Eleccions municipals

Joan Santacana: “Les picabaralles han desaparegut i hi ha unitat independentista a Cervera”

Alcalde de Cervera (ERC)

Roger Palós
3 min
L'alcalde de Cervera, Joan Santacana, en el despatx de la Paeria.

CerveraJoan Santacana (Cervera, 1959) és alcalde des del 2020, arran d’una moció de censura contra Ramon Augé (JxCat), que després s’ha incorporat al govern municipal que també inclou la CUP.

Per què calia treure JxCat de l’alcaldia?

— ERC es va presentar el 2019 per canviar Cervera, on sempre havia governat CiU (excepte quatre anys del PSC) i entenia que calia un canvi cap a les esquerres. Però en les negociacions, després de la nostra victòria, van imperar les lògiques electorals: JxCat va preferir l’alcaldia pactant amb el PSC i Solucions i Futur (SIF-FIC).

Un any després, la moció de censura va reeixir, però com és que JxCat ha entrat al govern?

— Vam estar a la rereguarda fins que dos regidors del SIF-FIC surten del govern i això obre perspectives diferents. La CUP i el SIF permeten l’accés a l’alcaldia, en un govern amb minoria. Un any després d’això, JxCat s’ofereix a entrar al govern a canvi d’aprovar els pressupostos. Ara el govern és estable i ampli i estem satisfets, perquè la nostra idea inicial era un govern ampli amb els tres grups (ERC, JxCat i la CUP). El nostre projecte de ciutat s’ha de combinar, requereix més consens, però és més dispers.

Cervera ha estat un escenari de picabaralles entre JxCat i ERC.

— Sí, però ara les picabaralles han desaparegut. Per la dimensió de la ciutat és més proper tot, es prioritza l’interès general per sobre de la ideologia. La unitat independentista hi és, a Cervera. Els interessos més partidistes han quedat més diluïts, però al principi va ser molt dur. Ara, des que JxCat és al govern, tot això ha desaparegut.

Què falta per assolir la unitat independentista al país?

— Cal unitat d’acció per arribar al final. Amb quin camí? Potser amb un de sol no n’hi ha prou. Mentre no hi hagi resultats, difícilment hi haurà solució a les desavinences. Una solució pot ser coordinar totes les vies, des del despatx al carrer…

Quins són els principals reptes que té el municipi?

— Fa 20 anys vam tenir un increment molt fort de població (de 6.000 a 9.000 habitants) i no hem acabat d’aconseguir la cohesió entre tots. Tenim un 25% d’immigrants: si no s’identifiquen com a cerverins serà difícil governar la ciutat. Per això, hem creat una taula de ciutadania, eines de participació i de benestar com l’habitatge, la feina i els drets socials. És molt important la participació d’aquestes persones en el teixit associatiu cerverí.

Va dir que l’incivisme ha augmentat. Com s’hi ha de fer front?

— Em refereixo als comportaments desagradables al carrer, de brutícia o desacord entre persones. La solució repressiva no acaba de donar resultats i estem actuant en prevenció, agents cívics i el servei de mediació. Però per fer això calen ajudes.

¿Es pot potenciar més el turisme?

— La manca d’infraestructures, el fet de no tenir prou llits per dormir, ni cap alberg municipal, és un problema. Cal que s’hi impliqui la iniciativa privada perquè els llits d’hotel augmentin. Ara és complicat passar quatre dies aquí perquè no hi ha lloc.

Quin balanç fa del seu mandat?

— Bé, s’estan engegant moltes coses: el pressupost participatiu, les obres de recuperació de patrimoni i també les accions amb perspectiva social.

Pactaria amb el PSC?

— En principi, no. És el nostre rival, amb qui esgarrapem vots socialment. El nostre projecte ideològic i de ciutat és semblant, però no ho pots descartar. El que volem és pactar amb els mateixos socis.

stats