Eleccions municipals

El repartiment a les Diputacions: el PSC s'imposa a Barcelona, ERC aguanta a Tarragona i Lleida i Junts manté Girona

Els resultats de les municipals fan créixer els socialistes a tot el territori

2 min
Núria Marín en una imatge d'arxiu

BarcelonaEls resultats de les eleccions municipals del 28-M han donat pas també a la renovació dels plens de les diputacions provincials. A la Diputació de Barcelona es reparteixen 51 diputats, a la de Lleida 25 i a les de Girona i Tarragona 27, a través de la llei D'Hondt. Amb l'escenari que han deixat els comicis, hi ha opcions de pactar per trobar majories a tot arreu. El PSC ha ampliat la seva representació a tots els òrgans i ha consolidat el seu lideratge a Barcelona. Els republicans, malgrat el retrocés electoral que han patit, han aconseguit mantenir-se primers a Tarragona i Lleida; i a Girona, JxCat es manté com a guanyador a l'ens supramunicipal.

Els socialistes han aconseguit 18 diputats provincials a Barcelona (dos més que el 2019), i els segueixen 11 de Junts i 11 d'ERC, cinc dels comuns, quatre del PP, un de Tots per Terrassa i un de sol de Vox. L'actual presidenta i alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, va expressar durant la campanya la seva predisposició a revalidar el pacte que mantenen actualment amb Junts a la institució. Amb tot, Marín també tindria l’opció de pactar amb els comuns. Els partits independentistes també podrien explorar un acord amb el partit lila, encara que el 2019 no va fructificar.

Malgrat que el PSC ha guanyat les municipals a Tarragona i a Reus, els socialistes no han aconseguit ser primers en nombre de vots a la província i han estat superats per ERC. Segons els càlculs de repartiment fets amb el criteri dels partits judicials –tal com l'òrgan ha informat l'ACN– aquests números donarien ERC com a primera força amb 9 diputats, 8 per al PSC i 8 per a Junts, mentre que el PP i Vox en tindrien un cadascun. Sense una majoria clara, les possibilitats de pacte són més grans. Actualment hi ha un pacte independentista entre republicans i juntaires. Tanmateix, el PSC pot intentar trencar el bloc i buscar una nova aliança.

Pel que fa a Lleida, ERC perd dos diputats i es queda en nou. Els socialistes, que han guanyat les municipals a Lleida i han millorat resultats a capitals de comarca com Balaguer, Cervera o Tremp, han ampliat considerablement la seva representació i han passat de 3 a 8. Per la seva banda, Junts ha perdut quatre dels vuit diputats que ja tenia. Amb tot, els republicans podrien revalidar l'actual acord i tornar a governar amb Junts. Els conservadors del PP han tornat a entrar a la corporació amb tres diputats, mentre que l'extrema dreta n'ha obtingut un i Cs i els comuns s'han quedat sense representació.

JxCat encapçala la Diputació de Girona

Els juntaires han perdut la primera posició a l'Ajuntament de Girona, però es mantenen a la diputació provincial. JxCat ha estat primera força a la Diputació de Girona tot i haver perdut un diputat, i es queda amb deu representants a l'ens. Per la seva banda, ERC es manté com a segona força amb vuit diputats, un menys que el 2019. Els dos partits independentistes sumen una majoria àmplia i estan en posició de revalidar el pacte que ha donat la presidència de la corporació a Miquel Noguer (Junts). Amb tot, el PSC els retalla distàncies i suma un diputat –passa a tenir-ne cinc–, mentre que la CUP, com a quarta força, en tindrà dos. També entra un representant d'Independents per la Selva (IdS) i Tots per l'Empordà (TxE).

stats