Política 27/09/2017

Entitats, patronals i sindicats es conjuren per respondre de forma "coordinada" davant atacs de "drets fonamentals"

No descarten cap forma "pacífica i consensuada" de mobilització l'1 d'octubre

Núria Orriols
2 min
Entitats, patronals i sindicats es conjuren per respondre de forma "coordinada" davant atacs de "drets fonamentals"

BarcelonaDavant la "retallada de llibertats i la conculcació de drets de reunió, expressió i informació", una quarantena d'organitzacions socials -patronals, sindicats i entitats- s'han conjurat per respondre de "forma coordinada i continuada" si es conculquen drets fonamentals. Des de la terrassa del Museu d'Història de Catalunya, els líders de CCOO i UGT, les entitats sobiranistes i dirigents socials han presentat la Taula de la Democràcia, una plataforma que s'activarà en funció dels esdeveniments que succeeixin en els propers die i que pretén donar una resposta unitària en defensa les institucions catalanes i els drets individuals i col·lectius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els signants del manifest promotor d'aquesta nova Taula s'han mostrat compromesos amb el dret a decidir de Catalunya i no descarten cap mobilització si hi ha repressió per aturar la votació de l'1 d'octubre. Els participants conceben el referèndum com una expressió del dret a decidir i de la "democràcia" i coincideixen que l'Estat ha vulnerat drets fonamentals per intentar aturar-lo.

Entre els membres més destacats d'aquesta nova Taula per la Democràcia hi ha els dos sindicats majoritaris -la UGT i CCOO-, les patronals Cecot i Pimec i les entitats sobiranistes ANC i Òmnium, entre una quarantena d'entitats més. La Taula no ha definit encara la resposta a donar en funció dels esdeveniments sinó que s'activarà quan calgui: podrien donar resposta en cas que es precintin col·legis, si hi ha més detencions o la policia requisa les urnes.

La creació de la Taula s'ha accelerat, entre altres coses, pels fets de dimecres passat, quan la Guàrdia Civil va detenir 14 persones i va escorcollar diversos departaments de la Generalitat en una macrooperació contra el referèndum. Les entitats que en formen part ja van donar llavors una resposta unitària des de plaça Sant Jaume i van animar la gent a mobilitzar-se en defensa de l'autogovern.

Ja hi ha una quarantena d'entitats inscrites, i la Taula crida la resta d'entitats de Catalunya a adherir-s'hi. Entre les entitats firmants del manifest fundacional hi ha els sindicats Intersindical, UGT i CCOO; les patronals Cecot i Pimec; associacions com la Fede, la Fapac, colles castelleres, CIEMEN, Òmnium i l'ANC; totes les universitats públiques (ACUP) i la Universitat de Vic; la USOC; l'Ateneu Barcelonès; la Comissió per la Dignitat; Casa Nostra, Casa Vostra, entre moltes altres.

stats