Política 05/08/2015

Sergi Sabrià (ERC): "L'amenaça i la por no han de condicionar les nostres decisions"

El portaveu republicà defensa que davant el bloqueig espanyol a la possibilitat de convocar un referèndum fa que els 68 diputats de la majoria absoluta siguin suficients per considerar guanyat el plebiscit del 27-S. Aposta per integrar la CUP i Catalunya Sí que es Pot en un govern de concentració per gestionar l'etapa de transició durant el procés constituent

Ara
3 min
El nou portaveu d'ERC, Sergi Sabrià / ERC

BarcelonaMissatge de fermesa del portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, davant les amenaces d'intervenció de l'autonomia per part del govern espanyol. "Si poguessin portarien al TC el decret de convocatòria. I què hem de fer, aturar-nos? No. [...] L'amenaça i la por no han de condicionar les nostres decisions". Així s'ha pronunciat en declaracions a Catalunya Ràdio el portaveu republicà, que ha recordat que ha estat precisament el bloqueig de l'Estat a un referèndum el que ha fet que el sobiranisme s'hagi hagut d'encomanar a unes eleccions substitutòries del plebiscit que, en tant que eleccions al Parlament, es guanyen amb els 68 diputats de la majoria absoluta sumant totes les formacions independentistes (Junts pel Sí i CUP-Crida Constituent), tal com ha defensat aquest dimarts el president Artur Mas. Això sí, també recorda que la ratificació definitiva de la independència es dirimirà en el referèndum constitucional que s'ha de fer com a màxim 18 mesos després dels comicis i en el qual, llavors sí, només es comptaran vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Sabrià, l'independentisme no tindria cap inconvenient a "canviar el format" del 27-S i fer un referèndum, però no renunciar a votar pel rebuig frontal de l'Estat, com creu que planteja Catalunya Sí que es Pot, a qui veu cada cop més decantada cap al 'no' a la independència, malgrat que "no queden raons per defensar una entesa o que permetin pensar que hi haurà majories per reformar la Constitució espanyola". Per això confia que la candidatura de Lluís Rabell acabarà virant cap a l'independentisme quan constati que el canvi que pregonen no és viable. "A Catalunya sí que es pot els diria que sense totes les eines [d'un estat independent] no es pot".

Malgrat el debat al voltant de les majories necessàries, Sabrià ha defensat que Junts pel Sí vol aconseguir aglutinar majories extraordinàries, tant amb escons com amb vots, que garanteixin, alhora, àmplies majories socials i un govern "fort". Per cert, ha considerat que tant la CUP com, arribat al cas, Catalunya Sí que es Pot han de poder tenir un "paper actiu" en el govern "de concentració" que haurà de pilotar la transició durant el procés constituent.

Distància ideològica interna a Junts pel Sí

Sabrià ha admès que a Junts pel Sí "hi ha gent a qui separa una distància ideològica molt gran", i malgrat això "hem estat capaços d'ajuntar-nos per fer la independència". Ha refermat que en els acords de Palau hi figuren que el candidat a la presidència de la Generalitat serà Artur Mas. Després que el fins ara diputat de la CUP David Fernàndez considerés un "frau" les converses de Palau que van desembocar en la llista unitària, Sabrià ha apostat per deixar enrere ja la discussió sobre la fórmula electoral i centrar tots els esforços a eixamplar la majoria social independentista, especialment en l'àmbit metropolità. Ha destacat, això sí, que ERC ha acabat apostant per Junts pel Sí perquè "té la diversitat que buscàvem" amb Romeva, Forcadell, Súmate, gent dissident d'Unió i provinent del socialisme que la fan "capacitada per assolir una majoria sòlida".

També ha defensat que és possible culminar el procés d'independència amb entre 9 i 18 mesos, com planteja el Consell Assessor per a la Transició Nacional, i preveu el full de ruta acordat entre els dos principals partits del Parlament i les entitats independentistes.

stats