Espionatge a l'independentisme
Política 28/06/2022

ERC demana la compareixença de Marlaska, Bolaños i la delegada del govern espanyol per l'intent d'infiltrar-se a Jovent Republicà

El jove que van intentar captar assegura que intenta sortir el "mínim" de casa per "precaució"

2 min
Enric Pérez, jove que ha denunciat l'intent de captar-lo per infiltrar-se a Jovent Republicà

BarcelonaA l'Enric Pérez, de 24 anys, el van intentar captar com a informador perquè s'infiltrés a Jovent Republicà, les joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), però va decidir posar-ho en coneixement de l'ARA i la revista La Directa per denunciar l'espionatge a l'independentisme. Aquest dimarts, després que ahir es fes públic el seu cas, Esquerra ha comparegut al Parlament amb Pérez i la portaveu nacional de Jovent Republicà, Kenya Domènech, per denunciar la "vulneració de la llibertat política" i demanar la compareixença de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, perquè doni explicacions sobre què ha passat. Unes hores més tard, ja des de Madrid, la diputada republicana al Congrés, Marta Rosique, ha anunciat que també demanaran (al costat de la resta de grups independentistes) la compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i del titular de Presidència, Félix Bolaños. A més, estudien també accions legals que encara no han concretat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Pérez ha exposat que és "intolerable" que s'intenti espiar les organitzacions independentistes captant informadors que, segons ha afirmat, tenen com a únic objectiu "desestabilitzar" el moviment. En la mateixa línia, Rosique ha apuntat directament a l'actual govern espanyol per haver "iniciat" una "actuació injustificable". En aquest sentit, ha cridat els joves que es puguin trobar en la mateixa situació que ell a denunciar aquests intents i a posar els "interessos col·lectius" per davant dels "particulars". En el seu cas, per exemple, les persones que el van contactar li van dir que l'ajudarien en les seves "aspiracions" –Pérez havia intentat entrar al cos dels Mossos d'Esquadra–. En tot cas, ha reconegut que des que ha fet públic el seu cas ha pres "precaucions", com per exemple sortir "el mínim de casa", malgrat que ha assegurat que ara per ara no ha tingut cap mala experiència.

Per la seva banda, la CUP ha considerat que el de Pérez no és un fet aïllat, sinó un modus operandi de l'Estat amb els moviments socials. Ha recordat, així, que recentment La Directa també va destapar la infiltració d'un policia espanyol en el col·lectiu de defensa de l'habitatge i en l'esquerra independentista. "Es tracta d'una manera d'operar de l'Estat i de la seva guerra bruta", ha afirmat la portaveu cupaire, Laia Estrada. Al seu torn, el portaveu dels comuns, David Cid, ha rebutjat aquesta pràctica. "Qualsevol moviment polític ha de poder exercir la seva activitat amb tota llibertat", ha afirmat, a més de remarcar que el seu grup ho critica quan ho fa l'Estat però també si hi ha casos als Mossos d'Esquadra.

stats