Política 21/12/2019

Les claus del full de ruta republicà per a quatre anys

La unilateralitat es dilueix però no desapareix del tot

Quim Bertomeu
3 min
La militància d'ERC votant en un moment del 28é Congrés Nacional del partit.

BarcelonaEls militants d’ERC van donar dissabte llum verda a la ponència política del partit, el full de ruta que la formació es compromet a aplicar els pròxims quatre anys. El diàleg amb l’Estat i tornar a intentar un referèndum són els dos conceptes que prenen força. Per contra, la via unilateral queda diluïda, tot i que finalment s’hi ha inclòs un incís velat. El document es va validar amb 558 vots a favor, 20 en contra i 19 en blanc.

Diàleg

“Insistir en la conveniència d’establir el diàleg entre Catalunya i l’estat espanyol per resoldre de manera pacífica, democràtica i negociada el conflicte polític”. Aquest és el punt del text que sustenta l’aposta d’ERC per dialogar amb l’Estat, però no és l’únic. Al document no hi ha referències concretes a la negociació amb el PSOE perquè, segons defensa la direcció, és una cosa “circumstancial” i la ponència és un document de llarg abast.

Referèndum

Esquerra torna a defensar un referèndum com a millor eina per resoldre el conflicte. Ja hi ha hagut la consulta del 9-N i el referèndum de l’1-O, però els republicans consideren necessària una altra votació més definitiva. El full de ruta proposa tres vies per aconseguir-lo. La primera, pactada amb l’Estat, en què no tenen gaire confiança. La segona, convocar-lo “independentment de l’existència de l’acord amb l’Estat”, una situació semblant a la del 2017. I, finalment, es proposa una tercera via que combina elements de les dues anteriors. Així, aquesta passaria per fomentar la mobilització constant i la desobediència civil fins que “l’Estat no tingui cap altra alternativa” sinó acceptar-lo.

Ampliar la base

ERC posa per escrit un concepte que no és nou però que ha generat controvèrsia en sectors de l’independentisme més abrandat. Els republicans insisteixen en la idea que cal “ampliar la base social partidària de la independència”. Ho va argumentar la secretària general del partit, Marta Rovira, en una intervenció per videoconferència: “Hem de ser més i amb més legitimitat”.

Unilateralitat

Al text no hi ha cap referència explícita a la via unilateral a la independència. És el primer document estratègic d’ERC en molts anys que passa això. Però la ponència sí que n’inclou alguna menció velada: “Caldrà estar atents a possibles nous escenaris que ens permetin transitar cap a la independència per qualsevol camí democràtic i pacífic”. És a dir, no es pot descartar cap camí cap a la República, però ara mateix la unilateralitat no és una prioritat.

Estatuts

A part de la ponència política, el partit també va aprovar una reforma dels estatuts. La principal novetat és que s’obre la porta a allargar el mandat d’Oriol Junqueras i Marta Rovira al capdavant d’ERC. L’actual és el tercer i, per tant, hauria de ser l’últim. Però la formació ha inclòs en el seu règim intern que el podran allargar si no han pogut desenvolupar “plenament” les seves tasques, com és obvi, perquè són a la presó i l’exili.

Al congrés s’hi arribava amb dotze esmenes vives a la ponència i als estatus, és a dir, amb propostes d’alguns afiliats per incloure-hi modificacions d’última hora. Totes van ser rebutjades pel conjunt de la militància. Senyal inequívoc que ahir ERC va acomiadar la tardor amb una jornada de calma.

stats