Política 28/11/2015

ERC presenta el seu "últim" programa per a unes eleccions espanyoles: "Anem a Madrid a culminar el procés"

El punt en comú amb Democràcia i Llibertat reprodueix la part del programa de JxSí sobre l'agenda de la negociació espanyola i el reconeixement internacional

Gerard Pruna
2 min
Gabriel Rufián i Joan Tardà, números 1 i 2 de la candidatura d'ERC a les eleccions del 20-D, aquest dissabte / ACN

Barcelona"Aquest és l'últim programa que presentem a unes eleccions espanyoles". El cap de llista d'ERC el 20-D, Gabriel Rufián, ha resumit així l'esperit del programa que els republicans han presentat aquest dissabte, i que inclou el punt en comú que també estarà en el programa de Democràcia i Llibertat que es presenta demà. Un punt que es limita a reproduir l'extracte del programa amb què JxSí va concórrer al 27-S en què es fa referència a la negociació amb l'estat espanyol per a la creació d'un estat independent. Una negociació que el president dels republicans, Oriol Junqueras, ha circumscrit al repartiment d'actius i passius i altres aspectes relacionats amb la creació d'un nou estat. "Anem a Madrid a donar suport al Govern com a únic interlocutor en el procés de creació del nou estat", ha conclòs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que el text fa referència a mantenir sempre "una actitud expectant" respecte a la possibilitat que el govern espanyol autoritzi un referèndum, els candidats republicans han descartat aquesta possibilitat. Gabriel Rufián i Ester Capella han remarcat que a l'altra banda "no hi ha ningú", i han descartat que cap dels quatre partits principals a Espanya puguin servir d'interlocutor. De fet, el mateix programa dels republicans afirma, en la part que no s'ha consensuat amb CDC, que l'estat espanyol "mai autoritzarà un referèndum". "L'esperança del referèndum autoritzat és la nova versió del fracàs del federalisme", sosté.

Programa "lleuger i de cara a barraca"

Els republicans han presentat aquest dissabte el seu programa, un document que el vicesecretari general d'acció política d'ERC, Cesc Iglésies, ha reconegut "més lleuger i que va de cara a barraca". El programa està dividit en tres parts. En la primera s'explica com s'implementarà el mandat democràtic del 27-S i es recupera la declaració de ruptura aprovada el 9-N pel Parlament. La segona part inclou els que seran els "fonaments i polítiques estructurals del nou estat", on es plantegen 34 reptes per al país nou, entre ells la corrupció zero, la lluita contra la pobresa i l'aprofundiment democràtic. El tercer bloc fa referència a les relacions que ha de mantenir la República Catalana amb Espanya, Europa i el món.

stats