Política 05/08/2014

Imputat per malversació el portaveu d'ERC a la Diputació de Tarragona

Tomàs Bigorra hauria utilitzat per a despeses personals part de la retribució que ERC rebia a l'ens supramunicipal. El partit li ha demanat que torni els diners -que podrien arribar als 100.000 euros- i la dimissió de la seva acta de diputat provincial

Efe
3 min

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 4 de Tarragona ha imputat Tomàs Bigorra, portaveu d'ERC a la Diputació de Tarragona i alcalde de Vilaplana, per un presumpte delicte de malversació de diners públics de l'ens supramunicipal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge ha iniciat el procés després que la Fiscalia hagués denunciat el diputat provincial republicà per l'ús dels diners que rebia ERC a la Diputació, uns 20.000 euros anuals, després que el mateix partit hagués posat en coneixement de la Fiscalia els fets i aquesta trobés indicis de delicte, segons publica Delcamp.cat

El jutge que porta el cas, després de la imputació, ha demanat documentació oficial a la Diputació de Tarragona per poder seguir amb la investigació.

Va ser un requeriment del Tribunal de Comptes a Esquerra el 2012, en el qual es demanaven explicacions sobre un pagament que constava fet al partit per part de la Diputació de Tarragona i que ERC no havia declarat en els comptes presentats, per un valor lleugerament superior a 20.000 euros corresponent a l'any 2008.

Després d'una reunió a la seu nacional del partit, a Barcelona, el secretari de finances d'ERC va encarregar a l'executiu regional del Camp de Tarragona que indagués a què corresponia l'ingrés objecte del requeriment.

L'executiva regional va decidir iniciar una investigació interna, i després de "reiterades peticions i evasives del diputat provincial", segons van declarar en seu judicial alguns dels membres de l'executiva regional, Tomàs Bigorra es va reunir amb l'executiva regional i va explicar que la Diputació tenia una assignació econòmica per a cada grup polític, regulada pel reglament intern de l'ens supralocal.

A la reunió, Bigorra va mostrar una còpia de la justificació de l'import rebut pel grup polític d'Esquerra de la Diputació, aproximadament de 20.000 euros, corresponent a l'any 2008.

Aquesta justificació estava validada per intervenció de la Diputació, i les despeses corresponien en la seva totalitat al concepte de despeses de representació –dinars i sopars–, amb fins a 166 factures diferents que justificava Bigorra a partir dels tiquets i factures que li lliuraven persones del partit, a les quals se'ls sol·licitava.

Malgrat aquesta justificació, dels 20.000 euros que rebia com a avançament a primers de l'exercici, el diputat provincial va explicar que 5.000 euros d'aquests fons de la Diputació els lliurava a l'executiva regional del Camp de Tarragona d'ERC i 5.000 més, a l'executiva regional de les Terres de l'Ebre.

Després, s'assignava una retribució mensual de 600 euros a ell mateix en concepte de "sobresou" per ocupar el càrrec de portaveu del grup d'Esquerra a la Diputació de Tarragona, i la resta de diners els assignava, efectivament, a despeses de representació.

El reglament de les normes reguladores de l'aportació pel funcionament dels grups polítics de la Diputació de Tarragona, en el seu article 7, estableix que els fons en cap cas es poden destinar a despeses per a la remuneració del personal, ni per a indemnitzacions per assistència.

ERC ha assenyalat que no es tenia cap coneixement de l'existència d'aquesta aportació de la Diputació als grups polítics i, per la informació que disposa el partit, aquesta pràctica s'hauria dut a terme fins a l'any 2012.

El 2013 l'executiva regional del Camp de Tarragona, després de l'avís del Tribunal de Comptes de posar-ho en coneixement de la Justícia, la comissió de garanties del partit republicà va tallar el cobrament d'aquests diners provinents de la Diputació de Tarragona.

L'altre diputat provincial, en aquest cas per les Terres de l'Ebre, Gervasi Aspa, de Deltebre, va negar tenir coneixement d'aquestes retribucions cobrades pel partit i pel diputat Tomàs Bigorra, segons les declaracions judicials.

ERC ha demanat a Bigorra la reintegració dels diners des del 2008 fins al 2012 –que podria arribar als 100.000 euros– i també la dimissió de la seva acta de diputat provincial.

Aquests diners els gestionava Bigorra a través d'un compte corrent amb un NIF propi del grup polític d'ERC a la Diputació, diferent del NIF únic que disposa Esquerra per a tot l'àmbit nacional, segons les investigacions judicials.

stats