Política 01/08/2016

El TC suspèn els acords del procés i deixa per al setembre les mesures contra Forcadell

No tanca la via penal i suspèn per unanimitat els acords a l'entorn del procés constituent. Dóna vint dies al Parlament i a la Fiscalia per presentar al·legacions a l'incident d'execució de sentència del govern espanyol

Ferran Casas
2 min
El TC, el dia que suspèn els acords del procés i deixa per al setembre les mesures contra Forcadell

MadridPilota en joc. El Tribunal Constitucional ha decidit per acord dels seus deu magistrats donar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i a la mateixa cambra vint dies perquè facin al·legacions a l'entorn de l'incident d'execució de sentència presentat pel govern espanyol davant els incompliments de les seves resolucions que hauria suposat el ple d'aprovació de les conclusions de la comissió del procés constituent. Tant les mesures que demanava el govern com el futur de Forcadell, que podria haver incorregut en desobediència, es decidirà en un altre ple al setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TC accepta, tal com preveu la llei, la demanda del govern de deixar en suspens les conclusions de la comissió mentre no hi ha decisions definitives. El govern de Mariano Rajoy demanava que s'anul·lés, cosa que es decidirà al setembre després d'escoltar la cambra i també la Fiscalia. La decisió ha estat presa per unanimitat i en la resolució s'adverteix Forcadell i Carles Puigdemont de les responsabilitats penals en què incorreran si no respecten la suspensió o prenen alguna iniciativa que la contravingui.

L'alt tribunal donava així resposta a l'incident d'execució de sentència que divendres va presentar el govern espanyol i que pretenia que el TC invalidés l'aprovació de les conclusions de la comissió del procés constituent i advertís el Parlament i el Govern que no es podia fer cap pas més en la consecució de les estructures d'estat i el procés de desconnexió. L'advocat de l'Estat reclamava, a més, que s'obrís procés penal a Carme Forcadell per un possible delicte de desobediència en haver permès el debat, malgrat que ho prohibia la sentència de desembre del 2015 del TC contra la declaració de sobirania i una providència de fa uns dies impedia de forma explícita la celebració del ple.

http://www.ara.cat/politica/TC-sestrena-contracor-penal-Forcadell_0_1624037617.html

La nota informativa del ple extraordinari del TC de l'1 d'agost
stats