Política 07/08/2020

Els empresaris Sumarroca recorren el seu processament pel cas de la família Pujol

La seva defensa assegura que en la investigació no hi ha cap "indici que sustenti" la imputació

Ara
2 min
Sí: Carles Sumarroca. No: A. Ruiz-Gallardón

MadridCarlos Sumarroca Coixet i Carlos Sumarroca Claverol, pare i fill, han presentat un recurs d'apel·lació contra el seu processament en la causa de la família Pujol a l'Audiència Nacional. En un escrit al qual ha tingut accés l'ARA, la defensa dels empresaris assegura que la seva suposada participació en la trama és una "mera declaració de principis voluntarista que la investigació no ha pogut completar amb cap indici que la sustenti". En aquesta causa, que ha instruït el jutge José de la Mata, s'investiga els Sumarroca per presumptes delictes de blanqueig de capitals i falsedat documental comesos per suposades operacions irregulars amb el primogènit de la família de l'expresident, Jordi Pujol Ferrussola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'escrit, de 55 pàgines, l'advocat Diego Artacho assenyala que el magistrat basa la participació dels empresaris en un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), que fa referència a com la "coneguda amistat" entre Sumarroca Coixet i l'expresident Pujol hauria facilitat un "tracte de favor" cap a les empreses dels implicats. Concretament, la companyia EMTE. "Ja avancem que en els vuit anys d'instrucció d'aquesta causa no hi ha res que justifiqui l'afirmació anterior", remarca el lletrat en el recurs.

El magistrat De la Mata atribueix indistintament als Sumarroca cinc operacions "simulades" o que "no tenien lògica econòmica". Una té a veure amb una concessió de la Generalitat i les altres quatre són entre EMTE i companyies de Pujol Ferrussola per serveis de consultoria. Amb els fets delimitats, el lletrat subratlla que Sumarroca Coixet –el pare– no hi va tenir cap participació. En relació al fill, Sumarroca Claverol, la imputació resulta "inversemblant", diu el recurs, perquè tots els moviments "qüestionats han estat degudament explicats i en el seu dia documentats, degudament comptabilitzats i declarats tenint caràcter real i suficient lògica econòmica".

"Dret penal d'autor"

Davant l'al·legada falta d'indicis, l'advocat situa el processament dels empresaris Sumarroca en l'ús del "dret penal d'autor". "La imputació no ve donada pels suposats indicis que revelen la participació en uns fets presumptament delictius, sinó que la seva imputació es fonamenta en circumstàncies de naturalesa personal i familiar, tals com l'existència d'aquesta suposada relació d'amistat, cosa que és contrària al dret a la presumpció d'innocència i al principi de culpabilitat".

El 16 de juliol De la Mata va posar punt final a la investigació i va proposar jutjar tota la família Pujol, juntament amb una trentena de persones més, després de set anys d'investigació. Més enllà dels delictes de blanqueig de capitals i falsedat documental, el magistrat atribueix als Pujol el d'organització criminal, com a conseqüència de la presumpta trama d'enriquiment il·lícit continuat. La família Pujol va aprofitar la seva "posició d'ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades" per acumular un "patrimoni desmesurat, directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes", concloïa De la Mata en la interlocutòria, en què rebutjava que l'origen fos l'herència de l'avi Florenci que va adduir l'expresident Pujol.

Recurs d'apel·lació dels empresaris Sumarroca
stats