquestes els situen en un empat ajustat amb els socialistes, es reivindiquen com el vot útil per garantir que hi hagi un govern d'esquerres. Ho han defensat avui tant l'alcaldessa i candidata, Ada Colau, com la vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, en un míting al barri del Carmel, el segon que comparteixen des que va començar la campanya. La candidata ha repetit que Collboni no ha contestat en cap dels debats ni en cap de les moltes entrevistes que ha fet aquests dies si està disposat o no a segellar aquest pacte amb Trias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Barcelona no pot tenir candidats a l'alcaldia que no siguin honestos, que no diguin la veritat i no reivindiquin l'obra de govern", ha dit, i ha titllat d'"absolutament incomprensible" per a la gent progressista que pugui existir aquest pacte entre Junts i el PSC. Per això ha dit que allarga la mà a tots els votants progressistes i es presenta com l'única garantia que hi haurà un govern d'esquerres. L'alcaldessa també ha assegurat que ella sí que reivindica tota l'obra del govern que ha compartit aquests últims quatre anys amb el PSC. I ha assegurat que, després de vuit anys de comuns a l'Ajuntament, els crítics ja no poden mantenir "el mantra apocalíptic" sobre Barcelona perquè els indicadors econòmics, ha defensat, no ho avalen.

Tot i que a la primera part de la intervenció Colau també ha carregat contra Xavier Trias, de qui ha criticat que els va deixar una ciutat regida per "la llei del més fort" i plena de "catifes vermelles" per als poderosos, els comuns ja fa dies que han apujat el to contra el PSC. I aquest dissabte al Carmel, en un míting que ha arrencat amb tres quarts d'hora de retard, no hi ha hagut excepcions. El primer dard a Collboni l'ha disparat ja Pau Gonzàlez, actual regidor de l'Eixample, però que ja s'ha presentat com a futur regidor d'Horta-Guinardó, que és el seu districte. Gonzàlez ha dirigit el primer atac al PSC quan ha defensat que en aquest districte es va "avançar més" durant el primer mandat de Colau, quan estava governat pels comuns i no pels socialistes com ara.

Feijóo i els vots a Trias i Collboni

Després Yolanda Díaz ha repetit la crida a concentrar el vot progressista en Ada Colau que ja va fer a Nou Barris. I ha criticat que la resta de formacions no plantegin, segons ella, propostes que vagin més enllà de desmuntar el que ha fet Colau. "L’únic que tenen en comú és derrotar Ada Colau, i no es poden presentar si no tenen projecte", ha assegurat. En el seu al·legat final, la vicepresidenta espanyola ha criticat que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, hagi dit que està "disposat" a entregar els vots a Xavier Trias (Junts) i Jaume Collboni (PSC) per treure Colau de l'alcaldia: "No regala els vots gratis, ho fa per acabar amb un model que saben que millora la vida de la gent". També Colau ha carregat contra el paper del PP i, especialment contra la denúncia que ha presentat l'alcaldable Daniel Sirera contra el consistori per les ocupacions de la Bonanova: "Les dretes només venen a intentar crispar i no els ho permetrem. Farem la campanya més alegre i propositiva de la història"

El míting, que també ha comptat amb les intervencions de les eurodiputades Sira Rego i María Eugenia Rodríguez Palop, s'ha acabat, per primer cop, amb la nova rumba dels comuns: Això sí que és culpa de Colau. Però la formació no renuncia al hit anterior, el Filla del Guinardó, i ara els fa sonar l'un darrere l'altre. Després de l'exhibició de simpatia amb Yolanda Díaz d'avui (i de fa una setmana), el míting de demà serà amb Podem, amb la secretària d'organització del partit, Lilith Verstrynge, i també amb el ministre Alberto Garzón. De moment, però, ni la secretària general de Podem, Ione Belarra, ni la ministra Irene Montero no han participat en cap acte de campanya de Barcelona en Comú.

stats