Extrema dreta
Política 16/06/2023

El pacte al País Valencià ja passa factura a Feijóo: el número dos de Vox nega la violència masclista

Allau de crítiques a José María Llanos per negar que hi hagi violència masclista

2 min
El número 2 de Vox al País Valencià, José María Llanos, en una imatge d'arxiu

MadridNi 24 hores després de firmar el pacte de govern amb Vox al País Valencià, el PP ha hagut de sortir a desmarcar-se del seu soci. El número dos del partit de Santiago Abascal a València, José María Llanos, ha negat aquest divendres que existeixi la violència de gènere: "La violència de gènere no existeix, la violència masclista no existeix". I en una entrevista a TVE s'ha reafirmat en defensar el concepte de "violència intrafamiliar". El PP, per boca del seu màxim dirigent, Alberto Núñez Feijóo, ha fet un tuit per marcar distàncies amb aquesta posició i assegurar que la violència de gènere sí que existeix. El mateix que ha fet el futur president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Ara bé, no deixa de ser paradoxal que el mateix Mazón surti a matisar unes paraules del seu futur soci a l'executiu quan aquest dijous va signar un pacte de govern on no s'anomenava la violència masclista i es passava a parlar de "violència intrafamiliar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llanos considera que la violència intrafamiliar suposa que "en les relacions afectives es pot generar violència, i la víctima, que moltes més vegades és una dona, estarà més protegida amb penes més dures per part dels governs en els quals Vox hi sigui". El diputat de Vox, a més, no creu que les "persones tinguin gènere", sinó que tenen "sexe" i que les "víctimes són víctimes i els delinqüents són delinqüents, siguin homes, dones, dependents, avis o nens". Davant de l'enrenou generat sobretot a través de les xarxes socials, ha volgut introduir un matís. "M'agradaria rectificar i condemnar tota mena de violència contra la dona, inclosa la masclista. El que nego és l'existència de la violència de gènere", ha anotat. Les paraules de Llanos no són cap novetat, sinó que simplement ha verbalitzat el que pensa Vox.

Evidenciat el marc mental del partit ultra, és el PP qui se situa en la contradicció. Feijóo i altres dirigents han hagut de sortir a desmarcar-se del polític de Vox i, per tant, d'esmenar el que havia signat el seu partit unes hores abans. "La violència de gènere existeix i cada assassinat d'una dona ens commociona com a societat. Des del PP no farem ni un pas enrere en la lluita contra aquesta xacra", ha escrit Feijóo en un tuit, i ha afegit que no renunciaran als seus "principis, costi el que costi". També ho ha fet Carlos Mazón, que ha assegurat que el govern que presideixi al País Valencià "no només no farà ni un pas enrere, sinó que reforçarà qualsevol mesura de protecció sobre la dona contra qualsevol forma de violència".

El PSOE no ha trigat a aprofitar aquest primer xoc al País Valencià per acusar Feijóo de tirar endavant governs amb l'extrema dreta que "no reconeixen ni combaten la violència de gènere i inclouen negacionistes entre les seves files", ha escrit el partit socialista en un tuit. També ho ha fet la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, que ha acusat el líder popular de "pactar amb aquells que neguen la violència de gènere": "És un enorme pas enrere".

stats