Eleccions municipals

L'aliança PP-Vox es naturalitza amb desenes d'acords municipals

L'extrema dreta governarà a Guadalajara, Toledo, Ciudad Real, Burgos i Valladolid

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a Celadas (Terol), on ha acudit a la constitució de l'ajuntament

MadridL'aliança PP-Vox es consolida i s'ha estès arreu de la geografia espanyola en aquest dissabte de constitució dels ajuntaments, l'endemà que l'acord al País Valencià ja provoqués les primeres conseqüències: el número 2 del partit d'extrema dreta va negar la violència masclista i va obligar la cúpula conservadora a contradir-lo. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha preferit viure la jornada en un petit municipi de Terol, Celadas, per mostrar el seu suport a l'Espanya buidada. En altres ciutats es confirmaven desenes d'acords amb Vox, 52 dels quals per arrabassar-li l'alcaldia al PSOE –que havia sigut la força més votada a la localitat– i cinc dels quals en capitals de província. Guadalajara, Toledo, Valladolid, Ciudad Real i Burgos estaran governades per la coalició del PP amb l'extrema dreta, com també Elx, Torrent, Calvià, Alcalá de Henares, Móstoles i Talavera de la Reina.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Jo he estat quatre anys pactant amb Vox i no ha passat res dolent. La vida continua", ha declarat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, abans d'assistir a la investidura de José Luís Martínez Almeida a la capital espanyola. A diferència de Feijóo, Ayuso ha naturalitzat així els acords amb el partit de Santiago Abascal, per a indignació del PSOE, que els ha qualificat d'"acords de la vergonya" perquè posen en risc les polítiques d'igualtat que s'han impulsat a escala municipal. Des de Las Palmas de Gran Canaria, on l'exministra de Sanitat Carolina Darias ha estat investida alcaldessa, la portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, ha acusat el PP de "vendre les polítiques sobre les dones a la ultradreta".

L’exemple de Gijón

Els cants de sirena de Rodríguez podrien complir-se a Gijón, on ahir la líder de Fòrum Astúries, Carmen Moriyón, ha sigut investida alcaldessa de la mà del PP i Vox. Amb l’extrema dreta ha arribat a un acord revelador en matèria d’igualtat: “Compromís de revisió i nova redacció de l’ordenança d’igualtat en la qual s’eliminin aquells aspectes que suposin igualtat entre persones”, diu un dels punts. El pacte ja ha propiciat la renúncia d’alguns dirigents de Fòrum Astúries. Tot i els exemples que es van succeint, Ayuso ha rebatut a la Moncloa que qui desprotegeix les dones són Pedro Sánchez i Irene Montero “alliberant violadors i agressors sexuals”.

Jesús Julio Carnero rebent la vara d'alcalde de mans del socialista Óscar Puente, desbancat per un pacte del PP amb Vox tot i liderar la llista més votada.

La jornada és aclaridora pel que fa al marc de precampanya electoral del 23-J. Que governi la llista més votada es compleix allà on no hi hagi majories alternatives. Les han explorat el PP i Vox per arrabassar-li alcaldies al PSOE, però també l'esquerra per prendre-li ajuntaments a la dreta, amb l'excepció dels casos on EH Bildu entrava en l'equació, com a Vitòria i Pamplona. A escala estatal, Feijóo ha insistit aquesta setmana que governi la força que guanyi les eleccions generals, suggerint així que si ell queda primer però no arriba a la majoria absoluta amb Vox, el PSOE li hauria de permetre la investidura. El líder del PP llançava aquesta proposta sabent que les enquestes juguen a favor seu, amb l'única excepció del qüestionat CIS, que divendres encara situava Sánchez per davant, tot i que per només mig punt.

El PP domina el poder territorial

Feijóo s'ha mostrat esperançat que el 23-J es consumarà el canvi que s'ha engegat a escala territorial. La fotografia d'aquest dissabte deixa un PP amb 32 alcaldies de capitals de província d'un total de 52, incloses Ceuta i Melilla. Destaquen les vuit d'Andalusia, amb majoria absoluta en cinc: Màlaga, Almeria, Granada, Cadis i Còrdova. A Jaén, on havia guanyat el PSOE empatat a regidors amb el PP, la dreta governarà gràcies a un acord amb la formació local Jaén Mereix Més. A l'Aragó, les tres principals ciutats –Saragossa, Osca i Terol– estaran en mans del PP. Per la seva banda, el PSOE es queda només amb deu capitals de província, inclosa la inesperada de Barcelona. A més, serà el soci minoritari en tres governs de coalició del PNB (Bilbao i Sant Sebastià) i el BNG (Pontevedra). Al seu torn, les forces d'obediència autonòmica o local amb prou feines aconsegueixen alcaldies grans a Catalunya, Euskadi, Navarra, Galícia, Castella i Lleó (Per Ávila) i Santa Cruz de Tenerife (Coalició Canària). Esquerra Unida conservarà una única capital de província: Zamora.

Vitòria, Pamplona i Durango: tres fórmules del PSOE per prendre-li alcaldies a EH Bildu

De cara a la campanya estatal, el PSOE vol continuar dient que no té cap pacte amb EH Bildu i això passa per operacions que impedeixin que els abertzales assoleixin alcaldies com la de Vitòria, malgrat ser la força més votada amb set regidors. La socialista Maider Etxebarria ha aconseguit l'alcaldia gràcies als vots dels sis regidors del seu grup, els sis del PNB i els sis del PP. Així, hi haurà un govern de coalició amb el PNB liderat per Etxebarria, a diferència de la passada legislatura, que els nacionalistes bascos ostentaven l'alcaldia. La candidata d'EH Bildu, Rocío Vitero, ha obtingut només el suport dels dos regidors de Podem.

Si a Vitòria el PSOE ha evitat pactar amb EH Bildu per aconseguir l'alcaldia, a Pamplona ho ha fet per entregar-l'hi a la dreta. Un pacte d'esquerres podia evitar que Unió del Poble Navarrès (UPN) assolís el govern, però els socialistes no han volgut fer alcalde Joseba Asiron (Bildu), segona força amb 8 regidors. El candidat abertzale ha reunit 11 vots, gràcies als suports de Geroa Bai (2) i Podem (1), però els 5 del PSOE han votat en blanc. Així, han permès que Cristina Ibarrola, guanyadora dels comicis amb 9 regidors i que ha rebut els vots dels 2 del PP, revalidés l'alcaldia per a UPN a la capital navarresa.

Miguel Ángel Rodríguez, el cap de gabinet d'Isabel Díaz Ayuso, ha viscut la jornada de constitució dels ajuntaments a Durango (Biscaia), on tancava la llista del PP. No ha pogut entrar a l'edifici, però ha seguit des de fora la "festa" que ha representat prendre l'alcaldia a EH Bildu, "els enemics d'Espanya", segons ha dit sobre la força més votada en aquesta localitat biscaïna. L'alcaldia serà per al PNB –de qui Ayuso va dir fa uns dies que era un partit "racista"– gràcies als vots del PSN i el PP.

stats