Política 13/03/2018

La comissió electoral de l'ANC exclou la candidatura d'Antonio Baños a les eleccions al secretariat

L'exdiputat de la CUP va participar en una tertúlia radiofònica, cosa que el reglament no permet

Ot Serra
3 min
El candidat de la CUP, Antonio Baños, va deixar clar que no donarien suport explícit a la investidura d’Artur Mas, però va assegurar que tampoc farien el “joc a l’Estat”.

BarcelonaL'exdiputat de la CUP Antonio Baños queda exclòs de la cursa per entrar al secretariat nacional de l'ANC. La comissió electoral de l'entitat ha fet públiques les candidatures definitives abans que els socis puguin començar a votar telemàticament. Des de dissabte passat -el dia que es van proclamar les candidatures- fins dissabte que ve els aspirants no poden fer campanya més enllà dels actes que organitza la mateixa ANC. Baños va participar en una tertúlia a RAC1 i va incomplir així el reglament electoral, fet pel qual els membres de la junta l'han expulsat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la tertúlia, l'exdiputat de la CUP, que ja ha format part del secretariat de l'ANC durant aquest últim mandat, explicita que no es pot pronunciar sobre la seva concurrència a les eleccions perquè la normativa no ho permet. "Jo tinc un micròfon aquí davant i molts dels candidats no el tenen. Per tant, per qüestions d’igualtat no puc fer campanya i aprofitar-me del mitjà", argumentava Baños. Tanmateix, fonts de la comissió electoral de l'ANC han apuntat a l'ARA que el veto es produeix no pel contingut de les seves paraules, sinó pel simple fet d'haver participat en la tertúlia. En declaracions als mitjans, el membre de la junta electoral Xavier Vidal ha deixat clar que "difícilment" es podrà reconsiderar la decisió d'excloure Baños, donat que les instruccions que es van enviar als candidats són "molt clares". L'exdiputat de la CUP ja va ser expulsat del procediment en les últimes eleccions per haver participat en una tertúlia televisiva, i va ser readmès després, en al·legar que és la seva feina.

A part de Baños, també s'han exclòs 17 candidatures més, com la de l'activista cultural i director del festival Barnasants, Pere Camps. L'ANC ha explicat que entre els motius els més habituals han sigut la falta d'aval territorial formalitzat i el fet d'haver amagat informació rellevant sobre les afinitats polítiques. En total, hi ha 52 candidats de representació nacional i 71 candidats de representació territorial, que ja poden rebre el suport dels socis. Del primer grup entraran els 25 més votats i del segon, els 50 amb més suport. Els dos restants són representants de fora del Principat. Les votacions es fan telemàticament fins divendres, i dissabte, presencialment a les seus territorials de l'entitat.

Un cop es tanqui el període, dissabte es proclamaran els 77 membres que integraran el nou secretariat i el cap de setmana següent es farà la primera reunió del nou òrgan, en la qual es decidiran els càrrecs directius: president, vicepresident, secretari i tresorer. A dia d'avui, tres persones ja han expressat la seva intenció d'optar a la presidència: el president del Ciemen, David Minoves; el vicepresident del Cercle Català de Negocis, David Fernàndez, i el fins ara cap de premsa de l'entiat, Adrià Alsina.

Ambient tens en un acte amb els candidats

El veto a diversos candidats ha tensionat l'acte que aquesta tarda té lloc a l'Escola Pia Diputació de Barcelona, on els aspirants tenen dos minuts per presentar les seves idees als socis que s'hi han volgut acostar. Membres de l'entitat ja han expressat a les xarxes socials la seva intenció de votar després de la decisió de la junta electoral. La més destacada, Liz Castro, que va integrar la cúpula de l'ANC. Alsina ha posat més llenya al foc i en la seva intervenció davant els assistents a l'acte ha abordat la polèmica i ha carregat contra Baños: "Ha estat dos anys al secretariat i ha pogut proposar un canvi d'aquesta normativa", ha asseverat, sobre el fet que no es pugui tenir presència als mitjans durant la campanya. Minoves, per la seva banda, ha expressat la seva "solidaritat" amb Baños i ha defensat que les persones que han sigut vetades "haurien de ser aquí".

Acte dels candidats al secretariat nacional a Barcelona

Diverses persones que han acudit a l'acte han expressat el seu malestar pels vetos a diferents candidats, i alguns d'ells han lamentat que bona part d'ells siguin "renovadors". És a dir, que no repeteixen mandat sinó que aspiren a entrar al secretariat per primera vegada.

stats