ERC s'erigeix com el vot "antiracista" i carrega contra les polítiques del PSOE, Podem i la conselleria d'Interior

Proposa un pacte nacional per la interculturalitat que fomenti la inclusió i lluiti contra la discriminació

i
Quim Bertomeu
3 min
Els número tres i quatre de la llista d'ERC al Parlament, Roger Torrent i Najat Driouech.

BarcelonaERC ha presentat aquest dimarts les seves propostes de ciutadania i ha acabat carregant contra les polítiques que ha fet en aquest àmbit el govern espanyol del PSOE i Podem. El número tres de la llista i president del Parlament, Roger Torrent, ha lamentat que aquests dos partits no hagin derogat la llei d'estrangeria o mantinguin oberts el centres d'internament d'estrangers (CIE), com el que hi ha a la Zona Franca de Barcelona. Fins i tot ha tingut retrets per a la conselleria d'Interior que lidera JxCat per no haver apartat del cos sis mossos implicats en una agressió racista. En definitiva, els republicans han volgut erigir-se com el vot "antiracista" el 14-F.

Esquerra ha desplegat un discurs de campanya per intentar presentar-se com el millor antídot contra Vox, un partit que totes les enquestes apunten que serà al pròxim Parlament. Per reforçar aquesta posició, aquest dimarts han presentat diverses propostes per a la nova legislatura, com la de promoure un pacte nacional per la interculturalitat. Segons ha explicat la número quatre de la llista, Najat Driouech, aquest instrument hauria de promoure la inclusió de les persones nouvingudes, la seva interacció social, la diversitat de la societat catalana i programes contra el racisme. També ha proposat una xarxa d'oficines per la no discriminació que s'encarregarien d'explicar i implementar la llei que el Parlament va aprovar en aquest àmbit.

Si Driouech s'ha encarregat de les propostes, Torrent ha passat a l'atac. Considera que el PSOE i Podem -i per extensió els comuns- fan un discurs quan són a l'oposició que després no sostenen quan governen. Així, ha citat la llei d'estrangeria, la pervivència dels CIE o la manca de col·laboració amb els rescats al Mediterrani com a assignatures pendents de l'executiu de Madrid. En definitiva, ha considerat que hi ha una "legislació racista en matèria de ciutadania" que no han contribuït a canviar. Aquest discurs l'ha portat a la conclusió on volen anar a parar sempre els republicans: que si Illa és president ho serà amb els vots de Vox i que, per tant, encara serà més difícil combatre aquest "racisme institucional".

Vox al Parlament

Torrent també ha parlat de la més que possible entrada del partit de Santiago Abascal a la cambra catalana. Per al president de la institució, el reglament ofereix "poques eines" per afrontar la qüestió, i creu que l'única manera d'entomar el repte és amb un "compromís democràtic" de la resta de grups per "aïllar l'extrema dreta". Però el discurs de Torrent sobre el Parlament i la lluita contra el racisme també l'ha portat a criticar els responsables del departament d'Interior. Ha lamentat que no hagi aplicat una moció aprovada per la cambra catalana que demanava apartar del cos sis mossos implicats en una agressió racista al Bages. "És un molt mal missatge que no s'hagi complert amb aquest compromís", ha lamentat.

ERC ha buscat des del principi de la campanya polaritzar-la al màxim amb el PSC i per això ha intentat buscar un debat cara a cara entre el seu candidat, Pere Aragonès, i el dels socialistes, Salvador Illa. Aquest dimarts els republicans han assumit definitivament que no el tindran. Tot i això, en una entrevista amb Ràdio 4, han intentat rendibilitzar aquest negativa amb Aragonès acusant Illa de tenir "por" i de no voler "confrontar" propostes. Els republicans s'hauran de conformar amb el debat a nou bandes d'aquest dimarts a TV3 i el de dijous a La Sexta.

Vox denuncia Aragonès davant la Junta Electoral per "incitar la violència"

Les constants referències dels republicans contra Vox han acabat a la Junta Electoral Provincial de Barcelona. Els de Santiago Abascal han presentat una denúncia acusant Pere Aragonès d'"incitar actituds violentes" contra aquest partit. Argumenten que estaria cometent un presumpte delicte d'odi i també contra l'honor de Vox pel fet de titllar-lo de partit feixista. En l'escrit, recollit per Europa Press, es refereix a un míting del candidat d'ERC de dissabte passat en què va demanar "plantar cara al feixisme", com ja va fer Esquerra 80 anys enrere al front de l'Ebre durant la Guerra Civil Espanyola. No és la primera denúncia que Aragonès rep en aquest campanya, ja que divendres també el va demandar el regidor de Barcelona Manuel Valls per dir-li "racista" als actes electorals. El republicà s'ha refermat aquest dimarts en el seu posicionament: "Ho continuaré fent per moltes denúncies que em posin".

stats