Una moneda a l'aire treu Junts de l'alcaldia de Sant Feliu de Buixalleu
Un sorteig a cara i creu ha donat l'alcaldia a ERC després d'empatar a vots
BarcelonaNo és gaire habitual, però cada quatre anys en algun municipi dos candidats empaten a vots. En aquestes darreres eleccions ha passat a Sant Feliu de Buixalleu (la Selva). L’actual alcalde, Josep Roquet, de Junts, va obtenir 227 vots, els mateixos que el candidat republicà, Xavier Santos, cosa que els atorga tres regidors a cadascun. Les altres dues candidatures que es presentaven no van assolir cap regidor. Per tant, hi ha un empat tècnic que els jutjats de Santa Coloma de Farners han hagut de desfer aquest divendres per atorgar un quart regidor a una de les dues forces independentistes. El sorteig ha somrigut ERC.
Primer, però, la junta electoral ha validat quatre vots que van rebre els republicans que Junts havia impugnat, tot i que la mesa ja els va acceptar diumenge. Són quatre paperetes marcades amb creus o rodones encerclant els candidats d’ERC. Després que la junta electoral les donés per vàlides, una jutgessa ha llençat una moneda a l’aire per decidir qui s’emportava l’anhelat quart edil, que ha recaigut en els republicans. Santos, que no ha pogut ser als jutjats per motius laborals, ha fet una crida a la unitat en declaracions a l'ARA després de resultar vencedor: "El resultat del sorteig no ens ha d'impedir veure que estem empats en nombre de vots i que això ens obliga més que mai a arribar a un acord". En aquest sentit, afegeix que “cal superar les divergències perquè el poble es mereix un acord i que estiguem a l'altura”.
El cap de llista de Junts per Catalunya i actual alcalde accidental, Josep Roquet, no tenia gaire confiança que la junta electoral anul·lés algun dels vots: “Hem estat mirant jurisprudència i n’hi ha de tots colors, però una sentència recent estableix que si la mesa valida un vot no el pot anul·lar”. ERC defensava que les paperetes no estaven ratllades, ni hi havia escrit cap missatge que les pogués invalidar. Sigui com sigui, Roquet no comparteix que una moneda a l’aire decideixi qui ha de ser l’alcalde: “És surrealista i molt antidemocràtic que es decideixi així”.
Roquet encara es fa creus de l’empat. “Va passar un cop en la famosa assemblea de la CUP per investir en Mas i no esperàvem que passés mai més, és clar que no”, afirma rient. Admet que sabia que la cosa aniria “ajustada” pel desgast de governar, però no fins a arribar aquest punt. “Quan vam acabar el recompte vam dir: i ara què?”, assenyala per destacar que a tothom els va agafar a contrapeu.
Roquet va proposar a ERC un govern d’unitat, partir-se l’alcaldia i repartir les regidories abans del sorteig, però els republicans ho van rebutjar. “ERC creia que no era el moment, però un cop es llancés la moneda el que guanyés estaria condicionat i els veïns han deixat clar que volen que ens entenguem”, lamenta l’encara alcalde. Santos, l’alcaldable republicà, preferia fer el sorteig abans de parlar de possibles pactes: “Vull començar les negociacions ara”, diu després de destacar que el darrer mandat i la campanya tampoc han ajudat a destensar les relacions perquè Junts ha governat amb majoria absoluta (4) i ERC (3) ha estat l’únic partit de l’oposició. Llavors, els juntaires van treure 254 vots i Esquerra, 185.
El mateix escenari s'han trobat a Rasquera, a la Ribera d'Ebre, on la llista de Junts, que lidera l'actual alcaldessa, Àngels Llombart, i Solidaritat per la Independència havien obtingut 132 vots i 2 regidors cada un. En aquest cas, però, el sorteig per atorgar el tercer representant no era determinant perquè un tercer, Esquerra, també n'ha tret dos i serà decisiva perquè la majoria absoluta està fixada en quatre regidors. Republicans i juntaires s'han repartit l'alcaldia aquests últims quatre anys i ara la voluntat és reeditar el pacte. Sigui com sigui, el sorteig ha beneficiat Llombart perquè li havia estat assignada la creu de la moneda, i al seu contrincant, cara, i ha sortit creu.
Dos sortejos al mateix jutjat el 2019
Una situació idèntica a la de Sant Feliu de Buixalleu es va viure ara fa quatre anys a Santa Fe del Penedès (Alt Penedès), on Junts i els independents de la FIC van empatar a 124 vots i 3 regidors. Com que tampoc es va arribar a cap pacte abans, una moneda a l'aire llançada per una jutgessa de Vilafranca va donar l'alcaldia a Jordi Bosch (Junts), que va poder desbancar d'aquesta manera el fins llavors alcalde, Jordi Rius, en atorgar-li un quart regidor. Bosch va reconèixer que havia estat el minut més llarg de la seva vida i que estava content pel resultat, tot i que hauria preferit fer una segona volta i que fossin els veïns els que triessin l'alcalde.
Només mitja hora després, la mateixa jutgessa va llançar una altra moneda per desfer l'empat entre els dos alcaldables més votats de Sant Cugat Sesgarrigues: Jordi Ferrer (ERC) i Raúl Casado (PSC), que van treure 267 vots cadascun i 3 regidors. El sorteig, en aquest cas, va beneficiar Ferrer. Tot plegat podia quedar en paper mullat perquè tot depenia del que fes la CUP, que havia tret un regidor. Els cupaires, però, es van abstenir i van facilitar que el republicà fos investit. La moneda a l'aire no només decideix alcaldies. A Montornès de Segarra, fa quatre anys, el PSC es va imposar per majoria absoluta amb dos regidors i l'atzar va fer que Junts s'emportés el regidor de l'oposició que es disputava amb ERC després d'empatar a 23 vots.