Partits polítics
Política 28/07/2023

ERC consultarà a la militància si ha d'investir Sánchez

La direcció del partit ho ha proposat aquest divendres al consell nacional

3 min
El president del partit, Oriol Junqueras, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en un míting recent.

BarcelonaTot i que Esquerra encara no ha entrat a fons a negociar amb el PSOE, ja ha pres la primera decisió rellevant. La direcció del partit ha proposat aquest divendres durant el consell nacional que el partit sotmeti a consulta "la seva posició final sobre una eventual investidura" de Pedro Sánchez. És a dir, els afiliats tindran l'última paraula sobre si cal investir el líder del PSOE o no.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Algú podria pensar que ja ho van fer d'aquesta manera en les negociacions d'investidura del 2019, però no és ben bé així. Llavors, la consulta que ERC va convocar només demanava als afiliats si s'havien d'obrir negociacions amb el PSOE, i no anava més enllà. Un cop republicans i socialistes van arribar a un pacte per investir Sánchez, aquest va ser avalat pel consell nacional –els quadres del partit– i no per tota la militància. Aquesta vegada, per tant, hi ha un salt qualitatiu.

La decisió de fer aquesta consulta també es pot interpretar com un gest de la direcció a les bases després d'una setmana complicada. Els mals resultats de diumenge a les generals, sumat al pacte amb el PSC i comuns per governar junts a la Diputació de Barcelona, han generat un ambient enrarit al partit. Diversos militants, i fins i tot algun càrrec institucional, han mostrat el seu malestar a les xarxes. Anunciar aquesta consulta pot servir per apaivagar els ànims.

¿Què faran les bases si hi ha acord ERC-PSOE? Es fa difícil de dir si, a més, tenim en compte que ni tan sols han començat les converses de debò amb el PSOE. En l'Esquerra del junquerisme, la militància sempre s'ha mostrat molt cohesionada i ha fet costat a la direcció. Si anem a les últimes votacions orgàniques, trobem que en l'últim procés congressual els afiliats van avalar amb un 87% que Junqueras i Rovira lideressin el partit quatre anys més, i també van votar amb el 96% l'últim full de ruta. Ara, doncs, serà una oportunitat per veure si es manté aquesta sintonia, sobretot després dels últims resultats electorals adversos.

No és l'única consulta que ha tret el cap aquest divendres a Esquerra. Carles Caballero, un dels militants crítics amb la decisió de pactar amb el PSC a la Diputació, ha anunciat via xarxes que inicia una recollida de firmes per exigir que la direcció del partit sotmeti a referèndum dels afiliats aquest pacte. Per fer-ho, cita l'article 106 dels estatuts, que diu que la votació s'ha de fer si aconsegueix un 10% de les firmes dels militants (entre 800 i 900).

Al marge de la consulta aprovada aquest divendres pel consell nacional, la direcció també ha anunciat la convocatòria, passat l’estiu, d’assemblees territorials informatives per analitzar conjuntament amb la militància la situació política general i de l’organització després de les eleccions municipals i espanyoles. L'objectiu és encarar el nou curs polític amb energies renovades per mirar de deixar enrere aquests últims mesos difícils.

Pressió per a Junts

La decisió d'ERC de consultar a les bases el pacte amb Sánchez trasllada també una certa pressió a Junts, que haurà d'estudiar si fa el mateix amb els seus militants. El partit de Carles Puigdemont no està obligat a fer-ho, però no es pot dir que no hi tingui pràctica. L'octubre de l'any passat va preguntar a les bases si calia sortir del Govern i aquestes van votar-hi afirmativament. Des de llavors, sempre s'atribueix a les bases de Junts una posició que s'inclina més per l'ànima del partit partidària de la confrontació que no pas per la més pragmàtica.

stats