Municipis

La guerra entre Albiol i l'alcalde de Vigo per tenir l'arbre de Nadal més alt d'Espanya

L'alcalde gallec anuncia que el de la seva ciutat farà mig metre més que el de Badalona

3 min
Abel Caballero durant l'encesa de les llums de l'arbre de Nadal de l'any passat.

BarcelonaAmb els seus dos metres d'alçada, l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, supera de llarg el de Vigo, Abel Caballero, que fa 33 centímetres menys. Però posats a competir, també en alçada, l'alcalde gallec sempre té asos a les mànigues. De moment l'expresident del PP de Catalunya no podrà superar el dirigent socialista amb l'arbre de Nadal il·luminat més alt de l'Estat. Això és el que s'havia proposat Albiol, que a principis de setembre va anunciar que volia marcar un rècord amb l'element central de la decoració nadalenca. "Quan governes t'has de preocupar del dia a dia dels veïns, però també marcar terreny amb altres iniciatives", va dir abans d'explicar, entre rialles, que volia fer arribar aquest missatge "a algú de l'altra punta d'Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiol va desgranar ell mateix com seria l'arbre il·luminat "més alt d'Espanya", que s'ubicarà a la plaça Josep Tarradellas. Farà 40 metres d'alçada i 15 de diàmetre. Una xifra que superava en deu metres l'alçada de l'arbre que va col·locar l'ajuntament gallec a la nova Porta do Sol a les darreres festes nadalenques. "És com el tenis, tots volem el Rafa Nadal, però de cop apareix el Carlos Alcaraz, passa per davant i és el número u", va dir Albiol.

Caballero va recollir el guant: "Moltes ciutats ho estan fent bé, però el Nadal de Vigo només competeix amb el de Nova York, la resta són altres divisions", deia als mitjans. La confirmació va arribar ahir. Badalona s'haurà de conformar amb el segon lloc. L'alcalde viguès, que durant setmanes no ha volgut revelar quines seran les novetats d'aquest any en la il·luminació nadalenca de la ciutat, va anunciar ahir que aixecaran un arbre il·luminat de 40,5 metres, que superarà així per només mig metre el que tindrà la quarta ciutat més gran de Catalunya, que també té 80.000 habitants menys que Vigo.

Caballero no pensa escatimar-hi recursos. Hi posarà 11,5 milions de llums led, quan el de Badalona en tindrà 65.000. "És el màxim nombre de llums en cap ciutat del planeta", va dir traient pit. Albiol, però, no tira la tovallola. "Badalona tindrà l'arbre de Nadal més alt encara que hi hagi de pujar jo a sobre", va bromejar ahir al vespre després de l'anunci del dirigent gallec.

"Arrenca Nadal al món!"

La guerra continua, tot i que Caballero miri de treure ferro a la polèmica. "No és que jo vulgui entrar en competència amb ningú", va dir l'acalde socialista referint-se a Albiol durant la instal·lació de les llums de Nadal a la resta de la ciutat, que es posaran en funcionament la segona quinzena de setembre. Però segueix amb les seves proclames grandiloqüents. "Arrenca Nadal al món!", va exclamar Caballero, que va aprofitar la roda de premsa per "convidar tot Espanya al Nadal de Vigo". L'any passat més de sis milions de persones hi van passar, i aquest any l'alcalde confia batre "el rècord de turistes".

La presentació de l'inici del muntatge de les llums nadalenques, però, va ser accidentada. Membres del comitè d'empresa de Vitrasa, la concessionària municipal de l'autobús, en conflicte amb el consistori, van boicotejar l'acte amb una gran escridassada. "Menys llums i més autobusos!", cridaven els manifestants. Caballero es va negar a canviar d'ubicació i va anar oferint les dades enmig d'un soroll eixordador i sense deixar de somriure. No volia que res li espatllés la notícia. Ni la victòria davant del representant popular.

De rivals no n'hi falten. L'any passat l'alcalde d'Ourense, Gonzalo Pérez Jácome, d'una formació independent, va instal·lar l'arbre més alt de Galícia, que va arribar als 35 metres, cinc més que el de Vigo. "Amb 35 metres d'alçada és el segon arbre de Nadal més gran d'Espanya", va sentenciar Jácome, que va admetre que només el superava el que es va posar a Sevilla, de 40 metres. "El nostre té cinc metres més que el de Vigo, encara que potser allà el pugen a una tarima", va dir sarcàsticament. De moment l'alcalde d'Ourense no ha avançat si se sumarà a la guerra Albiol-Caballero. Tampoc ho ha aclarit José Luis Sanz, el nou alcalde del PP de Sevilla.

stats