En directe
Eleccions municipals
26/05/2023

Eleccions municipals 2023 en directe | Ayuso acusa a Sánchez d'instigar una "tupinada"

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Fins aquí l'últim dia de campanya

Fins aquí el minut a minut de l’última jornada de la campanya electoral, en què els partits han llançat aquest vespre els seus darrers missatges per acabar de convèncer els indecisos. A partir de les 00.00 hem entrat en la jornada de reflexió i ja no es podran fer crides al vot. Segueix el directe del dia de les eleccions municipals 2023 a Barcelona i a tota Catalunya.

26 May 2023

Sánchez i Díaz s'enfronten l'últim dia de campanya per conquerir Barcelona

Anna Mascaró
26 May 2023

Ayuso abona la tesi de la "tupinada" del PSOE aquest 28-M

Mireia Esteve
26 May 2023

Anna Gabriel i David Fernàndez, junts per reivindicar la CUP al bastió de Berga

Xavi Tedó
26 May 2023
Míting final de JxCat

Trias reclama ser l'única antítesi de Colau

Núria Orriols Guiu
26 May 2023
Ja podeu llegir la crònica de l'acte final d'Esquerra

Esquerra es conjura per seguir disputant el poder al PSC i Junts

Gerard Pruna

Errejón carrega contra Podem per "repartir carnets i posar adjectius"

L'esquerra madrilenya acaba la campanya amb retrets creuats, malgrat que el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha opinat que no haurien de rivalitzar. "No som l'adversari", ha manifestat al míting final de campanya de Més Madrid, en una crítica a Unides Podem, que en aquesta campanya s'ha volgut erigir en l'única força transformadora i "útil" en contraposició a "l'esquerra cuqui" –en paraules de Ione Belarra, líder de Podem–, que, s'entén, representaria Més Madrid. "Està de moda que hi hagi forces polítiques d'esquerra que es dediquin a repartir carnets o posar adjectius. A mi mai m'ha agradat", ha anotat Errejón. La baralla l'han protagonitzat, però, els líders estatals de les dues formacions, atès que ni Mónica García i Rita Maestre (Més Madrid), ni Alejandra Jacinto i Roberto Sotomayor (Unides Podem) han entrat en combat.

Aragonès reclama concentrar el vot independentista en ERC per tornar a votar en un referèndum

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, tampoc s'ha volgut perdre l'acte final de campanya d'Esquerra a Barcelona, on ha intervingut per fer una crida a concentrar el vot independentista en ERC. "Si voleu República, voteu republicà", ha reclamat Aragonès, que ha assegurat que el Govern d'ERC posarà les bases per tornar a votar en un referèndum sobre la independència de Catalunya. En un discurs ple de crítiques al PSC i Junts, Aragonès ha desitjat que a partir de dilluns la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona estiguin governats tots dos per Esquerra.

Activistes climàtics irrompen en el míting final de Trias

Mentre l'alcaldable Xavier Trias estava fent el seu darrer discurs de la campanya, han irromput en l'escenari dels Jardinets de Gràcia uns activistes climàtics. "Ja veieu que a la vida les coses no són fàcils", ha reaccionat Trias, que també ha vaticinat que si Junts guanya a les eleccions hi haurà gent que ha estat "quatre anys callada" que començarà a "protestar".

Junts al final de la campanya: "Si vostè està en contra de Colau ho té fàcil: voti Trias"

El darrer missatge de la campanya de Junts ha sigut una crida al "vot útil" per desbancar l'alcaldessa, Ada Colau. En la seva darrera intervenció abans del dia de reflexió, l'alcaldable Xavier Trias ha dit: "Si vostè està en contra d'Ada Colau ho té fàcil: voti Xavier Trias". I ha afegit: "Qualsevol altre vot vol dir que vostè tindrà la senyora Colau governant, faran un acord". En aquest sentit, no només ha reclamat guanyar sinó també "de manera clara". "Que ningú ho pugui discutir", ha reclamat.

