Política 09/06/2013

Ortega veu òptima una participació del 68% a la consulta perquè el resultat sigui legítim

La vicepresidenta defensa en una entrevista al 3/24 que amb una participació de només el 30% s'hauria de repetir la consulta més endavant

Acn
2 min
Joana Ortega, durant l'entrevista al 3/24

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, considera necessari que la consulta pel dret a decidir tingui una participació alta, i ha fixat com a òptima la que es va registrar en les darreres eleccions al Parlament, que va fregar el 68%. En declaracions a 'L'entrevista del diumenge' del canal 3/24, Ortega ha assegurat que una participació baixa seria un flac favor per "legitimar" el resultat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ortega ha insistit a prioritzar el diàleg per "fixar les regles del joc" tant en les relacions de Catalunya amb Espanya com en les converses entre les diferents forces polítiques amb representació al Parlament. "La consulta es farà, hi ha 104 diputats que representen les forces que estan a favor del dret de decidir, no hi ha cap escletxa que impedeixi que la consulta tiri endavant", ha assenyalat. Pel que fa al govern espanyol, ha indicat que "hi ha un diàleg permanent" i que totes les opcions són sobre taula. "Això no vol dir que es renunciï a res", ha advertit.

La vicepresidenta ha constatat que la consulta "serà una de les decisions més importants que prendrà el nostre país en els darrers 1.000 anys", i que, per tant, s'han de fer "les coses molt bé". Un aspecte que Ortega no vol passar per alt és el de la participació. Primer s'hauria d'acordar un mínim per validar el resultat. Després, aquesta participació hauria de ser alta per tal que el resultat fos "legítim". Una xifra orientativa per Joana Ortega seria la de les darreres eleccions al Parlament, que va pujar fins gairebé el 68% dels censats.

D'altra banda, amb una participació de només el 30%, la vicepresidenta opina que, si cal, s'hauria de repetir la consulta més endavant. Ha posat com a exemple el Quebec: "Tampoc passaria res, el Quebec ho ha fet amb una profunda normalitat democràtica", ha valorat. Pel que fa a un possible boicot a la consulta, amb formacions que demanessin l'abstenció, Ortega creu que cap partit seriós i "amb sentit democràtic" hauria de demanar a la ciutadania que no vagi a votar.

stats