POLÍTICA
Política 11/05/2013

ERC planteja un sistema semipresidencialista per a l'estat propi

Els republicans presenten la ponència política que el partit debatrà a la conferència nacional d'aquest juliol, i que concreta el model polític, econòmic i social de la futura república catalana

Marc Toro
2 min

BarcelonaERC ha fet pública aquest dissabte la ponència política que el partit debatrà els dies 6 i 7 de juliol a la conferència nacional per la república catalana. El document, coordinat per l'exconseller Joan Manuel Tresserras, concreta el model polític, econòmic i social que els republicans volen per al futur estat propi. Entre les propostes incloses a la ponència destaca l'establiment d'un sistema semipresidencialista a l'estil francès per tal de reforçar la legitimitat dels poders de l'estat. Aquest model suposaria l'elecció per part de la ciutadania d'un president, i d'un primer ministre per part del poder legislatiu, així com l'establiment d'eleccions tant presidencials com legislatives.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document rebutja, d'entrada, la creació d'un exèrcit propi per a Catalunya. Els elevats costos inicials i de manteniment, així com el llarg temps que suposaria la seva constitució, porten els republicans a proposar un "encaix als sistemes de defensa europeus" i la creació d'un cos armat d'elit de mínima capacitat.

Pel que fa a l'organització territorial, ERC defensa la simplificació en tres nivells administratius: municipis, vegueries i estat. Les vegueries serien, precisament, el districte electoral de la nova llei electoral per a Catalunya. La ponència es basa en l'informe de la comissió d'experts de 2007 sobre una llei electoral catalana i planteja un nou sistema amb més proporcionalitat en funció del territori i amb llistes desbloquejades.

El document també s'encarrega de desmentir falsos mites sobre la independència com la incapacitat de la Seguretat Social catalana de pagar les pensions als jubilats catalans, que assegura que facilitaria el "guany fiscal" de l'estat propi. ERC no oblida tampoc les referències als Països Catalans. Obre la porta a l'adhesió a la república catalana de la resta de territoris de parla catalana i planteja un ministeri específic per regular-hi les relacions.

stats