Maragall ofereix Esquerra per "alliberar" Barcelona i frenar Colau i "la sociovergència"

Amb la veu justa, però Ernest Maragall ha tancat aquest divendres la seva campanya a Barcelona amb una crida a fer d'Esquerra la força que "alliberi" la ciutat i impedeixi que segueixi governada pel tàndem Colau-Collboni o per "la sociovergència". Just el dia que es compleixen quatre anys de la victòria dels republicans a la capital catalana a les eleccions del 2019, el pacte entre els comuns, el PSC i la plataforma de Manuel Valls per barrar el pas a Ernest Maragall a l'alcaldia ha estat molt present en l'acte final d'aquesta campanya.

Pedro Sánchez carrega contra la dreta en el tancament de campanya de Collboni

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una crida al vot per a Jaume Collboni reivindicant l'obra del govern del PSOE a Madrid. "Gràcies al vot tenim un govern que ha revaloritzat les pensions i no les ha congelat", ha assegurat, en contraposició a "obrir les portes a la privatització, que és el que fa la dreta sempre que té opcions de governar". "Estem demostrant aquesta legislatura que es pot apujar el salari mínim interprofessional, que es poden revaloritzar les pensions", ha dit, i ha afegit: "Gràcies a tot això també estem reduint el dèficit de la Seguretat Social". "Qui digui el contrari l'únic que vol és justificar les seves retallades, privatitzacions i polítiques neoliberals", ha remarcat el president espanyol. "Diumenge a votar, a guanyar i a governar Barcelona", ha conclòs el socialista.

Trias es compromet a eliminar la inseguretat de les preocupacions dels barcelonins

Malgrat que era el míting final, la candidatura de Xavier Trias ha volgut fer una darrera promesa aquest divendres. El número tres de la llista, Jordi Martí, que si guanyen les eleccions s'encarregarà de la ciutat, ha volgut "agafar el compromís" d'eliminar la inseguretat de les preocupacions dels barcelonins.

'Una lluna a l'aigua', 'Petar-ho' i 'Coti x coti': la banda sonora del míting final de Junts

La música sempre és present a la campanya electoral, i aquest divendres el míting final de Junts no ha sigut una excepció. La candidatura ha convidat diversos cantants professionals perquè en directe sonessin tres èxits de la música catalana: Una lluna a l'aigua, de Txarango; Petar-ho, d'Oques Grasses, i Coti x coti, de The tyets.

Inici accidentat de la intervenció de Pedro Sánchez al míting del PSC: un grup d'activistes irromp en l'acte amb samarretes del Partit Suïcida Climàtic

El míting de Pedro Sánchez ha estat una mica accidentat aquest divendres. Un grup de persones amb samarretes amb les sigles PSC corresponents a un inventat Partit Suïcida Climàtic, han irromput en l'acte. Els quadres socialistes, unes 4.000 persones segons l'organització, els han cridat "fora, fora", i els organitzadors de l'acte els han fet sortir.

La història "d'amor i de desamor" dels últims quatre anys a Barcelona

Junts ha volgut afegir un toc diferent en el seu míting final de campanya. Als Jardinets de Gràcia, amb l'expresident Artur Mas i l'exconseller Jaume Giró, els successius membres de la llista de Xavier Trias expliquen una història "d'amor i desamor" que vol exemplificar el que ha passat a Barcelona en els darrers quatre anys. Primer parlant de l'exministre francès Manuel Valls, que va travessar la frontera per desbancar Ada Colau i, després, fent referència a Jaume Collboni, la figura necessària –en paraules de la candidatura– per inaugurar el "poliamor" entre el que havien de ser personatges antagònics: Colau i Valls.

Ayuso tanca la campanya acusant Sánchez d'instigar una "tupinada": "Sánchez se n'anirà igual com va arribar, amb un intent de tupinada".

