La composició de la mesa del Parlament amenaça amb ser el primer escull per a la investidura

ERC s'obre a cedir-la a la CUP mentre que JxCat manté que el més "normal" és que li pertoqui

, , i
Quim Bertomeu, Núria Orriols i Mireia Esteve
4 min
Eva Granados (PSC) i Pere Aragonès (ERC) aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaLa composició de la futura mesa del Parlament amenaça amb convertir-se en el primer escull de la negociació per la investidura, almenys en el debat públic entre les formacions polítiques. I quin és el problema? Doncs qui n'ha d'ocupar la presidència. La CUP ha obert un debat intern per decidir si aspira a aquesta plaça i ERC veuria amb bons ulls que fos per als cupaires. Ara bé, això només seria possible si JxCat hi donés suport, un tema que fonts del partit asseguren que els republicans no els hi han plantejat en les reunions internes –"No parlem de cadires en les reunions, parlem d'estratègia", asseguren– . A més, creuen que no és el que pertoca d'acord amb el resultat electoral del 14-F. Recorden que, des del 2015, és el segon partit de l'independentisme qui assumeix la presidència del Parlament i que ara ells tenen aquesta posició. El compte enrere per arribar a un acord té data límit: el 12 de març, l'últim dia que es pot constituir el ple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la irrupció del Procés, la mesa del Parlament s'ha convertit en un òrgan clau perquè regula el funcionament del plens i té potestat per promoure o frenar iniciatives. Sense una mesa amb majoria independentista algunes de les lleis cabdals no haurien arribat mai a debatre's. Ara la majoria independentista no perilla, però sí que es comença a visualitzar una certa discrepància sobre qui ha de ser el futur president de la institució. És el que s'ha respirat aquest dimecres pels passadissos del Parlament mentre dins l'hemicicle se celebrava la diputació permanent.

El primer d'obrir foc ha sigut el líder d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, que en una entrevista a Ser Catalunya ha obert la porta a permetre que el futur líder de la cambra sigui cupaire. "Estem disposats a parlar de tot i amb tothom. A ser transparents i arribar als màxims consensos possibles. Si ho plantegen, estem disposats a parlar de tot, sempre", ha afirmat. Els republicans consideren que, per evitar els defectes de la legislatura passada, no es pot repetir l'esquema de llavors, en què ERC i JxCat es repartien a parts iguals els principals càrrecs institucionals del país. Així volen obrir el joc amb l'entrada de la CUP i, si pot ser, amb la dels comuns en càrrecs de pes. Voldrien que fos amb la seva entrada al Govern, però com que saben que això és molt complicat, ja els semblaria bé que fos a la mesa del Parlament. La CUP ja ha donat mostres de voler jugar aquesta partida, i en el consell polític d'aquest dissabte una de les qüestions que debatrà és si aspiren a tenir la presidència de la institució. A més, als cupaires els ha sortit un aliat si decideixen fer el pas: l'ANC. La seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha dit aquest dimecres en una entrevista amb Ràdio 4 i La 2 que seria "important" que la CUP pogués arribar a presidir el Parlament, sobretot perquè és un partit polític que s'ha mostrat disposat a "desobeir".

Però perquè l'operació qualli, a JxCat haurien d'estar disposats a acceptar-ho i, per ara, no n'ha donat mostres. Insisteixen que no vol entrar en aquest debat perquè consideren que el "més normal" és que els pertoqui a ells la presidència com a segon partit de l'independentisme, i insisteixen que la primera estació de les negociacions és concretar una estratègia dels partits favorables a la república catalana. La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, en una entrevista al Planta baixa, ha assegurat que la seva prioritat és evitar que torni a haver-hi desavinences entre els socis de Govern en aquesta legislatura i ha destacat que bona part de les discrepàncies de l'últim mandat han estat al Parlament.

En aquest sentit, des de Junts posen sobre la taula que es "blindi" la sobirania de la cambra catalana d'ara endavant i consideren que aquest punt ha de ser part del "consens estratègic" –el que es pot fer al Parlament– que s'ha d'acordar amb Esquerra i la CUP. Aquest dimecres el matí, precisament, hi ha hagut la segona reunió entre les comissions negociadores dels cupaires i Junts a la cambra catalana, amb l'objectiu d'avançar en aquesta direcció.

El paper dels comuns

Els comuns també poden tenir un paper rellevant en la configuració de la propera mesa. En l'actual, dirigida per Roger Torrent, hi ha 4 membres independentistes –2 de JxCat i 2 d'ERC– i tres que no ho son –2 de Cs i un del PSC–. En la propera mesa, si els comuns accedissin a un pacte a quatre bandes amb JxCat, ERC i la CUP, podrien fer variar aquesta composició i deixar el bàndol constitucionalista amb només dos representants. Així, podria quedar amb 4 membres independentistes, un dels comuns –no independentista però partidari del referèndum– i dos del PSC.

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach.

Aragonès descarta la repetició electoral

Mentrestant, aquest dimecres també ha parlat de la qüestió el més que probable candidat a la investidura, el republicà Pere Aragonès. No ha entrat en el detall de les negociacions, però sí que s'ha mostrat confiat que hi haurà acord. En aquest sentit, ha assegurat que de cap manera entra en els seus plans haver de tornar a les urnes. "No em plantejo cap escenari de repetició electoral", ha afirmat després de comprometre's a lluitar per assolir consensos amb la resta de forces polítiques, informa Gemma Garrido Granger.

stats