Política 04/05/2020

ERC expedienta Alfred Bosch i Carles Garcias per les conductes "inequívocament" inapropiades a Exteriors

Els republicans conclouen la investigació interna i ara hauran de decidir si els expulsen del partit

Albert Llimòs / Anna Mascaró / Núria Orriols / Aleix Moldes / Pau Esparch
2 min
Alfred Bosch el dia que va anunciar la seva dimissió com a conseller d'Exteriors

Després de mesos d'investigació interna, ERC ha donat per tancada aquest dilluns la carpeta sobre els casos d'assetjament sexual al departament d'Exteriors. Ho ha fet obrint expedients disciplinaris a l'exconseller d'Exteriors Alfred Bosch i al seu cap de gabinet, Carles Garcias, ja que, segons ha pogut saber l'ARA, els republicans consideren que la investigació "acredita de manera inequívoca i reiterada conductes que vulneren el codi ètic i de conducta del partit". Ara la comissió de garanties dels republicans haurà de decidir en els pròxims dies si l'expedient acaba amb conseqüències per a Bosch i Garcias, que podrien arribar fins i tot a ser expulsats del partit –Garcias ja està suspès cautelarment de militància–. Bosch ja va haver de dimitir del seu càrrec a principis de març quan l'ARA va destapar que ERC l'havia forçat a cessar el seu cap de gabinet per haver assetjat sexualment diverses treballadores del departament.

L'executiva dels republicans ha aprovat aquest dilluns les conclusions de l'informe intern –elaborat per l'advocat del partit Lluís Mombiela–, que a més d'obrir expedient a Bosch i Garcias acorda que ERC recorri a l'assessorament de persones expertes alienes al partit per revisar el protocol davant d'aquests casos i "fer-lo més eficaç per evitar situacions similars en el futur". A més, els republicans –que han ofert suport i acompanyament a les víctimes d'Exteriors– reforçaran la formació de càrrecs i treballadors del partit en prevenció de l'assetjament.

Tal com va explicar l'ARA, des de la seva posició de mà dreta del conseller i tant a la seu del departament com en actes o viatges, Garcias protagonitzava un marcatge constant a les treballadores, també a les que acabaven d'arribar, amb comentaris, missatges i insinuacions, en què arribava a ser molt insistent per veure's a soles amb elles. A més, les reunions entre ell i algunes de les treballadores acostumaven a ajornar-se fins que no quedava ningú més al despatx i sovint s'intentava que es fessin fora de l'àmbit labora, en què el llenguatge sexista i els acudits de contingut sexual eren habituals.

El paper de Bosch durant la crisi oberta a la conselleria va ser molt qüestionat, ja que va intentar recol·locar Garcias com a director general un cop el partit li va dir que l'hauria de cessar, i va iniciar pel seu compte una ronda d'entrevistes amb el personal del departament sense activar el protocol contra l'assetjament del qual ja disposa la Generalitat. Va ser Bosch qui, personalment, va parlar un per un amb l'equip d'Exteriors, amb l'agreujant que la informació de les converses també va arribar a Garcias, que fins i tot va arribar a esbroncar una de les dones que denunciava l'assetjament.

stats