Eleccions municipals

Els equilibris de Yolanda Díaz en campanya

La impulsora de Sumar es bolca en la cursa pel 28-M a Catalunya i tancarà la campanya a Barcelona

3 min
Yolanda Díaz i Ada Colau, ahir durant l’acte Al Palau de Congressos de Barcelona.

MadridLa campanya de les eleccions del 28 de maig posarà a prova la capacitat de fer equilibris de Yolanda Díaz. La vicepresidenta segona i ministra de Treball haurà d'exhibir capacitat de contorsionisme per poder fer campanya per Unides Podem i, al mateix temps, fer-ne per Més Madrid o Compromís, formacions que s'enfronten als liles en comunitats com Madrid i el País Valencià. Més fàcil ho tindrà a Catalunya, i per això serà el territori on més actes farà. Hi serà fins a quatre vegades i, com Pedro Sánchez, tancarà la campanya a Barcelona. Els comuns fan valer la seva aliança estreta amb Díaz perquè doni impuls a l'actual alcaldessa, Ada Colau, en una cursa que estarà disputada fins al final i en què Barcelona en Comú s'hi juga revalidar el govern municipal per tercer cop.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la vicepresidenta no només tancarà la campanya a Barcelona, sinó que també serà a Catalunya el primer dia de campanya. En concret, a Montcada i Reixac, un municipi que també governen els comuns. L'endemà mateix, el dissabte 13 de maig, la impulsora de Sumar serà a Barcelona, en el primer cap de setmana de campanya. Tornarà a Catalunya el següent dissabte, el 20 de maig, però l'equip de la vicepresidenta segona encara no ha concretat a on. Catalunya va ser un dels territoris on Yolanda Díaz va dir des de l'inici que s'implicaria en la campanya de cara al 28-M perquè hi havia candidatures d'unitat (els comuns i Podem van arribar a un acord per presentar-se conjuntament a tot el territori).

Equilibris al País Valencià i Madrid

Però la incògnita era saber què faria la ministra de Treball en les comunitats on l'espai a l'esquerra del PSOE es presenta amb candidatures separades, com és el cas del País Valencià i també de Madrid. L'equip de Díaz havia dit d'entrada que no s'implicaria en territoris on hi hagués llistes enfrontades del mateix espai, però finalment han rectificat. "Participarà en la campanya per ajudar les formacions progressistes a consolidar governs que han servit per recuperar drets de la ciutadania i impulsar candidatures de confluència que puguin fer-ho en un futur proper", apunten fonts de l'entorn de la vicepresidenta, que remarquen que Sumar no es presenta a les eleccions municipals ni autonòmiques, sinó que és un projecte d'àmbit estatal.

Al País Valencià Díaz participarà en un acte a Alacant amb el candidat Unides Podem-Esquerra Unida. a la Generalitat Valenciana, Héctor Illueca, però també serà al costat de l'actual alcalde de València, Joan Ribó, que es presenta per revalidar l'alcaldia amb Compromís. En aquest últim cas, serà en un acte en contra de l'ampliació del Port de València on també també hi està convidada la candidata d'Unides Podem-Esquerra Unida a l'Ajuntament valencià, Pilar Lima. No farà actes amb el candidat de Compromís a la Generalitat Valenciana, Joan Baldoví, tot i haver-li mostrat el seu suport. Al País Valencià, l'esquerra no només s'hi juga retenir València ciutat, sinó també repetir el Pacte del Botànic a la Generalitat. Per això, i davant unes enquestes molt ajustades, Díaz finalment s'hi ha decidit implicar, fent equilibris, això sí.

La vicepresidenta segona també en farà a Madrid. S'hi deixarà veure durant el 15 de maig, festa de Sant Isidre –el patró de la capital espanyola–. Díaz es passejarà per La Pradera, on coincidirà amb la candidata de Més Madrid, Mónica García, i la d'Unides Podem, Alejandra Jacinto. L'any passat ja es va fotografiar amb totes dues aquell dia. Aquesta serà l'única mostra de suport de Díaz a les dues candidatures que s'enfronten a les eleccions autonòmiques del 28-M, perquè la resta d'agenda de la vicepresidenta al territori madrileny serà fora de la ciutat i sense participar en actes de la campanya autonòmica. Serà, per exemple, a Rivas per donar suport a la candidatura d'Esquerra Unida i Més Madrid (però no a la de Podem, que es presenta per separat) i també a Alcorcón, on en aquest cas farà campanya pel candidat del partit lila.

Díaz també viatjarà a comunitats on es presenten candidatures unitàries, des de Podem fins a Més País, que és l'objectiu que vol materialitzar la vicepresidenta amb el seu projecte, Sumar. Serà el cas d'Andalusia, on serà a Sevilla i Màlaga; o també a Navarra, on participarà en un acte a Pamplona. La vicepresidenta segona també farà campanya a Mallorca per Podem i serà a Galícia, el seu territori natal, tot i que el seu equip encara no ha confirmat com s'hi concretarà la campanya. Ara bé, evitarà territoris on hi ha hagut divisió, com Aragó o les Illes Canàries. A l'arxipèlag sí que hi anirà el primer cap de setmana de campanya l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, que farà campanya per Unides Podem. La secretària general, Ione Belarra, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, també s'hi implicaran a fons: començaran la campanya al País Valencià, Madrid i les Illes Balears. Ara bé, és encara una incògnita si hi haurà algun acte conjunt entre les dues dirigents liles i Yolanda Díaz.

stats