La presidenta madrilenya i candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, ha tancat la campanya acompanyada del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i de l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida. Tots tres han fet una última crida a agrupar el vot entorn al PP i Ayuso ha aprofitat la presumpta implicació del PSOE en el frau electoral dels últims dies per acusar Sánchez d'haver instigat una "tupinada": "Sánchez se n'anirà igual com va arribar, amb un intent de tupinada". Ayuso també ha acusat els socialistes d'haver comprat el vot "a immigrants i toxicòmans". S'hi ha afegit després Feijóo quan ha demanat als simpatitzants populars triar entre "corruptes o política neta".

Collboni: "Demano el vot especialment als decebuts de Colau"

El candidat socialista per Barcelona, Jaume Collboni, ha reivindicat en el míting al Pavelló de la Vall d'Hebron les seves sigles: "Els meus líders són aquí, no amago les sigles com el senyor Trias". Collboni ha remarcat el missatge: "Ni Colau ni Trias, ara toca PSC, nova etapa". L'alcaldable socialista ha estat abrigat en el tancament de la campanya pel president espanyol Pedro Sánchez i el líder del PSC, Salvador Illa, i ha cridat a la mobilització: "El nostre enemic és l'abstenció". "Demano el vot especialment als decebuts de Colau", ha recalcat.

Unides Podem carrega contra Més Madrid per obrir-se a pactar amb Cs

Unides Podem s'ha erigit en aquesta campanya com l'única força que parla "clar". Per exemple, dir que a Madrid qui veritablement mana és Florentino Pérez, president del Reial Madrid i ACS, protagonista col·lateral de la campanya madrilenya per la cleca que li va dedicar a l'alcalde, José Luis Martínez Almeida. Tampoc no s'ha mossegat la llengua la ministra d'Igualtat, Irene Montero, a l'hora de carregar contra l'altre partit a l'esquerra del PSOE a la capital de l'Estat, Més Madrid. Avui en una entrevista a El País la seva candidata a l'alcaldia, Rita Maestre, no descartava fer vicealcaldessa la candidata de Cs, Begoña Villacís, si ha de ser la fórmula per arrabassar-li l'alcaldia al PP. "Hem estat soles. Fins i tot dins del sector progressista, on deien que era millor un pacte amb Cs sectors progressistes a Madrid disposats a fer Villacís alcaldessa. No amb el nostre vot la dreta taronja al govern de la Comunitat de Madrid!", ha reivindicat Montero.

Zapatero tanca la campanya de Collboni a Barcelona: "El PSOE va dir no al Procés, però sí al diàleg"

This browser does not support the video element.

Unes 4.000 persones omplen el Palau Olímpic de la Vall d'Hebron en el míting que han organitzat el PSC i el PSOE a Barcelona per demanar el vot per al candidat Jaume Collboni. "Gràcies a la intel·ligència del PSC i del president del govern espanyol, Catalunya és avui Catalunya", ha dit l'expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que participa en l'acte de tancament de la campanya electoral. "El PSOE va dir no al Procés, un no seriós, ferm", ha dit Zapatero: "Però va dir sí al diàleg, a la paraula, a la reconciliació, al futur, a l'entesa entre catalans i una Catalunya en prosperitat". Barcelona, ha dit Zapatero, ha de ser "líder". "Per aquesta Barcelona social que els socialistes sabem fer", ha demanat el vot per Collboni: "A votar amb orgull".

Zapatero ha reivindicat la seva gestió de govern: la llei antitabac, la del matrimoni igualitari, la de la interrupció voluntària de l'embaràs. I també la de Pedro Sánchez, la intervenció del qual serà la cloenda del míting. Una manera d'impulsar a través del govern espanyol la candidatura de Collboni.

L'expresident espanyol també ha carregat contra la dreta del PP i Alberto Núñez Feijóo: "Espero que no li passi el mateix que a Casado i arribi a les generals". Zapatero ha acusat el PP de ser el partit del "no a tot".