Eleccions municipals

Junqueras liquida l'opció que ERC maniobri contra Trias

El candidat de Junts demana a l'alcaldessa en funcions que es deixi de "coses estranyes" i assumeixi la derrota

2 min
Maragall, Colau, Collboni, Trias i Sirera durant el debat empresarial i economic organitzat per Pimec.

BarcelonaERC no entrarà en jugades per fer alcalde de Barcelona algú que no sigui Xavier Trias, que va ser el més votat el 28-M. Ni Ada Colau (BComú), ni encara menys Jaume Collboni (PSC). Tot i que des de la nit electoral s'especula amb l'opció d'un pacte a tres (ERC, PSC i comuns) per formar un govern alternatiu –que és la via que encara defensa l'alcaldessa en funcions, Ada Colau–, els republicans ja fa hores que se n'allunyen. I avui hi ha tancat la porta la persona probablement més autoritzada per fer-ho dins del partit, Oriol Junqueras. "Estic convençut que el millor per a la ciutat és que hi hagi un alcalde vinculat a un partit independentista i no altres fórmules que ja es van utilitzar en contra nostra en el passat", ha dit en roda de premsa des del Parlament. L'opció que ERC maniobrés en contra de l'alcaldia de Trias ja semblava més que complicada ahir quan el president del Govern, Pere Aragonès, va fer una crida a la unitat de l'independentisme per barrar el pas al PP i Vox.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau, però, continua dient que ho fia tot al pacte d'esquerres. Aquest dimecres, en una compareixença per descartar "completament" que ella sigui la candidata de Sumar a les eleccions generals, ha insistit que es dedicarà "en cos i ànima" a buscar l'entesa de les esquerres. Considera que el fet que la suma dels tres partits arribi als 24 regidors fa que aquesta sigui una opció legítima per prendre l'alcaldia a Trias, que en té 11. "És la majoria més ampla i sòlida que ha sortit de les urnes", ha remarcat.

Al seu torn, el màxim afectat per aquests moviments li demana que assumeixi la derrota. Xavier Trias ha confiat que Colau "no tingui l'atreviment de fer coses tan estranyes com les que va fer amb Valls" amb possibles vots com els del PP o, fins i tot, de Vox, per articular un govern amb el PSC. Descartada l'opció d'ERC, els vots de la dreta o, fins i tot de l'extrema dreta, passarien a ser imprescindibles per investir com a alcalde Jaume Collboni (PSC) o, de manera encara més improbable, Ada Colau. En la línia del que ha fet l'encara alcaldessa, també el tercer en discòrdia, Jaume Collboni, s'ha mostrat avui "convençut" que podran constituir una "majoria de progrés".

Els comuns confien en el recompte definitiu de vots, que s'ha de fer divendres, per saber si esgarrapen els 141 vots que els separen dels socialistes i queden com a segona força. El que sí que avança en paral·lel a totes aquestes especulacions són les converses entre candidats. Ernest Maragall (ERC), que dilluns va ser el primer a trobar-se amb Trias, ja es va reunir ahir amb Collboni i avui amb Colau. Segons fonts republicanes, fins ara, hi ha hagut preses de contacte en reunions discretes, però no s'ha començat a negociar en cap sentit. Les tres trobades, asseguren, han sigut “cordials” i “discretes”.

stats