Eleccions municipals

Sánchez i Díaz s'enfronten l'últim dia de campanya per conquerir Barcelona

El president espanyol i la vicepresidenta segona participen en els mítings finals de Jaume Collboni i Ada Colau

4 min
Lluïsa Moret, José Luis Rodríguez Zapatero, Jaume Collboni i Pedro Sánchez

BarcelonaSón socis al govern espanyol, però els seus projectes polítics competeixen per l'alcaldia de la ciutat de Barcelona. El president espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, han tancat la campanya a la capital catalana per donar suport als seus candidats, Jaume Collboni i Ada Colau, que han sigut socis de legislatura però que amb la cursa electoral s'han distanciat. Per al PSOE, Barcelona és la plaça més important que pot conquerir en aquests comicis, i si Ada Colau no repeteix en el càrrec Sumar, el projecte de Díaz, es quedarà sense el seu principal actiu polític, l'alcaldia de la segona ciutat de l'Estat, en plena guerra interna amb Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des dels respectius actes finals, Sánchez i Díaz han tret pit de la seva obra de govern conjunta i han abanderat la capacitat d’entesa a l’executiu. Els seus missatges s’assemblen en la reivindicació de l’esquerra en enfront de l’alternativa de dretes de PP i Vox que amenaça amb prendre'ls el govern a les eleccions del desembre. Però tot i ser socis de govern, aquest divendres han posat tota la carn a la graella per arrabassar-se mútuament tots els vots possibles.

El tancament de campanya d'Ada Colau ha estat el tercer míting en què Díaz acompanya l’alcaldessa per repetir fins al final la idea de concentrar el vot progressista en els comuns com a antídot contra un possible pacte entre PSC i Junts. Totes dues han compartit escenari en l'acte final de la campanya al parc de Sant Martí, on també han intervingut el diputat Jaume Asens i la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach. Malgrat la coalició al govern espanyol i també la que actualment sosté l'alcaldessa al consistori, Díaz no ha dubtat en carregar contra el PSC, defensant que l'única opció que assegura que la dreta no entrarà al govern del consistori és la de Colau, i advertint que fins i tot el PP podria facilitar un govern de Trias i Collboni. Un govern que l'alcaldessa ha titllat de "pacte del retrocés". Per això, Díaz ha demanat al públic que diguin als "socialistes de cor" que, si tenen dubtes, votin per Colau. 

Yolanda Díaz, Ada Colau i Jéssica Albiach en el míting d'aquest divendres a Barcelona

Per part dels socialistes, prop d’una desena de ministres han fet campanya a Catalunya pel PSC en aquesta cursa electoral, i avui també l’expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Unes 4.000 persones segons els organitzadors han assistit al míting que Sánchez ha protagonitzat al Pavelló Olímpic Vall d'Hebron. Com ha dit el primer secretari del PSC, Salvador Illa, és la primera vegada que el cap de l'executiu espanyol acudeix a tancar una campanya dels socialistes a Catalunya. Ha fet doblet: al matí ja ha anat a Tarragona a demanar el vot per a Rubén Viñuales, que també, segons els càlculs dels socialistes, té opcions de ser la primera força.

A diferència de Díaz, Sánchez ha delegat els atacs als seus socis de govern en Collboni, que ha demanat el vot "especialment als decebuts amb Colau". "Barcelona està passant pàgina, té a tocar obrir una nova etapa i tenir un nou alcalde, un alcalde del PSC", ha assegurat el candidat socialista, que ha demanat confiança als ciutadans per fer "Barcelona gran un altre cop", un lema que recorda el famós eslògan dels expresidents dels Estats Units Donald Trump i Ronald Reagan, i que en aquesta campanya fa servir Eva Parera, de Valents.

Sánchez llança un missatge en clau estatal

El president espanyol ha carregat contra les "dues dretes", la "independentista i l'espanyola". L'espanyola, ha dit, "vol tornar al 2013", en referència a la crisi econòmica, mentre que l'altra "a la Catalunya del 2017, a la confrontació entre catalans". Amb tot, la sensació que aquestes municipals són un termòmetre per al president ha estat palpable en els seus missatges: tot i que el PP està lluny de ser un rival per a Collboni a Barcelona, la major part de les crítiques del cap de l’executiu espanyol han estat en clau estatal i s’han dirigit, encara que d'una manera velada, als conservadors. "La dreta només proposa derogar", ha retret Sánchez a Alberto Núñez Feijóo, el líder del PP: "Després fan servir els mateixos drets que nosaltres hem aprovat, perquè no van en contra de ningú", ha etzibat el president socialista. "El futur sempre dona la raó al progrés", ha conclòs.

El triomf del PSC a Catalunya tindria un gran pes per al PSOE. Per a Sánchez, aquestes eleccions són un test després de l’impacte de la derogació de la sedició i els indults: d’una banda, calibraran el desgast que els hagi pogut comportar a la resta de l’Estat i, de l’altra, buscaran recuperar el màxim pes institucional a Catalunya i recollir els fruits de l’estratègia del diàleg amb l’independentisme. S'hi ha referit Zapatero quan ha reivindicat l'aposta de Sánchez pels indults. "El PSOE va dir no al Procés, un no seriós, ferm", ha recalcat: "Però sí al diàleg, a la paraula, a la reconciliació".

Al seu torn, perdre l'alcaldia de Barcelona debilitaria enormement els comuns, el principal suport de Díaz a Sumar, un projecte polític que no ha estat exempt de tensió amb Podem. Aquestes tibantors s'han traslladat a la campanya, en què Díaz ha hagut de fer equilibris a tot l'Estat per configurar el seu calendari d'actes. Finalment, ha optat per fer mítings amb tots els seus aliats potencials, inclòs Podem. De fet, al llarg d'aquesta campanya els comuns han fet equilibris i la secretària general de Podem, Ione Belarra, i la ministra Irene Montero no han coincidit amb Díaz en cap acte. Aquest divendres s'ha projectat un vídeo en suport a Colau de Belarra. Si la formació de Colau perd posicions en aquests comicis, també en perdrà Díaz en el procés negociador amb els liles.

stats