Eleccions 28-M

El PSC s'emporta el premi gros de les diputacions i investeix Moret a Barcelona

Els socialistes sumen comuns, els dos independents de Junts i TxT

3 min
Lluïsa Moret ha estat proclamada presidenta de la Diputació de Barcelona aquest migdia

BarcelonaEl PSC va avisar que parlaria amb "tothom" després del no de Junts a reeditar el pacte a la Diputació de Barcelona i finalment ha arribat a tres acords diferents per no deixar opció a l'independentisme. Aquest dijous la seva candidata, Lluïsa Moret, ha estat investida presidenta de l'ens provincial. Els socialistes governaran amb els comuns i dos independents de Junts, que s'han desmarcat de la disciplina de grup: l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i l'alcalde de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, d'Impulsem Penedès. Aquests dos diputats provincials han estat claus per desballestar les negociacions entre Junts i ERC, que no han aconseguit formar una alternativa. A més, el PSC també s'ha assegurat el suport de la diputada de Tot per Terrassa (TxT), encara que no entrarà al govern. Amb aquesta majoria, el PSC s'emporta el premi gros de les diputacions i reforça el poder institucional després de les municipals, amb la mirada posada en les eleccions catalanes.

Marc Castells conversa animadament amb la ja presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret

"Obrim camí cap a la configuració d'un govern ampli, de progrés i progressista", ha exposat Moret en la seva primera intervenció com a presidenta. L'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat ha agraït el suport dels quatre actors i ha defensat el llegat de la seva antecessora en el càrrec, Núria Marín, que seia a la tribuna acompanyada de l'expresident José Montilla i més dirigents socialistes.

Amb la investidura de Moret s'ha format el govern de l'última de les quatre diputacions i es confirma la pèrdua de poder institucional de Junts, que ha quedat fora de Barcelona, Tarragona i Lleida i només ha aconseguit la presidència de la Diputació de Girona. Són els socialistes, al govern de les diputacions de Tarragona i Lleida, i els republicans, que presidiran aquestes dues i seran al govern de la de Girona, els que surten més reforçats del 28 de maig.

En total, hi ha hagut 25 vots a favor de Moret, que ha estat escollida en segona volta (la majoria absoluta és de 26 diputats). Durant el ple no s'ha visibilitzat cap alternativa: ERC ha presentat el seu propi candidat, Dionís Guiteras, i no ha sumat a favor de la de Junts, Neus Munté. Fonts del PSC i comuns han insistit a deixar la porta oberta a ERC per constituir un acord d'esquerres com "més ampli" millor, i remarquen que al llarg d'aquestes setmanes han estat en contacte amb els republicans. També des de Junts sospitaven durant les negociacions d'aquesta possibilitat. No obstant això, fonts d'ERC han negat la possibilitat d'entrar al govern de la institució després de les eleccions generals. Durant el ple, Guiteras ha ofert "mà estesa i col·laboració" a Moret. Per la seva banda, el PP, que havia intentat formar part de les negociacions gràcies al pes dels seus quatre diputats, també ha quedat fora de l'acord i ha votat Xavier García Albiol. L'únic diputat de Vox, Jordi Albert de la Fuente, també s'ha votat a si mateix.

Negociacions fins a l'últim minut

Els socialistes han mantingut les negociacions obertes fins al final. No ha estat fins aquest matí que els dos independents de Junts han anunciat el suport al PSC, a través d'un comunicat recollit per l'ACN. L'acord inclou "destacades inversions estratègiques" per a les comarques de l'Alt Penedès, l'Anoia i el Garraf, i el signen alcaldes i alcaldesses de les tres comarques. Fonts d'ERC argumentaven que la falta d'unitat interna a Junts dificultava la confiança per poder construir una majoria alternativa. Això mateix seria el que ha fet que TxT, la formació de l'alcalde terrassenc, Jordi Ballart, s'hagi decantat pel PSC i hagi apostat per l'opció segura davant la inestabilitat dels juntaires.

La decisió de no revalidar l'acord amb el PSC a la Diputació de Barcelona va ser discutida internament a Junts des de l'inici i perdre el poder institucional en aquest òrgan pot venir acompanyat de mala maror entre els quadres. Malgrat que, després de l'operació de Jaume Collboni a Barcelona, Junts va assegurar que buscaria una majoria alternativa per a la Diputació, la formació va prendre la decisió sabent que partia amb desavantatge i que el PSC estava més ben posicionat. En la seva intervenció durant el ple, Munté no ha fet esment dels dos independents del seu grup. Sí que ha lamentat que els socialistes comptessin amb el "comodí del PP" i que "altres formacions", en referència a TxT, hagin optat pel "risc zero abans que liderar un govern amb paràmetres propis".

stats