Eleccions municipals

Pluja de crítiques a Xavier Trias: "Un senyor que està cobrant 3.000 euros no pot arribar a final de mes"

Colau, Maragall, Collboni i Reguant critiquen el candidat de Junts, a qui acusen de viure desconnectat de la realitat

2 min
Trias, durant la Diada de Sant Jordi

BarcelonaEl salari mitjà net dels barcelonins frega els 1.800 euros, però la meitat dels assalariats en cobren menys de 1.400 en catorze pagues, segons les darreres dades de l'Ajuntament de Barcelona. Amb tot, el cap de llista de Junts per Catalunya, Xavier Trias, ha alertat que a la capital hi ha persones amb salaris força superiors que comencen a patir les conseqüències de la inflació. "Un senyor que està cobrant 3.000 euros, de sobte es troba que li han apujat la hipoteca o que el gas s'ha disparat, i no pot arribar a final de mes", ha dit exactament l'exalcalde al Fòrum Tribuna Barcelona, on ha intervingut com a convidat. Els diferents candidats a l'alcaldia de Barcelona ho han aprofitat per criticar les paraules del candidat postconvergent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Trias ha posat aquest exemple per il·lustrar l'impacte que suposa l'augment de preus i l'encariment de les hipoteques a les famílies de classe mitjana de Catalunya. Un portaveu de la seva candidatura ha matisat posteriorment que, en realitat, Trias es referia als ingressos d'una família de classe mitjana i no només d'una persona. Segons ha explicat a l'agència Efe aquest mateix portaveu, Trias ja ha fet servir exemples semblants els darrers dies, tot i que amb una xifra d'ingressos més baixa: 2.500 euros. I el propi alcaldable ha precisat a Ràdio 4, després de la polèmica, que es referia als ingressos d'una família.

El matís no ha evitat que els caps de llista de la resta de partits hagin criticat amb duresa les paraules de l'alcaldable. Una de les més contundents ha estat l'actual alcaldessa, Ada Colau: "Xavier Trias viu desconnectat de la realitat dels barris: la majoria dels veïns i veïnes de Barcelona lluiten per arribar a final de mes cobrant molt menys que 3.000 euros al mes. Però ja va deixar clar fa dies que ell es presenta com a candidat de les elits, que vol posar catifes vermelles a grans empreses en lloc de redistribuir la riquesa", ha escrit al seu compte d'Instagram.

El candidat d'Esquerra, Ernest Maragall, ha insistit en la mateixa idea. "Trias demostra que està fora de tota realitat. La Barcelona real és la que pateix un preu mitjà del lloguer de 1.077 euros mentre el salari mínim està fixat en 1.080 euros", ha denunciat el dirigent republicà, que ha recordat que la seva candidatura proposa "un salari mínim de ciutat de 1.500 euros, per garantir un mínim de dignitat a tots els barcelonins i barcelonines".

Per la seva banda, el cap de llista del PSC, Jaume Collboni, ha instat l'alcaldable a ser conscient de quina és la "realitat" dels veïns de la ciutat. "Torni (Trias) a la realitat. Mentre vostè es compadeix dels 'senyors' que guanyen 3.000 euros, les dones i homes de Barcelona que cobren el salari mínim són els que realment fan malabars per arribar a final de mes", ha subratllat.

Des de la CUP, la seva portaveu al Parlament, Eulàlia Reguant, ha destacat diverses xifres salarials per subratllar que Trias no representa la majoria de la població de la ciutat. "El 2021, tres de cada deu persones assalariades residents a Barcelona van rebre com a màxim 1.000 euros com a ingrés salarial. Entre els menors de 30 anys, eren una de cada dues. Queda clar a qui representa Trias", ha sentenciat.

stats