Política 19/01/2016

Empreses investigades pel 3% van seguir fent donacions a fundacions de CDC l'any 2015, segons la Guàrdia Civil

CDC defensa que les donacions són legals i han estat declarades al Tribunal de Comptes. La consellera de la Presidència, Neus Munté, evita valorar les informacions

Ara
2 min
Agents de la Guàrdia Civil a la seu de CDC

BarcelonaNoves informacions en el cas que investiga el presumpte finançament irregular de CDC. Segons publiquen diversos mitjans, un informe de la Guàrdia Civil remès al jutge del Vendrell que instrueix el cas apunta que les constructores Copisa i Grup Soler –empreses investigades en el cas del 3%– van continuar fent donacions a fundacions vinculades a CDC l'any 2015. Aquestes entitats, segons la tesi de la Fiscalia Anticorrupció, feien de pont entre les empreses i el partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'informe, l'any passat Copisa va donar 75.000 euros –25.000 al gener i 50.000 al maig– a les fundacions de CDC, mentre que entre el 2008 i el 2014 va ingressar 1.115.000 euros repartits entre la Catdem i Fòrum Barcelona. Pel que fa al Grup Soler, l'any 2015 va fer una donació de 25.000 euros, mentre que entre 2008 i 2014 l'aportació a les dues fundacions va arribar fins als 639.604 euros.

Durant el mateix període 2008-2014 l'empresa Teyco, propietat de la família Sumarroca i també investigada, i la societat Bluegreen Village –propietat de Teyco–, van donar 369.520 euros a les fundacions Catdem i Fòrum Europa. La novetat de l'informe de la Guàrdia Civil en aquest cas és que, per primera vegada, apareixen donacions de Teyco i Bluegreen Village –20.000 euros el 2008 i uns 20.000 euros més el 2009– a la Fundació Privada Òmnium, que es va dissoldre el 2010.

CDC i Òmnium es defensen

Les noves informacions ja han tingut resposta per part de CDC i Òmnium. Els convergents han reivindicat que les donacions de les que parla la informació són legals, auditades, públiques i transparents, a més d'haver estat declarades al Tribunal de Comptes. En un comunicat, s'ofereix a continuar col·laborant amb la justícia, defensa que les donacions per part d'aquestes empreses són voluntàries i responen a motius d'afinitat ideològica, a més de desvincular-les de qualsevol relació amb l'obra pública.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha respost a aquesta informació atribuint-la a "la guerra bruta de l'estat espanyol contra el sobiranisme". En una entrevista a La Xarxa, ha admès que es van cobrar els 40.000 euros provinents de Teyco i Bluegreen Village, però els ha deslligat de cap trama de corrupció i els ha emmarcat en les donacions privades amb que es finança l'entitat. "Ens venen a buscar les pessigolles perquè això va de debò", ha afegit, i ha anunciat que emprendrà accions legals per defensar la imatge de l'entitat.

La Guàrdia Civil registra l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès

En un comunicat a la premsa, l'alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, Elisabeth Oliveras (Junts per SantQuirze-ERC), ha informat que la Guàrdia Civil ha entrat aquest dimarts al matí a l'Ajuntament de la localitat vallesana en busca d'informació relacionada amb les adjudicacions a l'empresa Teyco. Les operacions es van produir el 2012 en el marc de la construcció d'habitatge públic municipal, sota el mandat de CiU. L'equip de govern s'ha mostrat "especialment preocupat" en veure com l'Ajuntament "es pot veure afectat en el marc d'investigacions judicials de les que es pot desprendre que diners públics del municipi han estat utilitzats amb finalitats il·lícites". Per aquest motiu, Oliveras ha mostrat "total disponibilitat per tal d'esclarir amb la màxima celeritat qualsevol dubte" que afecti a la institució.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha evitat referir-se a aquestes informacions en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern.

stats