Cap ajuntament del Maresme reprova els alcaldes de Junts per la immigració

La moció de la CUP no prospera per les aliances amb el PSC o ERC i els vots de la dreta

2 min
L'alcalde de Calella, Marc Buch, amb altres batlles de Junts del Maresme

BarcelonaLa proposta dels alcaldes del Maresme de Junts d'expulsar els immigrants multireincidents no ha estat rebutjada per cap ajuntament de la comarca. La CUP ha presentat mocions a la majoria de pobles on té representació per denunciar "la vinculació" entre immigració i delinqüència i reprovar els batlles juntaires i no ha prosperat enlloc. A Calella, epicentre del conflicte per una allau de robatoris i on els alcaldes van fer la polèmica roda de premsa, la CUP fins i tot va rebaixar la moció genèrica per no quedar-se sola i ja no s'instava ni a reprovar l'alcalde. Ni així va tirar endavant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Era una acusació d'incitació al delicte d'odi per part de l'alcalde i de Junts", afirma el portaveu dels comuns, Sebastián Tejada, per justificar les esmenes del seu partit i ERC per validar-la. Sigui com sigui, la iniciativa va ser tombada amb els vots en contra de Junts i PSC, que governen plegats i tenen majoria, i l'abstenció del PP, i només va rebre el suport posterior del PDECat.

Podia haver prosperat a Mataró, però el PSC (11) no es va presentar a la junta de portaveus, i Junts (3), PP (2) i Vox (4) van contrarestar els vots a favor d'ERC (4), comuns (2) i CUP (1) i van impedir que arribés al ple. "El PSC té 11 regidors i podia haver enviat el portaveu suplent i delegar el vot", lamenta el regidor cupaire, Carlos García, que diu que "mai" s'havien absentat a la junta.

El portaveu del PSC, Xesco Gomar, replica que va ser un error seu en convocar el primer tinent d'alcalde i no la portaveu suplent. "L'alcalde estava de baixa i el primer tinent d'alcalde presidia la junta i no podia fer de portaveu alhora", exposa. I deixa clar que haurien subscrit el text perquè "la delinqüència està vinculada amb la pobresa", però amb esmenes per no parlar de reprovació.

Els socialistes sí que van votar a favor de reprovar l'alcalde de Junts a Vilassar de Mar. De fet, el PSC (3) va ser l'únic partit que va secundar la proposta de Babord (5), llista vinculada a la CUP, perquè Junts (9), ERC (3), que ara ha entrat a formar part del govern, i PP (1) hi van votar en contra. També a Premià de Mar, els quatre representants del PSC, amb els dos edils dels comuns, van votar a favor de la proposta de la Crida (3). Aquí només el vot de qualitat de l'alcalde la va tombar.

El regidor del PP i el de Cs van fer costat a Junts (7). ERC (3), soci de govern, va demanar votar els tres punts per separat i va votar en contra de la reprovació, però es va abstenir en el rebuig de les declaracions dels batlles i en el compromís contra el racisme i el classisme, cosa que implicava un empat a nou que l'alcalde va desfer. Els republicans, en canvi, sí que van avalar la moció de la CUP a Sant Pol, on Junts els hi va arrabassar l'alcaldia a les últimes eleccions. Els vots dels juntaires i els d'un partit independent van evitar que prosperés. I a Arenys de Mar, la majoria absoluta de Junts també va fer estèril els vots de la CUP, PSC i comuns, però el PP també hi va votar en contra i ERC es va abstenir.

stats