NOU FULL DE RUTA
Política 12/01/2015

L'estratègia d'ERC: aval incòmode a Mas per forçar les eleccions

Els republicans preparen altres vies per intentar evidenciar que és CiU qui manté una postura immobilista i no vol celebrar els comicis aviat

Roger Tugas
4 min
Oriol Junqueras agafa Artur Mas per les espatlles en un moment en què s'han creuat a l'hemicicle, durant el debat de política general al Parlament / PERE VIRGILI

Barcelona"Ja no sé què més hem de fer perquè Artur Mas convoqui eleccions". Aquest és un lament comú entre les files d'ERC, que aquest dilluns s'han encarregat de deixar clar que accepten fil per randa la proposta verbalitzada el 27 de desembre pel president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, i que el cap de l'executiu català es va fer seva. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, va cedir divendres a Mas la prioritat per elegir independents i l'exclusivitat de confeccionar una llista transversal, tot i que llavors es va reservar la possibilitat d'incloure-hi també independents afins a la pròpia candidatura. Aquest darrer matís, però, s'ha esfumat al llarg del cap de setmana després que Mas acusés Oriol Junqueras de manipular la seva proposta original i el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha avalat la fórmula fil per randa, i ha renunciat a incloure-hi personalitats sense carnet. Fins i tot la portaveu del partit, Anna Simó, ha obert la porta a replantejar-se l'aliança amb socialistes sobiranistes escindits del PSC que fa temps que treballa si així ho exigeix el president català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la cúpula republicana expliquen que, davant la dificultat per acostar posicions entre Mas i Junqueras que s'havia constatat després de setmanes de negociacions, el partit ha optat per no donar cap escletxa perquè no es convoquin eleccions. La renúncia dol entre les files d'ERC, ja que Junqueras havia fixat com un element característic de les seves candidatures una notable presència d'independents –Alfred Bosch va ser cap de llista a les estatals i ho serà a les municipals a Barcelona, i Josep-Maria Terricabras ho va ser a les europees–, però expliquen que, davant la filtració de divendres de la carta que havia enviat Mas al líder dels republicans en què es detallaven les tres fórmules per fer eleccions, acceptar-ne una era la via per forçar la convocatòria.

De fet, asseguren que feia dies que esperaven rebre alguna proposta per escrit alternativa a la candidatura única. Quan la van obtenir, per tant, la cúpula d'ERC es va reunir a la seu nacional i va optar per cedir en aquest punt, tot i que la resposta inicial de Junqueras a Vila d'Abadal i Mas havia estat una negativa a acceptar les seves condicions. Un dels elements que va propiciar un canvi de postura, expliquen, va ser que el president català plantegés en obert per primer cop ajornar els comicis fins a la tardor, un extrem que els republicans rebutgen de ple, ja que consideren que suposaria espanyolitzar la campanya davant la proximitat d'unes eleccions estatals amb un Podem en auge. De fet, fonts properes a Junqueras expliquen que la proposta inicial de Mas de fer llistes separades però monopolitzant ell els independents ja es va fer amb l'horitzó de les eleccions a la tardor. La candidatura unitària era l'única opció de fer les plebiscitàries abans de les municipals.

Per això, l'objectiu d'ERC era en realitat acceptar la fórmula apadrinada per Mas i, a canvi, condicionar el calendari per posar-la en pràctica abans de les municipals –un calendari, de fet, coincident amb el que dibuixen ANC i Òmnium–. O, si el president català no ho acceptava, retratar qui és que en realitat no vol celebrar les eleccions promeses quan es va anunciar unilateralment el format definitiu del 9–N. Les eleccions municipals són un camp de batalla que els republicans ja fa temps que treballen per fustigar CiU si no s'han celebrat encara les plebiscitàries. "Seran la guerra", admet un dirigent d'ERC, en cas de desacord amb el rumb del procés.

Insistir en el fet que ERC ja ha cedit

Els republicans dubten que realment Mas tingui cap intenció d'avançar les eleccions i, per tant, fer trontollar les relacions amb Unió abans de les municipals. Per això, quan el president català va avalar la fórmula de Vila d'Abadal, ho hauria fet preveient que ERC no se la podria fer seva i quedaria retratada com a enemiga de la unitat, segons sospiten fonts de la seva cúpula. Per això, finalment haurien optat per acceptar aquesta fórmula i així forçar les eleccions o, en el seu defecte, retratar Mas. La consigna conforme han avalat una de les propostes que Mas va plasmar per escrit –la va subratllar el mateix Junqueras en una piulada– serà una constant aquests dies per part dels republicans, que se senten forts després d'aquest gir i que ja busquen noves fórmules per insistir que ells ja no poden fer més per facilitar l'acord pel qual des d'aquest dilluns pressiona l'ANC.

De fet, quan van fer el pas d'acceptar una de les fórmules de Mas, la cúpula d'ERC ja temia que no n'hi hagués prou per forçar les eleccions i, per això, insistiran els propers dies que els republicans ja s'han mogut fins on se'ls demanava. El fet de presentar l'acord com a imminent, per tant, formava part de l'estratègia per aparèixer com els que més el desitjaven, tot i que en cap cas el veien tan proper com ho pretenien fer veure.

stats