Política 11/01/2018

Nou gir de l'Estat: Millo afirma ara que la intervenció de les finances es pot mantenir encara que s'aixequi el 155

Segons el delegat del govern espanyol a Catalunya, "dependrà de si el ministeri considera que han desaparegut les raons que van motivar la decisió"

i
àlex Font Manté
2 min
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo

BarcelonaEl govern espanyol ha tornat a canviar d'opinió. Primer va dir que la intervenció de les finances de la Generalitat (iniciada fa dos anys i ampliada fins al màxim el passat setembre) no tenia perquè acabar-se quan s'aixequés l'article 155. Posteriorment, tal com va avançar l'ARA la setmana abans de les darreres eleccions, tant el ministeri d'Hisenda com la delegació del govern espanyol van rectificar i van dir que la intervenció s'aixecaria al mateix temps del 155.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara, però, l'Estat torna a dir que la intervenció es podria mantenir encara que es formi Govern a Catalunya i que, per tant, es deixi d'aplicar el 155.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ho assegurat aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio. Millo ha afirmat que l'article 155 es deixarà d'aplicar "el dia que es constitueixi el nou govern de la Generalitat", però que la intervenció econòmica de les finances de la Generalitat "és una mesura que es va prendre abans del 155: dependrà de si el ministeri considera que han desaparegut les raons que van motivar la decisió".

"L'article 155 tenia una finalitat molt clara, que era restaurar la legalitat, defensar els drets de tots els catalans i protegir l'autonomia de Catalunya", ha assegurat: "Les institucions estaven segrestades per uns senyors amb interessos partidistes que trencaven la legalitat". Per al delegat del govern espanyol, doncs, "l'Estat ha demostrat que quan algú ataca, es defensa".

El fet és que la intervenció de les finances es va fer sota el pretext de la llei d'estabilitat pressupostària, amb l'argument que la situació política alterava la sostenibilitat de les finances. I això malgrat que aquesta intervenció es va fer amb la Generalitat en superàvit.

Potser per aquest motiu, en els últims dies de desembre va aplicar un canvi de criteri legal i el govern espanyol va desvincular la intervenció de la llei d'estabilitat: des del 27 de desembre, el control financer de la Generalitat se sustenta en l'aplicació del 155.

Aquest canvi, per tant, semblava ratificar definitivament que el 155 i la intervenció de les finances s'acabarien simultàniament. Però avui Enric Millo ha dit exactament el contrari, de manera que els partis catalans ja no saben si quan aconsegueixin formar Govern tindran el control de la caixa o no.

La investidura de Puigdemont

Sobre les declaracions de Fernando Martínez-Maillo, que ahir va dir que intentarà de "totes les maneres" que Carles Puigdemont no pogui ser investit a distància, Millo ha considerat que "és absurd que algú pretengui ser president de Catalunya sense ser-hi: és una qüestió de valors, de principis, de democràcia".

Pel que fa als resultats electorals del PP, Millo creu que Ciutadans ha concentrat el vot útil i ha assegurat que el PP "intentarà buscar una fórmula" que li permeti tenir grup parlamentari propi, tot i que encara no n'ha parlat amb Ciutadans.

stats