LA NOVA ESQUERRA
Política 12/07/2016

Podem enceta el procés per enfortir-se a Catalunya

Els cinc candidats contraposen projectes en unes primàries prèvies a negociar la confluència amb Colau

3 min
Jéssica Albiach encapçala una de les cinc candidatures a les primàries de Podem.

BarcelonaEnfortir Podem abans d’afrontar la confluència amb els altres socis de l’esquerra alternativa, una negociació que ha de desembocar en la creació d’un nou partit amb aspiracions de guanyar les pròximes eleccions a Catalunya. Aquest és el denominador comú que uneix els cinc aspirants a la secretaria general de Podem, que des d’aquest dilluns poden recollir avals i confeccionar candidatures de cara a les primàries del partit (les votacions per triar la nova direcció i confeccionar el consell ciutadà es faran del 22 al 24 de juliol). Tots els candidats entenen que a Podem li cal estabilitat i un full de ruta després de gairebé nou mesos sense secretària general -Gemma Ubasart va dimitir al mes d’octubre- i quatre eleccions consecutives. Hi ha coincidències en les necessitats més urgents del partit i variacions mínimes en la manera de vigoritzar la formació. Una altra cosa és la relació que plantegi cada candidat, a mitjà termini, amb les forces d’esquerres de l’independentisme. En funció de la direcció que triïn les bases de Podem hi haurà més o menys proximitat amb ERC i la CUP, una relació que pot ser clau per articular majories si s’obre un nou escenari electoral català.

El diputat al Parlament Albano Dante Fachin, que ahir va presentar l’equip de la candidatura Ho Podem Tot, defensa explorar complicitats amb l’independentisme, tot i que la seva prioritat és concretar abans la confluència amb Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Equo. “Estem disposats a parlar obertament amb totes les organitzacions que comparteixin els nostres objectius”, va admetre Fachin. “És probable que siguem imprescindibles per formar govern”, va recalcar la seva mà dreta, el diputat Joan Giner, projectant un futur a mitjà termini. El senador Óscar Guardingo, que encapçala el projecte Podem per Guanyar Catalunya, també va estendre la mà a teixir aliances amb l’esquerra independentista. “Si això pot desplaçar el nacionalisme conservador, i tant que ho faríem”, va raonar ahir. Menys explícita, la tercera a formalitzar la candidatura, Jéssica Albiach, va descartar el referèndum unilateral d’independència (RUI) com a solució a l’atzucac català, visió compartida pels altres aspirants.

Territori i gestionar diferències

Sense tanta proximitat amb l’independentisme, el diputat d’En Comú Podem Raimundo Viejo també aspira a la secretaria general. La cinquena llista en discòrdia en aquestes primàries és la que encapçala Rafael García, membre de la PAH. Qui sembla que parteix amb més opcions ara mateix en el procés intern és Fachin, que ahir va reivindicar el suport dels cercles territorials per postular-se per a la secretaria general. “Aquesta és l’única llista triada des del territori, votant i decidint. Això és un exemple de com volem que sigui Podem Catalunya, un partit fet des de baix”, va expressar el diputat. La seva candidatura va instar a “democratitzar” i “obrir al territori” el partit que sorgeixi del pacte amb Ada Colau. “No es pot guanyar Catalunya des d’una ciutat”, va exposar Giner, al costat de Fachin.

Albiach també va fixar el repte de construir la confluència amb “forces germanes”, però va fer un advertiment. “Confluència, sí; dissolució, no”, va recalcar per detallar el paper que ha de jugar Podem. La diputada al Parlament es postula com la candidata més capaç per “gestionar les diferències” al partit. Proposa destinar un 25% del pressupost de la formació a donar suport als cercles. Al seu torn, Guardingo apel·la a les “classes populars” per repensar Podem. Ahir va rebutjar qualsevol pacte abans de la votació de les primàries i va defensar una secretaria general “col·legiada”, amb una terna integrada per ell mateix, Sandra Daza i Ana Aroca.

stats