Política 30/04/2020

La meitat dels catalans consideren que el govern de Pedro Sánchez no sap com resoldre els problemes de la pandèmia

Un 40% creuen que tampoc n'és capaç la Generalitat, tot i que un 45% apunten a la falta de competències

Aleix Moldes
4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir durant la sessió de control que es va fer al Congrés de Diputats.

BarcelonaUn mes i mig després que el govern espanyol decretés l'estat d'alarma comença el desconfinament, malgrat el consens científic i polític que les certeses al voltant del covid-19 no arribaran fins d'aquí a alguns mesos. Tant el govern espanyol, que s'ha reservat tota la capacitat de decisió en matèria sanitària, com els autonòmics demanen confiança a la ciutadania per fer front a una pandèmia per a la qual ja reconeixen obertament que no estaven preparats. La meitat dels catalans (50,3%) consideren que l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez "no sap com resoldre" la situació i que tampoc hi té la resposta el de la Generalitat (40,4%), segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). En el cas del Govern, amb tot, un 45,5% estan convençuts que si disposés de més competències podria haver afrontat millor la pandèmia.

WEB-CEO-abril-2020

En conjunt, només el 2,9% dels enquestats consideren que la Generalitat està resolent els problemes derivats del covid-19 i el percentatge no és gaire més positiu quan es pregunta per l'actuació del govern espanyol (8,4%). Entre els optimistes, un 16% opinen que s'ha de donar més temps a la Moncloa perquè sigui capaç d'encarar la situació i un 5,2% també recepten temps per a la Generalitat.

La situació arran de l'aparició del covid-19 és tan anòmala que el CEO va decidir impulsar una enquesta online per preguntar-ne l'opinió a la ciutadania. No es tracta d'un baròmetre i la participació en l'enquesta (més de 14.000 persones) s'ha fet com si es tractés d'un formulari web que s'anava reenviant als contactes de qui el responia en format "bola de neu".

Més preocupats per l'economia que per la salut

La incidència principal de la pandèmia s'ha notat en forma de contagis i, sobretot, de morts, més de 10.000 a Catalunya i gairebé 25.000 a tot l'Estat. Però l'economia, en forma d'acomiadaments i d'un més que probable decreixement del PIB –aquest dijous la Generalitat l'ha situat al voltant del 8% a Catalunya–, va en paral·lel. Els enquestats pel CEO fins i tot consideren que és més preocupant que la situació sanitària. En una nota de 0 a 10, l'amenaça que suposa el coronavirus per a l'economia del país rep un 8,23 –més del 30% hi posa un 10– i l'amenaça per a la salut de la població un 7,75.

De fet, més del 90% opinen que les conseqüències econòmiques del covid-19 deixaran marca durant "alguns anys o molts anys", i només el 9% consideren que la situació es podrà redreçar aviat. Per a gairebé quatre de cada deu enquestats, la seva situació econòmica ja ha empitjorat des que va començar la crisi sanitària i hi ha un 34% que afirmen que podrien aguantar menys de dos mesos si se'ls tallés completament la via d'ingressos.

Pel que fa al tipus de feina, un 50,7% dels enquestats afirmen que fan teletreball, un 19,9% que surten a treballar a un sector essencial i un 15% que estan afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), entre més opcions. Segons dades del departament de Treball de la Generalitat, 95.000 empreses han presentat un ERTO en l'últim mes i mig, cosa que afecta 700.000 treballadors. El 3% dels enquestats diuen que els han acomiadat definitivament. Les dades, com les de la resta de l'enquesta, s'han obtingut de manera diferent del que és habitual, perquè han sigut les persones les que proactivament han decidit respondre les preguntes a través del link que els pot haver fet arribar un amic o que han trobat en alguna pàgina web.

Confiança en els hospitals però no en les residències

Des que va impactar amb contundència a la regió xinesa de Wuhan, se sabia que les persones grans eren el col·lectiu més vulnerable al coronavirus. Tot i això, arreu de l'Estat els contagis massius a les residències de gent gran han fet qüestionar les mesures de prevenció i també de tractament. La valoració que la ciutadania fa de les residències no arriba ni a la meitat de la nota que obtenen els hospitals: un 3,71 quan es pregunta per una residència pròxima i un 3,44 quan és per a les del conjunt del país.

Els hospitals, en canvi, arriben al notable. L'enquesta no pregunta específicament pels professionals sanitaris, als quals diàriament s'aplaudeix a les vuit del vespre, però sí pels equipaments hospitalaris: al 7,2 arriben els més pròxims i al 7,12 el conjunt d'hospitals del país.

Un 54% confia en els seus veïns

Respectar estrictament les normes del confinament s'ha convertit per a alguns en una cosa de màxima importància. Respectar-les un mateix i que les respectin els altres. A les xarxes s'han reproduït escenes d'escridassades i xiulets contra algú que suposadament sortia de casa sense estar-ne autoritzat. L'actitud d'alguns pares en la primera sortida dels nens de diumenge passat també va ser molt criticada per un sector de la població. Segons l'enquesta del CEO, el 54,2% dels catalans confien que els seus veïns miren pels altres i, en canvi, el 21% creuen que no.

No és cap secret que la gran majoria de la gent viu confinada des del 14 de març (un 93,4% al CEO), que bona part s'està en pisos (72%), molts dels quals sense balcó ni terrassa (un 54,8% tenen balcó i un 43% terrassa o jardí) i que la majoria conviuen amb la parella (68,6%), la meitat d'aquests amb nens.

Les videotrucades s'han disparat durant el confinament i ara hi ha un 85% de persones que diuen que hi han recorregut per parlar amb els seus familiars en els últims cinc dies, i un 73,4% que ho han fet per comunicar-se amb els amics. La majoria no han fet visites, però el 22% reconeix que ha anat a casa de familiars "per raons molt justificades" –no es pregunta per les raons poc justificades– i a un 7% els han anat a visitar.

stats