Política 27/06/2019

ERC, JxCat i els comuns signen un acord "històric" per "fer possible el canvi" a Lleida

Pueyo nomenarà divendres els set tinents d'alcalde perquè el nou Ajuntament comenci a funcionar

Acn
4 min
Miquel Pueyo (ERC), Toni Postius (JxCat) i Sergi Talamonte (Comú de Lleida), després de signar el Pacte de Sant Joan

LleidaERC, Junts per Catalunya-Lleida i el Comú de Lleida han escenificat aquest dijous la signatura del pacte d'entesa per governar conjuntament la Paeria i "fer possible el canvi" a la ciutat. L'acord, batejat amb el nom de Pacte de Sant Joan, estableix les bases per a un govern estable de coalició amb un pla d'actuació municipal que consta de 27 punts programàtics i va acompanyat d'un annex de 165 pàgines. L'alcalde Miquel Pueyo, que ha qualificat l'acord d'"històric" i "modèlic", nomenarà aquest divendres els set tinents d'alcalde per tal que la nova Paeria pugui començar a funcionar, i dilluns se celebrarà el ple en què s'aprovarà el cartipàs. En els pròxims dies es penjarà a les façanes del Palau de la Paeria un llaç groc i una pancarta de suport als presos independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acord entre les formacions sobiranistes posa fi a 28 anys d'hegemonia a la capital del Segrià. L'expresident del PSC Àngel Ros governava la ciutat des del 2004 fins l'any passat, que va donar pas a Fèlix Larrosa quan va ser nomenat ambaixador d'Espanya a Andorra. ERC va guanyar les eleccions el 26 de maig passat amb set regidors, els mateixos que el candidat socialista i un més que JxCat. Sumats els dos vots del Comú de Lleida, el tripartit ha sumat quinze regidors i ha assolit la majoria absoluta.

La passarel·la dels Camps Elisis de Lleida ha estat l'escenari escollit per a la signatura del Pacte de Sant Joan, que segella l'acord de govern entre ERC, JxCat i el Comú de Lleida per governar conjuntament la Paeria. Les tres formacions han buscat el simbolisme d'un pont com a "punt de trobada" que ha permès, amb l'entesa i el diàleg, poder superar qüestions que, a priori, "podien semblar insalvables" i "anar construint aquests ponts, permeabilitzant les idees, capilaritzant cadascuna de les propostes i cosint cadascun dels debats", segons ha exposat la regidora d'ERC, Jordina Freixanet.

Els tres grups polítics han destacat la "generositat" de la resta de formacions per poder haver tancat aquest acord i, en aquest sentit, l'alcalde Miquel Pueyo ha posat en valor que en les negociacions s'ha prioritzat el programa per davant dels càrrecs. Per a Pueyo, es tracta d'un pacte "històric" que permet "fer possible el canvi" a la ciutat i que, a la vegada, esdevé "un model o un camí" pel qual s'ha arribat a la signatura d'aquest dijous.

El portaveu de JxCat-Lleida, Toni Postius, ha remarcat que el 26-M la ciutadania de Lleida "va votar canvi" i que aquest canvia "s'havia de materialitzar amb un govern fort, estable i el més ampli possible amb capacitat de poder transformar" les polítiques de ciutat i tirar endavant les qüestions que les tres formacions han consensuat. La portaveu del Comú, Elena Farré, ha posat en relleu que amb l'acord els tres grups "entomen l'oportunitat del canvi valent" i d'una "Lleida honesta, transformadora i emprenedora".

Pla d'actuació amb 27 punts programàtics

El pla d'actuació municipal estableix, inicialment, 27 punts programàtics que el nou govern de la Paeria es proposa impulsar en els pròxims quatre anys. Entre aquests punts destaquen la realització d'una auditoria econòmica, de l'estructura organitzativa i de les concessions i patrimoni municipal. La transparència, la participació, la lluita contra la corrupció i qualsevol mala praxis, l'ètica i la integritat pública i posar al centre de les polítiques municipals les persones, el benestar i la qualitat de vida dels lleidatans seran altres dels principals eixos de l'acció de govern.

Quinze regidories distribuïdes en vuit àrees

El pacte també estableix que l'estructura organitzativa del govern municipal tindrà quinze regidories distribuïdes en vuit àrees, a més d'Alcaldia, i que els acords es prendran per consens. Freixanet ha anunciat que aquest divendres ja es nomenaran els tinents d'alcalde de les diferents àrees per tal que la nova Paeria pugui començar a funcionar. Així mateix, en el ple de dilluns s'aprovarà el cartipàs municipal.

La nova Paeria comptarà amb una regidoria de Seguretat i Convivència (Miquel Pueyo) dins de l'àrea de la Lleida segura, mentre que l'àrea de la Lleida valenta la conformaran la regidoria de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional (Jordina Freixanet) i la regidoria de Participació i Lluita contra la Corrupció (Elena Ferré). A l'àrea de la Lleida connectada hi haurà la regidoria d'Urbanisme (Toni Postius) i la regidoria de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta (Joan Ramon Castro), mentre que a l'àrea de la Lleida justa hi haurà la regidoria d'Habitatge i Transició Energètica (Sergi Talamonte) i la regidoria de Drets Socials (Regina Cairol).

L'àrea de la Lleida saludable estarà formada per la regidoria de Salut i Economia (Montse Pifarré) i la regidoria d'Esports i Activitat Física (Sergio González). La regidoria de Cultura i Model de Ciutat (Jaume Rutllant) i la regidoria de Joventut, Festes i Tradicions (Ignasi Amor) dependran de l'àrea de la Lleida propera. Pel que fa a la Lleida compromesa, comptarà amb la regidoria d'Educació, Drets i Feminisme (Sandra Castro). Per acabar, la regidoria de Promoció Econòmica i Turisme (Paco Cerdà), la regidoria d'Ocupació i Responsabilitat Social (Anna Campos) i la regidoria de Comerç i Consum (Marta Gispert) formaran part de la Lleida emprenedora.

Aposta per un govern que no sigui "innecessàriament car"

En resposta a les crítiques dels grups de l'oposició pel fet de no poder disposar de més regidors a dedicació completa i de més assessors, Pueyo ha assenyalat que l'objectiu del govern és que sigui eficient i que no sigui onerós ni innecessàriament car". Jordina Freixanet s'ha mostrat sorpresa per la critica de l'oposició "basada únicament i exclusivament en temes de remuneració", tenint en compte els salaris que cobra, de mitjana, la ciutadania. Així mateix, ha remarcat que el fet de les limitacions "està taxat per llei" i que només 18 dels 27 regidors poden estar a dedicació exclusiva.

Oficina d'atenció a temporers

Una de les primeres qüestions que haurà d'entomar el govern tripartit de la Paeria serà la posada en marxa de l'oficina d'atenció als temporers que arriben a la ciutat per participar en la campanya de la fruita, després que l'anterior govern del PSC descartés habilitar-la aquest estiu. La Paeria s'ha acollit a la convocatòria del SOC per poder-se beneficiar de subvencions per contractar cinc tècnics que treballaran donant suport a la campanya, mentre que aquest divendres s'haurà de decidir el lloc on s'ubica l'oficina, segons ha explicat l'alcalde Pueyo.

D'altra banda, Freixanet ha reiterat que en els pròxims dies el nou govern municipal penjarà a les façanes del Palau de la Paeria un llaç groc i una pancarta de suport als presos independentistes.

stats