Eleccions municipals

Josep Tutusaus: “No poso l’Ajuntament ni a disposició de la independència ni de la unitat d'Espanya"

Alcalde de Pontons (PPC)

3 min
L'alcalde de Pontons, Josep Tutusaus (PP), en una imatge d'arxiu.

BarcelonaJosep Tutusaus (Barcelona, 1958) és des del 2018 alcalde Pontons, tot i que el PP governa en aquest municipi de l'Alt Penedès des del 1999. Ara és l’única alcaldia dels populars a la província de Barcelona, i Tutusaus també és secretari general del PP a Barcelona.

Què ha fet malament el PP perquè Pontons sigui l’única alcaldia a Barcelona?

— Els partits tenen èpoques que pugen i baixen. El 2019 va ser una època complicada en què Cs estava més amunt. Vam perdre alcaldies, però vam guanyar a Badalona i Castelldefels. A Pontons governem perquè tenim majoria absoluta. 

Porten des del 1999 governant, però en les últimes eleccions al Parlament van guanyar els partits independentistes a Pontons. Com és això?

— La gent ens dona la confiança perquè creu que serem útils per gestionar els seus impostos i el poble. A Catalunya, per desgràcia, els últims anys amb la independència s’han barrejat moltes coses. Els alcaldes i els ajuntaments s’han fet servir per parlar de coses que no són municipals. Jo no parlo de l’ONU, ni de la Sisena Flota dels Estats Units, ni del Consell General del Poder Judicial. Parlo de si el carrer està asfaltat, l’agricultura, els pagesos, com fomentem el turisme, de benestar social. Jo no poso el meu ajuntament a disposició ni de la independència ni de la unitat d’Espanya ni res. Compleixo la llei i em dedico a la gent del meu poble.

¿Es presentarà a la reelecció?

— Sí, ho vam decidir fa poc, hi tornarem amb el mateix equip. El dia que entres i ets alcalde tens les pròximes eleccions perdudes.

L’atur de Pontons està per sobre de la mitjana de Catalunya.

— Pontons és un poble allunyat de la capital. Els lloguers són més barats. La gent que està cobrant ajudes ve a Pontons perquè és més fàcil trobar un pis a un preu més mòdic. Sobre el paper hi ha molts aturats, i a la pràctica jo no en trobo cap. A Pontons no hi ha indústria, és un poble turístic i agrícola. És més fàcil trobar feina a Vilafranca, a Vilanova o a Barcelona. 

Com està el projecte del parc eòlic?

— El 2008 va estar a punt de tirar endavant, llavors qui ho decidia era l’Ajuntament. Després la Generalitat ho va canviar i va dir que ho decidien ells; no es van posar d’acord i es va parar. I s’ha tornat a obrir ara i depèn exclusivament de la Generalitat. Una empresa va presentar un projecte i la Generalitat decidirà si es fa. Però s’han perdut 13 anys.

¿És una iniciativa positiva?

— És important, però hem perdut les esperances. Si es posa en el lloc on han presentat el projecte, la gent hi està a favor. Amb aquests diners es podran arreglar moltes coses. 

¿Ha vingut gent a viure a Pontons després de la pandèmia?

— Sí, s’ha omplert el poble. Les cases que estaven per vendre i per llogar s’han venut i s’han llogat totes.

També és secretari general del PP a Barcelona. Com ha de ser el candidat popular a la ciutat comtal?

— Ha de ser del partit, una persona que conegui molt bé la ciutat, que sigui de Barcelona, que estigui apassionada per Barcelona. Cal tornar a fer de Barcelona aquella ciutat moderna, cosmopolita, oberta a Europa.

¿Veu molts anys més Alejandro Fernández com a president del PP?

— Això no se sap mai. Al final qui és president i qui no ho decideixen les bases. Actualment el president és l’Alejandro Fernández, que és molt bon orador, del millor del que hi ha al Parlament. Els resultats no el van acompanyar en les últimes eleccions. Si traiem mals resultats és perquè hem fet alguna cosa malament. La idea és tornar-nos a il·lusionar i tornar a il·lusionar la gent.

stats