Eleccions municipals

La CUP reviu el malson de les anteriors municipals

Torna a quedar fora de Barcelona i Lleida, perd també Tarragona i Girona és l'únic consol

2 min
Changue, analitzant la patacada electoral

BarcelonaLes cares llargues de fa quatre anys s'han tornat a repetir aquest diumenge entre els dirigents de la CUP. La formació anticapitalista ha reviscut el malson del 2019 però amb una patacada encara més forta. Els cupaires no només no han recuperat la representació a Barcelona ni a Lleida, sinó que també han quedat fora de Tarragona, on fins ara conservaven dos regidors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’única notícia positiva a les grans capitals ha arribat de Girona, on la confluència de Guanyem liderada per Lluc Salellas ha passat de 6 a 8 regidors i ha empatat en el primer lloc amb el PSC. Els cupaires podrien aconseguir l’alcaldia si pacten amb Junts (6), el seu etern rival, o si es parteixen el mandat amb els socialistes per obrir una nova etapa.

A l’àrea metropolitana el daltabaix ha estat generalitzat, i amb l’excepció de Sabadell, on la Crida ha retingut els tres regidors que tenia, o de Mataró, on ha recuperat la representació, ha tornat a quedar fora a l’Hospitalet, Cornellà, Terrassa o Granollers. A Sant Cugat, un feu històric, també ha perdut un dels dos representants.

Pel que fa a la capital catalana, moltes enquestes ja pronosticaven que la CUP no hi entraria, i així ha estat. Ni la caiguda d’Esquerra, que ha perdut la meitat dels regidors, ni el fet que Xavier Trias hagi arraconat l’independentisme de Junts en campanya han fet possible el retorn de la formació assembleària a la plaça Sant Jaume. Ni tan sols que aquest cop no hagi hagut de competir amb una candidatura en auge com Primàries, que el 2019 es va presentar amb Jordi Graupera com a cap de llista i va assolir gairebé els mateixos vots (30.000), ha fet que la CUP se’n sortís.

De fet, els cupaires han perdut gairebé cinc mil vots respecte al 2019. Després de destacar que tenen un vot consolidat, la candidata de la CUP a Barcelona, Basha Changue, ha reconegut que “caldrà fer autocrítica i reflexionar” davant d’uns resultats que ha afirmat que no són els esperats i que els tornen a deixar fora del consistori. “No hem sabut revertir la situació”, ha lamentat visiblement afectada des de la Nau Bostik, al barri de la Sagrera.

Fora pels pèls a Tarragona i Lleida

A Tarragona, en canvi, han quedat fora del consistori per només tres dècimes, però és un cop molt dur com a principal veu opositora al Hard Rock. També a Lleida s'han quedat amb la mel als llavis després d’assolir el 4,6% dels vots. Més enllà de les quatre capitals de demarcació, la CUP sí que ha aconseguir tornar a ser la primera força a Berga, la ciutat més important on governa, però ha perdut 2 regidors (6) i pactant amb ERC (2) no en tindria prou per assegurar-se la majoria absoluta, que és de 9 regidors. La CUP també revalida la victòria en feus com Navàs, Viladamat, Celrà o Colomers. Maria Sirvent, portaveu del secretariat, no ha amagat que no han assolit “els objectius de creixement marcats”, però ha destacat que són “la quarta força” en nombre de regidors.

stats