PLA DE GOVERN
Política 10/06/2013

ERC situa en el 50% la participació mínima necessària en un referèndum

Els republicans donen per bons els paràmetres que va fixar la comunitat internacional per Montenegro: 50% de participació i victòria del sí almenys per un 55%. Simó reclama a Mas que inclogui una consulta "tan aviat com sigui possible" en el pla de govern

Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa portaveu d'ERC, Anna Simó, ha reclamat que "la consulta s'ha de fer tan aviat com sigui possible" i ha celebrat que així ho vegi també la ciutadania, segons interpreta dels resultats de l'enquesta d''El Periódico'. Els republicans donen per bons els paràmetres que va fixar la UE per al referèndum de Montenegro: Això és un 50% de participació i que el sí rebés un 55% dels vots, en línia amb el que la comunitat internacional va validar per acceptar la independència de Montenegro, per exemple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Simó, però, ha evitat xocar amb els criteris de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que diumenge va afirmar que una participació baixa no legitimaria el procés i que veia òptim igualar la participació de les últimes eleccions catalanes, del 68%. Per la portaveu d'ERC, la consellera no va situar aquest percentatge com el mínim acceptable, sinó el desitjable.

Petició a Rajoy

Així mateix, ha insistit en "la necessitat que el Govern formalitzi com a molt tard el 30 de juny la sol·licitud de reunió per demanar la celebració d'un referèndum d'acord amb la llei vigent de consulta via referendària", tal com preveu l'acord d'estabilitat firmat per CiU i ERC. "S'ha de veure com encaixa el pla de govern [que dimarts presenta Artur Mas] dins el procés de transició nacional", ha apuntat Simó, que ha afirmat que sabia de la voluntat d'aprovar aquest document, tot i que en desconeix el contingut. En tot cas, ha assenyalat que "cal ser lleial al programa electoral", en relació amb els últims posicionaments del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i ha afegit que "la ciutadania té més clar el procés que certs dirigents polítics".

stats