Política 27/06/2022

ERC acusa Junts de ser un soci "deslleial" en el pols amb l'Estat

JxCat demana reforçar els mecanismes de coordinació amb Esquerra després de la topada per Bolaños

3 min
Marta Vilalta, portaveu d'ERC, aquest dilluns en roda de premsa

Barcelona"Ni lleial, ni responsable, ni ajuda a guanyar", així ha qualificat ERC aquest dilluns el posicionament de Junts respecte a la taula de diàleg. Després que el partit liderat per Laura Borràs hagi carregat contra Esquerra els últims dies per la reunió entre la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños, els republicans han contestat a les acusacions de Junts amb més crítiques: la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, ha dit que alguns s'estan "al sofà instal·lats en la crítica" i ha demanat al seu soci de govern que "deixi de debilitar el projecte independentista" i "es posi a treballar". Dit d'una altra manera, "que compleixin l'acord d'investidura i seguin a la taula de negociació", una demanda que també ha verbalitzat aquest dilluns el president espanyol, Pedro Sánchez, en una entrevista a La Vanguardia. Tot i les topades, ni els uns ni els altres, però, es plantegen sortir del Govern a curt termini.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Junts, però, qui no compleix el pacte de legislatura és Esquerra. També aquest dilluns el portaveu del partit, Josep Rius, ha demanat "reforçar" els mecanismes de coordinació entre els dos socis de Govern, ja que considera que els republicans no poden decidir "unilateralment" descongelar les relacions amb la Moncloa -en al·lusió a la reunió entre els titulars de Presidència dels dos governs la setmana passada-. Fonts del partit concreten que voldrien que les reunions entre membres del partit, el Govern i el Parlament de les dues formacions polítiques es reunissin cada setmana i no cada quinze dies com està previst.

El portaveu de Junts, Josep Rius, en una imatge d’arxiu.

Igualment, Junts ha tornat a retreure a ERC que no consensués en la reunió de coordinació que van mantenir dilluns passat el posicionament del Govern de la Generalitat en la trobada que Vilagrà va mantenir amb Bolaños -"en nom de Junts només hi negocia Junts", ha dit Rius- i ha assegurat que no té constància de quan ha de ser ni per què la reunió que s'ha pactat entre Pedro Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que coincidiran aquest dilluns al vespre a Barcelona en un acte empresarial.

En relació a la possibilitat de seure a la taula de diàleg -com li demanen ERC i la Moncloa-, Josep Rius ha recordat que Junts ja va fer una proposta per enviar-hi els seus representants i que van ser vetats per part del govern espanyol i d'Aragonès perquè no eren membres de l'executiu català. JxCat manté per ara la mateixa delegació -Jordi Turull, Jordi Sànchez, Jordi Puigneró i Míriam Nogueras- i, a més, demana "garanties" per implicar-se en el procés de negociació. Ha posat tres condicions: que es pugui parlar de l'amnistia i d'un referèndum acordat sobre la independència, a més d'una "monitorització" de totes les reunions.

Insatisfacció per la taula de diàleg

Més enllà de l'enèsima picabaralla entre els socis de Govern, Esquerra també han instat el govern espanyol a "passar de les paraules a les concrecions" en el camp del diàleg. "No estem satisfets amb els resultats d'aquesta primera trobada, però sabem que és un primer contacte de cara a un punt d'inflexió", ha dit Vilalta sobre la reunió de la setmana passada entre la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños.

Però, què pot ser aquest "punt d'inflexió"? Segons Vilalta una "agenda antirepressiva", malgrat que la setmana passada Bolaños ja es va desentendre d'aquest concepte. La portaveu republicana, per exemple, ha instat la Moncloa a reformar el delicte de sedició del Codi Penal com s'havia compromès a l'inici de la legislatura, ja que, a diferència del que ha verbalitzat el president espanyol, "la fi de la repressió i la solució democràtica no poden esperar anys".

stats