PROCÉS SOBIRANISTA
Política 01/08/2016

Endavant insta la CUP a ser "inflexible" a l'hora d'exigir un RUI "abans de juny de 2017"

L'organització de l'esquerra independentista afirma que Junts pel Sí en realitat vol acumular forces "per a negociar amb l'Estat" la convocatòria d'un referèndum o un major nivell d'autogovern

Ara
3 min
Anna Gabriel (CUP), durant el míting a Gavà / ACN

BarcelonaA l'espera que s'iniciïn formalment les negociacions amb Junts pel Sí en relació a la qüestió de confiança, els diversos sectors de la CUP i del seu entorn, conegut com l'esquerra independentista, es van posicionant. Un dels primers en fer-ho a estat Endavant, organització que lidera aquell espai més refractari a l'aliança amb el PDC i ERC –i del qual forma part la diputada Anna Gabriel–, que aquest dilluns ha fet públiques unes 'Reflexions sobre la situació actual del procés sobiranista al Principat' en què defensa el referèndum unilateral d'independència (RUI) i aposta per no cedir pel que fa als terminis en les converses amb el Govern. Tot això l'endemà que la coordinadora general del PDC, Marta Pascal, retragués a la CUP que posés condicions per a la qüestió de confiança.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Endavant considera que "cal fer una denúncia clara del 'processisme' i apostar per materialitzar la ruptura de forma immediata" i, per aquest motiu, defensa que "l'esquerra independentista [i, per tant, la CUP] ha de ser inflexible a l'hora d'exigir que es materialitzi la ruptura independentista al Principat que les urnes van refrendar el passat 27 de setembre, i que això sigui abans de juny de 2017".

El termini, segueix, és "important", ja que l'avenç dels mesos també provoca que creixi "la desmobilització i, per tant, les opcions de ruptura disminueixen", però també perquè donar ales al 'processisme' seria "anar en contra" del projecte polític de la CUP "i de l’articulació dels Països Catalans". "Creiem que l'esquerra independentista no pot continuar donant crèdit al procés si aquest no materialitza una opció de ruptura abans de juny de 2017", sentencia aquesta organització.

De fet, el document assegura que els quatre anys de procés han mostrat que "l'acció estratègia del bloc dominant dins el sobiranisme és la de plantejar un procés d'acumulació de forces per a negociar amb l'Estat" la convocatòria d'un referèndum o "una renegociació a l'alça de l'estatus de Catalunya dins l'Estat".

Una gestió amb un rerefons ideològic

Així, afirma que aquest procés "té com a línia vermella fer-se dins els paràmetres legals" i que "el bloc dominant [en referència a Junts pel Sí] no està disposat a posar en risc la seva posició social dirigent i la seva inserció en les estructures del capitalisme europeu". De fet, afegeix que la gestió del procés mentre aquest dura "afavoreix les opcions ideològiques identificades amb les polítiques capitalistes de la Unió Europea".

Igualment, malgrat que formalment es va desacatar el Tribunal Constitucional en votar en el ple les conclusions de la comissió del procés constituent –com el mateix tribunal ha deixat clar aquest dilluns–, Endavant creu que el "desenvolupament d'aquesta comissió ha estat també una seqüència de renúncies destinades a esquivar l’enfrontament amb l'Estat". Ho justifica pel fet que fos d'estudi i no legislativa, que no s'introduís en l'ordre del dia del ple i ho haguessin de demanar dos grups, i pel suposat "intent –avortat– de votar les conclusions a través del vot secret i no identificable".

Per tot això, Endavant valora "molt positivament la carrega rupturista i d'enfrontament real amb l’estat que conté la proposta d'un RUI" –opció que ja estudia el president català, Carles Puigdemont–, el qual considera com "la primera proposta de calat provinent de diversos sectors que posa en qüestió les bases del 'processisme'". "Qualsevol rebaixa en aquesta aposta és la liquidació de les opcions d’independència a curt termini i deixar el camí lliure al 'processisme'", alerta el text, que reclama fermesa a la CUP i al conjunt de l'esquerra independentista.

stats