Eleccions municipals

Rubén Guijarro: "Si jo hagués estat implicat en els 'papers de Pandora' hauria dimitit al moment"

Alcalde de Badalona (PSC)

4 min
L'alcalde de Badalona, Rubén Guijarro (PSC)

BadalonaAlcalde des del novembre de l'any passat, el socialista Rubén Guijarro (Barcelona, 1982) va arribar al càrrec amb una moció de censura a Xavier García Albiol (PP), esquitxat pels papers de Pandora. Lidera un govern de coalició on hi ha ERC, els comuns i JxCat.

Quin balanç fa d'aquests vuit primers mesos de govern?

— Badalona ha deixat d'estar aïllada, hem recuperat l'estabilitat institucional, amb el primer pressupost en tres anys, i hem retornat la dignitat a la ciutat.

Un pressupost i un pla de recuperació postcovid. ¿Són les seves cartes de presentació per al 2023?

— Són la nostra tasca diària per allunyar Badalona de la crisi i els temps convulsos en què es trobava.

L'Olímpic viurà el retorn de la Copa del Rei de bàsquet el 2023 i també va acollir un gran acte d'Ibai Llanos. Quin retorn té això per a Badalona?

— Aquests esdeveniments posicionen la ciutat com a referent esportiu, cultural i turístic. I també hi ha un retorn econòmic per a restauradors o hostalers.

Al mateix pavelló es va celebrar un esdeveniment sobre criptomonedes que l'Ajuntament havia demanat cancel·lar.

— Vam arribar tard per poder suspendre'l, però ja hem posat en marxa mecanismes de control previs a l'adjudicació dels esdeveniments.

La Diputació dedicarà 1,5 milions d'euros a la Copa. ¿Serà suficient per revertir el dèficit a les instal·lacions esportives de la ciutat?

— Es destinaran de manera íntegra a la remodelació de pavellons, en la qual fa més d'una dècada que no s'inverteix. I els pressupostos també preveuen inversions en aquest sentit.

I les instal·lacions no esportives?

— La Biblioteca Can Casacuberta porta més de dos anys tancada i és vergonyós, però respon a la deixadesa de l'anterior govern. Esperem tenir-la a punt a l'octubre. Aquest mateix estiu també arranjarem moltes escoles que tenen un dèficit de manteniment gran.

Des de l'oposició denuncien un col·lapse a l'Ajuntament: retards en factures, subvencions...

— Els darrers anys el govern no s'havia dedicat a gestionar la ciutat. Però ara hem reduït a la meitat el pagament mitjà a proveïdors, fins als quatre mesos, i estem treballant per abaixar-lo. I per primer cop les subvencions de l'any que ve s'han presentat quan tocava.

Una de les seves prioritats és el reforç de les polítiques de seguretat. És una manera de competir amb Albiol?

— És una prioritat per als veïns i per a mi. No em fixo en el discurs de ningú. El que no tenia sentit era parlar de seguretat i deixar perdre una promoció de 21 agents. Nosaltres hem adquirit vuit vehicles, hem incorporat agents i acabarem el mandat amb videovigilància als carrers.

Els fets delictius a Badalona van pujar un 20% el primer trimestre de l'any, però el percentatge és menor al de la mitjana a Catalunya o de la demarcació.

— Les dades mai seran del tot bones. Hi ha molt marge de millora.

Albiol va participar fa unes setmanes en una acció veïnal per acabar amb una ocupació al barri de Puigfred-Montigalà. Què en pensa?

— Cadascú fa el que creu i els actes defineixen les persones. Vull recordar, això sí, que entre el juny del 2020 i l'octubre del 2021, amb Albiol d'alcalde, hi va haver 439 ocupacions a la ciutat. Nosaltres treballem per reduir aquests índexs, des de la seguretat i també des de l'habitatge públic i els serveis socials.

A Badalona hi ha tres desnonaments al dia i 200 persones a la taula d'emergència. 

— Tenim el pressupost amb més inversió en serveis socials que hi ha hagut mai a la ciutat. Al setembre presentarem les zones que posarem a disposició per a habitatge protegit i públic i hem signat un conveni amb l'Àrea Metropolitana per rehabilitar 1.000 habitatges. També demanem que la Sareb tingui prou sensibilitat per no tenir retinguts habitatges que podrien estar a disposició de qui ho necessita.

Tornant a la intervenció d'Albiol en una ocupació, ell denuncia que no hi va anar ningú de l'Ajuntament ni de la Guàrdia Urbana.

— Hi havia presència de Guàrdia Urbana i de Mossos. Agrairia al líder de l'oposició que no tiri llenya al foc. Hi ha qui diu que sembla que, com pitjor li va a Badalona, millor li va a ell. M'agradaria pensar que no és així.

Tot i l'escàndol dels papers de Pandora, ¿veu possible que no torni a guanyar les pròximes eleccions?

— Jo crec que el suport majoritari el tindré jo. Treballo per capgirar les situacions calamitoses que ha viscut la ciutat, com veure el seu alcalde d'apoderat en una societat en un paradís fiscal i haver mentit sobre això. No crec que sigui la millor carta de presentació.

Com ha funcionat la coalició?

— De manera satisfactòria i amb molta cohesió. No veig diferents partits, sinó 12 regidors i regidores compromesos amb el millor per a la ciutat.

La fórmula hauria de tenir continuïtat després de les eleccions?

— L'aritmètica ho dirà, però la ciutat necessita amplis consensos.

Per què no ha volgut incorporar Guanyem al govern?

— De vegades l'entesa no és tan senzilla, però sempre he destacat que Guanyem seria un factor clau de la governabilitat i així s'està veient.

Garanteix que no governarà amb el PP?

— Absolutament. Un govern PSC-PP li puc assegurar que no passarà. No ho hem fet mai i seria estrany i antitètic pactar amb qui està als antípodes del que represento. Si jo hagués estat implicat en els papers de Pandora hauria dimitit al moment, i el mateix li demanaria a qualsevol membre del govern. Però l'anterior alcalde va preferir agafar-se a la cadira i primar els seus interessos personals. Dit això, d'acords de governabilitat i projectes de ciutat estic disposat a pactar-ne amb tothom.

L'Ajuntament ha renovat el conveni de col·laboració amb Open Arms. Com valora la tragèdia que es va viure a la tanca de Melilla?

— Són imatges que no em van agradar i que no s'han de repetir.

Pedro Sánchez va avalar l'actuació policial, tot i la mort d'una quarantena de migrants. Ho comparteix?

— No és fàcil donar explicacions en moments així i fer-ho crec que l'honora. Jo no tinc prou informació, però són imatges que no m'agraden i estic segur que al president espanyol tampoc.

stats