Baròmetre del CEO
Política Enquestes 05/04/2023

Quin és el plat favorit dels catalans?

El Centre d'Estudis d'Opinió elabora un rànquing de gustos dels catalans

2 min
Una parella en una cuina

BarcelonaL'escudella? La botifarra amb seques? El pa amb tomàquet? Tots són plats molt bons i molt associats a la cuina catalana, però cap d'ells és el preferit dels catalans. El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha elaborat un rànquing dels plats predilectes per al paladar català i el guanyador és la paella. Perquè no s'enfadin els valencians, en concret a la resposta s'hi afegeix qualsevol mena d'arròs. El 21% dels enquestats l'han triat per davant de qualsevol altre tipus de cuina. Per exemple, de la pasta i la fideuà, que arriba en segona posició, i té el 15% de catalans enamorats d'aquest plat. Les tapes (12%), les sopes (9%), les verdures (9%) i els peixos i marisc (6%), arriben a continuació. Tot i la proliferació de pizzeries, només el 4% dels catalans la considera el seu plat favorit. I la gran perdedora? La truita de patates, que ni tan sols apareix al rànquing.

Quin és el teu plat preferit?

Per franges d'edat els resultats no canvien substancialment, però sí que hi ha petites variacions. Per exemple, els de més de 50 anys són els que sustenten la primera posició dels arrossos i les paelles, perquè entre els joves l'escollida és la pasta. De fet, els menors de 24 anys no només prefereixen la pasta abans que la paella: també hi posen per davant les carns i pollastres i les tapes.

Quin és el plat preferit dels catalans?

I una última variable: quin és el plat favorit als pobles petits? I a les grans ciutats? Doncs aquí sí que hi ha pràcticament hegemonia total de la paella, la que més agrada en tota mena de pobles i ciutats amb una única excepció: els pobles petits, de menys de 2.000 habitants, que trien la pasta i la fideuà. Ara bé, comparteix primera posició, no cal dir-ho, amb la paella.

Els plats més catalans

Tot i que últimament el nou Corpus de la cuina catalana ha afegit el gaspatxo com a plat que es pot considerar català, els catalans encara no ho han interioritzat. L'escudella és el plat més representatiu de la cuina catalana per al 20% dels enquestats, seguida de la botifarra amb seques o de la llonganissa amb fesols (17%). La medalla de bronze és per al pa amb tomàquet (14%) en pugna amb els calçots (13%) i ja a més distància arriben la crema catalana (5%) i els canelons (5%).

El plat més representatiu de la cuina catalana
stats