Eleccions municipals

Trias reclama ser l'única antítesi de Colau

Es presenta com el "vot útil" per fer fora l'alcaldessa dels comuns

3 min
L'alcaldable de Junts, Xavier Trias, en el míting final a Jardinets de Gràcia

BarcelonaLa candidatura de Xavier Trias acaba la campanya electoral amb bones expectatives. Des de la llista asseguren que els trackings interns a un dia de la cita a les urnes situen l'alcaldable per davant –frec a frec amb l’actual alcaldessa, Ada Colau– i esperen que en les pròximes hores els indecisos, que són els que acabaran determinant el resultat a Barcelona, es decantin pel "canvi". I és que ha estat aquest concepte el que ha predominat durant tota la campanya de l’alcaldable de Junts, que s’ha presentat com l’única alternativa real a la cap de llista dels comuns. El seu objectiu és recollir aquest diumenge a les urnes el malestar que indiquen els baròmetres d’opinió municipals i concentrar-lo en forma de suport a la seva llista: "O ara o mai", ha reclamat en el seu darrer discurs en aquesta campanya. "Si vostè està en contra de Colau, ho té molt fàcil: voti Trias", ha afirmat el candidat davant d'unes dues-centes persones als Jardinets de Gràcia de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera s’ha erigit en el "vot útil" enfront dels comuns, assegurant que la resta d’opcions poden acabar tornant a donar suport a la mateixa alcaldessa. L’exemple clar, a parer seu, és Jaume Collboni (PSC) –malgrat que durant la campanya s’ha presentat també com el "canvi"– o ara fa quatre anys l’exministre Manuel Valls, que va concórrer a les eleccions per desbancar Colau però la va acabar fent alcaldessa per evitar que ho fos Ernest Maragall (ERC). Per no tornar a viure una situació semblant, Trias ha reclamat no només guanyar sinó fer-ho amb comoditat: "Necessito governar de manera clara, que ningú ho pugui discutir". Minuts després, uns activistes climàtics han irromput a l'escenari per protestar contra les seves polítiques, però han estat retirats ràpidament pels escortes. "La vida no és fàcil", ha resolt el candidat, que ha vaticinat que, si ell governa, hi haurà "protestes" de gent que "fa quatre anys que calla".

L'alcaldable de Junts ha basat la seva campanya a situar-se com l’antítesi de Colau, sobretot en aquells temes que apareixen com a més polèmics entre els barcelonins: seguretat, neteja i mobilitat. Tres qüestions que generen malestar a una bossa de votants àmplia a Barcelona –que Trias ha anat a buscar– però que a la vegada és molt diversa i difícil d'aglutinar en una sola opció. I aquest ha estat el principal repte de la candidatura: per guanyar, ha d’aconseguir que el votin independentistes –que podrien estar dubtant entre Junts i ERC–, la "gent d’ordre" vinculada al món empresarial –una part dels quals dubten entre Trias i Collboni– i també una part dels votants que el 2019 van optar per l’exministre Manuel Valls.

De fet, la llista de Trias ha volgut fer una darrera promesa abans del dia de reflexió per intentar relligar aquest conglomerat: el número tres de la llista, Jordi Martí, que es postula com l'encarregat de pilotar la Guàrdia Urbana si guanyen, s’ha compromès a eliminar la inseguretat de les principals preocupacions dels barcelonins. Ara, segons els sondejos, és la primera.

Idiosincràsia pròpia

L’alcaldable de Junts ha acabat la campanya com la va començar: fent gala d’una idiosincràsia pròpia, al marge Junts. La prova més fefaent és que el partit va tancar ahir oficialment a Vic la campanya amb Laura Borràs, Jordi Turull i l’expresident Carles Puigdemont a distància, i aquest divendres el protagonisme ha sigut només per a Trias, amb una primera fila ben diferent: l’expresident Artur Mas, l’exconseller Joaquim Forn i l’exconseller Jaume Giró.

L'expresident Artur Mas i l'exconseller Jaume Giró amb l'alcaldable Xavier Trias

També el discurs ha variat. Si bé a Vic el Procés en va ser el principal reclam, aquest divendres la reivindicació de l’"ordre" i el "seny" a Barcelona ha sigut la constant en tots els parlaments. Tanmateix, en les seves darreres paraules, Trias també ha volgut mencionar Puigdemont: "A mi no em dona ordres ningú i l'únic que m'ha dit el president és que guanyi. També ho faré per ell".

stats