Política 16/05/2013

ERC defensa crear una Sindicatura Electoral que reguli la consulta

Marta Rovira recorda que ja hi havia acord sobre aquest tema en l'anterior legislatura, mentre que el catedràtic Ferran Requejo avisa que, sense una Junta Electoral catalana, el referèndum l'haurà de regular l'ens estatal

Roger Mateos
2 min

BarcelonaLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha urgit aquest dijous a aprovar una Sindicatura Electoral catalana, capaç de regular per exemple una eventual consulta d'autodeterminació. Rovira ha comentat que, si l'actual debat parlamentari sobre la llei electoral s'allarga excessivament, caldrà aturar-lo i aprovar específicament un dels seus aspectes, com és la creació d'una Sindicatura Electoral. Rovira ha recordat que en els debats de la passada legislatura ja es va arribar a un ampli consens sobre aquest organisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ferran Requejo, catedràtic de ciència política de la UPF i un dels 14 membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional, també ha recalcat la urgència d'aprovar una Junta Electoral catalana que reguli la consulta. Així ho ha plantejat en la presentació d'un estudi sobre una Catalunya independent, en un acte a la seu d'ERC al costat de Marta Rovira.

Pel fet de ser l'única comunitat autònoma que encara no ha aprovat la seva pròpia llei electoral, Catalunya no disposa tampoc d'una Junta Electoral pròpia. Si els grups parlamentaris catalans, que ara tornen a debatre la qüestió, no aconsegueixen posar-se d'acord amb un nou sistema electoral, Requejo recomana que, almenys, s'aprovi la creació d'un organisme “regulador” que pugui ocupar-se de la consulta. Sense això, el paper regulador l'assumiria la Junta Electoral Central, formada per vuit magistrats del Tribunal Suprem i cinc professors.

Informe sobre la Catalunya independent

L'estudi presentat aquest dijous, amb el títol 'Les institucions polítiques de la Catalunya independent', serveix com a treball previ a la Conferència Nacional per la República Catalana convocada per ERC per als dies 6 i 7 de juliol.

L'informe, elaborat per Requejo, juntament amb Lluís Pérez i Marc Sanjaume, del grup de recerca en Teoria Política de la UPF, aborda diferents aspectes definitoris d'un futur estat independent. Pel que fa a la forma d'estat, l'informe contempla dues opcions: una república catalana independent o bé un pacte temporal amb la Corona espanyola emulant la fórmula de la Commonwealth britànica. En aquest punt, Marta Rovira ha apostat per evitar aquest període de “transició” per seguir formant part de la Corona espanyola.

També es plantegen dues alternatives pel que fa a la forma de govern. Si bé es reconeix que Catalunya, pel seu sistema plural de partits i “tradició de consensos”, presenta unes característiques “més properes al parlamentarisme”, també es veu com a alternativa un “sistema semipresidencialista”, amb un primer ministre escollit pel Parlament i l'elecció directa del president de la república. Aquest sistema, però, tindria els inconvenients d'un executiu “bicèfal”. Els autors de l'estudi plantegen en aquest cas que es limitin les funcions del president i s'introdueixi un sistema d'elecció a dues voltes.

A més, s'aborda si el model d'estat hauria de ser centralitzat o de tipus federal o confederal, amb Suïssa com a patró. El sistema electoral que s'implantaria podria basar-se en un model proporcional mixt o amb vot de dues llistes. Des del punt de vista de les polítiques socials, s'apunta que una Catalunya independent “comptaria amb recursos suficients per desenvolupar un estat del benestar que s'aproximi al model nòrdic de caràcter universalista”.

stats